VIDEO Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, aruncă BOMBA: Eu nu am semnat un ordin, eu am aprobat un ordin emis de Jandarmerie

VIDEO Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, aruncă BOMBA: Eu nu am semnat un ordin, eu am aprobat un ordin emis de Jandarmerie

Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, aruncă BOMBA: Eu nu am semnat un ordin, eu am aprobat un ordin emis de Jandarmerie. ”Eu nu am semnat un ordin, eu am aprobat un ordin emis de Jandarmerie”,a declarat prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, referitor la ordinul de evacuarea a pieței în data de 10 august. Cliseru este audiată la această oră în Comisia de Apărare din Senat. Ministrul Carmen Dan, prefectul Speranța Cliseru, maiorul Laurențiu Cazan și șeful Jandarmeriei Ionuţ-Cătălin Sindile sunt audiați în Comisia de Apărare.

Știre în curs de actualizare

Cliseru le-a explicat senatorilor că a existat o confuzie în spațiul public din cauză că legea jandarmeriei și legea adunărilor publice conțin prevederi contradictorii. Legea jandarmeriei menționează că intervenția se dispune în scris de către prefect, în timp ce legea adunărilor publice prevede că prefectul aprobăintervenția la cererea Jandarmeriei.

”A fost o mică confuzie la nivelul ministerului, nimeni nu m-a întrebat dacă am emis sau nu am emis. Toată lumea s-a lămurit între timp, colegii din minister, conducerea, parchetul”, a explicat Cliseru.

”Eu nu am semnat un ordin, eu am aprobat un ordin emis de Jandarmerie. Nu au fost decât solicitări de a semna, nu mi s-a spus de ce. Nu a încercat cineva să mă convingă. Au fost anumite solicitări pe parcursul serii”, a precizat prefectul Capitalei.

Nu cred că am intrat intr-un joc, mi-am făcut datoria. Am fost investită de primul ministru să apăr legislația, Constituția, ordinea publică Nu am participat și nu voi participa niciodată la nici un fel de jocuri politice sau de altă natură.

Întrebată dacă există vreo diferență între ordinul privind restabilirea ordinii publice și ordinul de intervenție în forță: Intervenția în forță se dispune pentru restabilirea ordinii publice.

Solicitarea de intervenție în forță a fost făcută de Laurențiu Cazan, șeful obiectivului Piața Victoriei. Nu vă pot da detalii despre conținutul ordinului pentru că nu este public. În general, în preambul, se detaliază situația pentru care se solicită intervenția

Întrebată care a fost implicarea sa în organizarea forțelor de ordine pentru miting: Nu prefectul organizează dispozitivele, ci alte structuri – Jandarmeria și alte strructuri din MAI. Noi suntem civili, acționăm pe cale administrativă

M-am preocupat, ținând cont de toată emoția cu privire la intențiile protestatarilor, la dorințele dumnealor de a schimba Guvern și de a face fel de fel de lucruri. Exista o stare de îngrijorare la nivelul tuturor instituțiilor de apărare a ordinii publice. Am discutat cu jandarmeria și cu Poliția, dar nu am participat și nu am fost invitată la nicio ședință pentru organizarea pazei în Piața Victoriei

Legat de aceste mitinguri, autorizate sau nu, într-adevăr nu trebuie permise mitinguri neautorizate. Știți bine că de un an și jumătate sunt fel de fel de manifestații în Piața Victoriei care sunt numai anunțate, nu autorizate. Nu pe mine trebuie să mă întrebați cum s-a creat această istorie, cum a fost posibil să se desfășoare atâtea așa zise adunări fără autorizație.

Vă rog să actualizați legea din 1991, a fost făcută în grabă și nu mai corespunde cu cerințele din ziua de azi. O simplă notificare către primar nu poate să țină loc de aprobare a unei adunări publice, din foarte multe motive, având în vedere ce se întâmplă astăzi, cu amenițările teroriste.

Trebuie să aibă minime condiții civilizate pentru adunare, toalete publice instalante, ambulanțe, să știe pe unde afluiește, pe unde defluiește. Nu mai putem continua cu aceste adunări anunțate prin fax-uri, prin mail-uri și considerate că sunt legale.

Am avut informări de la structura internă de informații cu o zi înainte de miting. Nu era ceva spectaculos și nu erau mai multe lucruri decât puteam afla din surse deschise.

Senatorul Moga: Trebuia să acționați demult, trebuia să preveniți dar nu ați făcut lucrul ăsta. Întrebarea mea ar fi dacă ați luat vreo măsură sau ați făcut ceva pentru că aveți prerogative să convocați toate organele care răspund de ordinea publică.

Probabil sunt niște presupuneri ale dumneavoastră cele referitoare la necunoașterea legilor. Eu am convocat organele responsabile de două ori, ne-am întâlnit, am luat toate măsurile, cunosc ambele legi foarte bine. Am făcut absolut tot ce trebuia să fac în calitate de prefect. De ce nu am fost invitată la ședințele operative de organizare să îi întrebați pe cei care vin azi în fața dumneavoastră (Carmen Dan, Jandarmerie – n. red.). Vă asigur că în calitate de prefect cunosc foarte bine legea și o aplic în litera și în spiritul ei.

Moga: Remarc obrăznicia dumneavoastră, vă rog să îmi spuneți ce ați propus dumneavoastră ca măsuri pentru 10 august.

Cliseru: Vă rog să o întrebați pe doamna ministru ce propuneri am făcut pentru că le știe foarte bine

Senatoarea Pauliuc: Cine minte, cine a fost coordonatorul acțiunii, doamna ministrul de interne sau altă persoană?

Cliseru: Jandarmeria a acționat în baza legii ei și coordonatorul acțiunii a fost domnul Laurențiu Cazan de la Jandarmerie. Nu am nici o altă informație despre alt coordonator.

Întrebare senator: La ce oră ați semnat? Cred că a lămurit Parchetul, nu trebuie să mă mai întrebați pe mine.

Context. Parchetul General îl acuză pe Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, că uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, la mitingul din 10 august. Pe de altă parte, procurori acuză jandarmeria că a falsificat ora la care prefectul Capitalei a aprobat intervenția, fiind consemnată în mod nereal ora 23.11. Amintim că prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a declarat că a aprobat ordinul de intervenție după miezul nopții.

Declarații de presă:

- Nu am primit amenințări. Mă simt amenințată în continuare, nu pentru ce am făcut. Am respectat legea. Sunt convinsă că lucrurile se vor lămuri.

- Nu mi-e teamă că-mi vor pierde funcția. Nu am venit aici cu gândul că ies la pensie.

- Nu am o discuție cu premierul Dăncilă.

- Bănuiesc că și Jandarmeria a acționat în baza legii și regulamentelor.

- Amenințări: telefoane anonime. Am avut un șoc la început că n-am mai pățit așa ceva. Le-am pus pe seama acestor evenimente care au provocat emoție. Am avut un șoc în primele zile pentru că am făcut numai lucrui bune.

- Nu știu dacă unii mint. Probabil că au vrut să schimbe adevărul și alții au fost dezinformați. Sunt și oameni nevinovați care au luat de bun ce li s-a spus nu cred că toată lumea este într-un complot

- Despre declarația că ministrul de Interne care minte: Era o neconcordanță, referitoare la ora intervenția.

- Au fost gradual mai multe feluri de intervenții.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro