VIDEO „Poarta către Crimeea” a primit „decisiva”?/Rușii se plâng că podul Cionhar nu mai poate fi utilizat și construiesc un ponton

VIDEO „Poarta către Crimeea” a primit „decisiva”?/Rușii se plâng că podul Cionhar nu mai poate fi utilizat și construiesc un ponton

Importantul pod Cionhar care face legătura între Crimeea anexată şi o regiune din sudul Ucrainei parţial ocupată, lovit joi de forţele ucrainene, "nu mai poate fi utilizat" pentru moment, a spus vineri un oficial rus, scrie AFP. Totodată, rușii au început să construiască un ponton fix sub pod, potrivit imaginilor din satelit.

Podul Cionhar deteriorat de ucraineni cu Storm ShadowFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Au apărut primele imagini cu atacul asupra podului:

"Din păcate, podul este mult mai deteriorat decât am crezut iniţial", a declarat la televiziunea de stat rusă Vladimir Saldo, şeful administraţiei pentru partea ocupată a regiunii Herson.

"În următoarele 15-20 de zile, sau chiar mai mult, cât timp se vor desfăşura lucrări şi vom stabili ce trebuie să facem, podul nu va mai putea fi utilizat pentru circulaţie", a adăugat el.

Podul Cionhar, format din două drumuri paralele care leagă Crimeea de regiunea Herson, sudul Ucrainei, a fost lovit în noaptea de miercuri spre joi.

Acest pod se află pe cea mai directă rută între Crimeea şi Melitopol, unul dintre cele mai mari oraşe ocupate de ruşi în sudul Ucrainei.

Crimeea, o peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014, servește drept bază pentru forțele rusești, în special pentru trimiterea de întăriri și întreținerea echipamentelor.

Cele câteva poduri care leagă Crimeea de sudul ocupat al Ucrainei sunt, așadar, esențiale pentru desfășurarea operațiunilor militare rusești, în mijlocul unei contraofensive a forțelor ucrainene în sudul și estul țării.

Joi, un membru al administrației ucrainene din Herson, Iuri Sobolevski, a considerat că pagubele cauzate podului din Cionhar au fost „o lovitură pentru logistica militară rusă”.

Rușii construiesc un ponton pe sub podul deteriorat

Potrivit imaginilor din satelit de la Planet Labs, rușii au început să construiască un ponton pe sub podul lovit de ucraineni.

Imaginea arată, de asemenea, daune cauzate Podului Cionhar, dar și altuia de lângă acesta.

Nici pontonul, nici daunele nu se văd în imaginile anterioare din 18 mai, potrivit presei ucrainene.

Vladimir Saldo, guvernatorul numit de Rusia la conducerea Hersonului ocupat, a declarat că drumul a fost avariat, dar nu au fost raportate victime. El a declarat că este probabil ca rachete Storm Shadow să fi fost folosite pentru atac.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat