VIDEO Parlamentul a eliminat pensiile speciale ale deputaților și senatorilor/Soșoacă a făcut din nou circ în plenul reunit

VIDEO Parlamentul a eliminat pensiile speciale ale deputaților și senatorilor/Soșoacă a făcut din nou circ în plenul reunit

Deputații și senatorii au adoptat luni, cu 382 voturi pentru și 3 abțineri eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Conducerea PNL i-a avertizat pe parlamentarii liberali că vor fi excluși din partid dacă nu vor vota în favoarea proiectului de lege.

Șoșoacă face circ în plenul Parlamentului Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Parlamentarii au dezbătut în regim de urgență propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care elimină pensiile speciale ale senatorilor și deputaților.

Desfășurarea ședinței, LIVETEXT:

14:50Ședința deputaților și senatorilor s-a încheiat.

14:40Președintele de ședință a ignorat acțiunea acesteia și a supus la vot proiectul de lege care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor

14:35Șenatoarea Diana Șoșoacă a încercat să blocheze dezbaterile parlamentare. Șoșoacă și-a adus un fluier și de la tribuna plenului a fluierat încontinuu blocând astfel dezbaterile generale.

14:24George Simion „Grupurile parlamentare AUR vor vota eliminarea. Murim mai bine în luptă cu glorie deplină decât să fim din nou sclavi. Forma acestu proiect de lege depus de USR și preluat de PSD este una neconstituțională. Faceți un teatru ieftin demn de Caragiale”.

14:22Cătălin Drulă: „V-am ascultat înmărmurit domnule premier Marce Ciolacu ceea ce ați declarat în ceea ce privește eliminarea pensiilor speciale. Sunteți cel care ați semnat în 2015 legea de intorducere a pensiilor speciale, sunteți cei care ați blocat proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale timp de un an și două luni. Practic ați permis acestor pensii să mai fie plătite un an și două luni. Atunci ați stat la masă cu Adrian Năstase, Tăriceanu, Văcăroiu, Florin Georgescu și ne-au mai costat de atunci 600.000 de lei pentru că nu ați vrut să votați proiectul USR”.

14:17Au început dezbaterile. Nicolae Ciucă: „Mesajul clar este ca începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine, arătăm că avem determinarea și voința necesare. Reforma pensiilor speciale ne-am asumat-o ți in programul de guvernare. Acest lucru va aseza sistemul de pensii pe baze corecte, echitabil, cu reguli unitare aplicabile tuturor. Un al motiv important este pentru a accesa fondurile din PNRR, Romania nu-si permite sa piarda aceste fonduri. Pozitia PNL e constanta si consecventa pe acest subiect. Votăm în favoarea acestui demers. Pentru PNL nu paternitatea proiectului conteaza, ci care sunt efectele lui pentru credibilitatea Parlamentului, pentru sistemul de pensii si pentru societate in ansamblu. Mesajul profund al votului de azi e ca vrem sa asezam societatea si institutiile statului pe valori unitare si comune”, a declarat Ciuca.

14:11Ședința de plen comun a început. Președintele comisiei de statut citește raportul proiectul de lege care propune eliminarea pensiilor speciale.

Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a emis raport în vederea adoptării proiectului, cu 7 voturi „pentru” şi o abţinere.

Adoptarea proiectului de lege pe repede înainte vine în contextul în care România s-a angajat în Programul de Redresare și Reziliență PNRR să elimine pensiile speciale iar tranșele de bani depind de îndeplinirea obiectivelor asumate.

Parlamentul adoptase anul trecut un proiect de lege care elimina pensiile parlamentarilor dar o decizie a Curții Constituționale a împiedicat punerea în vigoare a legii. Curtea Constituțională explica în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțională legea care îi lăsa pe parlamentari fără pensii speciale că actul normativ a fost adoptat „în fapt în procedură de urgență, fără ca aceasta să fi fost cerută, iar condițiile solicitării adoptării legii în procedură de urgență sunt reglementate prin Constituție”.

Mai exact, judecătorii CCR au declarat legea neconstituțională, ceea ce a permis ca din iunie 2022 pensiile speciale ale parlamentarilor să reintre în plată.

În mai 2023 numărul pensiilor speciale ale parlamentarilor aflate în plată era de 843 de pensionari care au trecut cel puțin un mandat prin Parlament.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat