VIDEO Peste 13.400 de persoane vaccinate cu prima doză, testate pozitiv; peste 1.850 - după a doua doză

VIDEO Peste 13.400 de persoane vaccinate cu prima doză, testate pozitiv; peste 1.850 - după a doua doză

Preşedintele Comitetului de coordonare privind vaccinarea anti-COVID, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că de la debutul campaniei de vaccinare până pe 28 martie, 13.416 persoane au fost testate pozitiv la SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, iar 1.859, după cea de-a doua doză.



"De la debutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie până pe 28 martie, un număr de 13.416 persoane au avut un test pozitiv de infecţie cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, reprezentând 0,69% din numărul total al persoanelor vaccinate cu prima doză. Mediana timpului scurs de la administrarea primei doze şi până la data confirmării a fost de circa 11 zile, iar în ceea ce priveşte numărul de persoane confirmate cu infecţie SARS-CoV-2 după doza a doua, vorbim de 1.859 de persoane, reprezentând 0,19% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2", a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

El a arătat că s-au înregistrat şi decese la persoanele care au făcut infecţie cu SARS-CoV-2 la un interval de timp după vaccinare.

"Pentru cei care au fost diagnosticaţi cu infecţie SARS-CoV-2 după prima doză, vă readuc aminte, timpul mediu era de circa 10 zile de la prima doză, 10-11 zile, ceea ce înseamnă că erau în fereastra de apariţie a anticorpilor. Practic, nu apăruseră încă anticorpii protectori de după prima doză. Erau persoane care, din punct de vedere al riscului, este similar cu o persoană nevaccinată, iar în ceea ce priveşte persoanele care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2 după ce au primit cea de-a doua doză, procentual era un număr foarte mic, 77 de persoane din cei diagnosticaţi cu infecţie SARS-CoV-2 după prima doză erau în rândul celor 89 de decese şi din cele 89 de decese doar 12 persoane erau din cele care fuseseră diagnosticate cu SARS-CoV-2 după cea de-a două doză. Ceea ce înseamnă că după cele două doze beneficiile sunt mult mai mari. Analiza efectuată de noi pe rata de fatalitate arăta o reducere de cel puţin 100 de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate. Rata de fatalitate la cazurile de COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2%, iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%", a explicat preşedintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că la persoanele vaccinate cu a doua doză infecţiile au apărut în primele zece zile de la administrare.

Medicul militar a indicat că persoanele infectate după prima doză de vaccin îşi pot face rapelul după ce episodul infecţios se termină, fiind necesar să-şi modifice programarea în platformă. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...