VIDEO ''Plimbare'' spaţială a cosmonauţilor ruşi pentru a pregăti sosirea modulului Nauka

VIDEO ''Plimbare'' spaţială a cosmonauţilor ruşi pentru a pregăti sosirea modulului Nauka

Cosmonauţii ruşi Oleg Novitski şi Piotr Dubrov şi-au încheiat miercuri ieşirea în spaţiu care a avut ca obiectiv realizarea de lucrări pentru a pregăti sosirea modulului multifuncţional Nauka, relatează EFE.

"Plimbarea spaţială s-a încheiat, cosmonauţii Oleg Novitski şi Piotr Dubrov s-au întors la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Ieşirea în spaţiu a durat 7 ore şi 19 minute", a informat agenţia spaţială rusă Roscosmos, pe canalul său Telegram.

 Misiunea cosmonauţilor în spaţiul exterior a început la 08:56 ora Moscovei (05:56 GMT), când au deschis trapa micului modul de investigaţii Poisk, cu 16 minute mai târziu decât era prevăzut şi primul care ieşit a fost Dubrov.

La 13:15 GMT cei doi cosmonauţi au revenit pe ISS după ce au încheiat lucrările prevăzute.

Ieşirea spaţială a fost transmisă în direct pe site-ul Roscomos.

În cadrul ieşirii lor în exterior, Novitski şi Dubrov au înlocuit un panou al modului Zaria, au instalat echipamente pentru experimente ştiinţifice spaţiale pe suprafaţa exterioară a modului Poisk şi au conectat antenele sistemului Kurs pentru andocarea noului modul Nauka.

Plimbarea de miercuri a fost prima dintre cele trei pe care le vor efectua membrii echipajului rusesc al ISS. Următoarele două sunt programate pentru septembrie şi vor avea ca misiunea amplasarea de cabluri între modulele Zvezda şi Nauka.

La 18 martie Rusia a aniversat 56 de ani de la prima ieşire în spaţiu realizată de cosmonautul sovietic Alexei Leonov.

Până acum, recordul ieşirilor în spaţiu îi aparţine rusului Anatoli Soloviov, care a efectuat 16 plimbări cu o durată totală de 82 de ore.

Povestea modului Nauka a început în 1995, dar proiectul a suferit de atunci nenumărate revizuiri. Nauka este destinat experimentelor ştiinţifice, depozitării apei, andocării navetelor şi modulelor de cercetare, precum şi transferului de combustibil între aparatele spaţiale.

Lansarea sa spre ISS, amânată de nenumărate ori, era prevăzută iniţial la 15 iulie. Andocarea Nauka la platforma orbitală este aşteptată pentru 23 iulie.

Nauka va deveni astfel modulul cu numărul 17 al platformei orbitale şi le va permite cosmonauţilor să realizeze lucrări în spaţiul exterior fără să mai aibă nevoie să părăsească ISS.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă

2 Așa o fi? / Sau e doar o nouă intoxicare a Mafiei PSD?

3 Ce dobitoc sinistru! / Cozmin Guşă mai apare cu doar 0,125% la Realitatea Plus! / El minte în continuare că are 49…

4 De citit...

5 VIDEO Aceștia sunt hoți care părăsesc nestingheriți un magazin din SUA!