Robert Fico a fost împușcat miercuri într-un incident care a avut loc în Handlová, un oraș din centrul Slovaciei, a anunțat Reuters care citează agenția de stat slovacă TASR. El a fost rănit și dus la spital cu un elicopter.

Robert Fico, pe targă la sosirea la spitalul din Banska BystricaFoto: Jan Kroslák / AP / Profimedia

17:30„Robo, vino aici”, a strigat, atacatorul înainte să tragă, scrie publicația slovacă Pravda. Bărbatul care l-a împușcat pe premier a fost imediat imobilizat de forțele de securitate și se află acum în custodia poliției. Atacatorul a tras de patru ori înspre Robert Fico, iar un glonț l-a nimerit pe acesta în abdomen.

ACTUALIZARE 17: 16 O nouă actualizare de pe pagina de Facebook a lui Robert Fico a confirmat că prim-ministrul slovac este în continuare în stare gravă și că este transportat cu elicopterul în orașul Banska Bystrica, din apropiere de locul în care a fost împușcat.

ACTUALIZARE 17:10 Robert Fico era conștient în momentul în care a fost dus la spital imediat după incident, conform unui purtător de cuvânt citat de Reuters, informație preluată de The Guardian .

17:05 Una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatori, anunță publicația slovacă Dennikn, este că Robert Fico a fost împușcat cu un pistol cu bile deținut legal de către atacator.

UPDATE 17:03 „R. Fico a fost împușcat de mai multe ori și în prezent viața sa este în pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult timp pentru a ajunge la Bratislava, având în vedere necesitatea unei intervenții rapide. Următoarele ore vor fi decisive”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a premierului slovac.

UPDATE 16:59 Viața lui Robert Fico nu este în pericol după tentativa de asasinat, au declarat mai multe surse pentru Denník N . El are răni la nivelul abdomenului și, aparent, la brațe și picioare. În prezent, el este transportat la spitalul din Banská Bystrica.

ACTUALIZARE 16:58 Robert Fico este la spital și este operat în aceste momente, conform unui oficial al partidului săi, Smer. Medicii au confirmat că prim-ministrul slovac a fost împușcat în abdomen.

ACTUALIZARE 16:48. Nexta a publicat prima fotografie cu atacatorul. Din primele informații, bărbatul care l-a împușcat pe prim-ministrul slovac e originar din orașul Levice. Polițiștii încearcă să afle care a fost motivul atacului.

16:45Publicația Pravda a publicat imagini cu momentul în care forțele de ordine îl duc spre mașină pe premierul Slovaciei, Robert Fico, imediat după ce acesta a fost împușcat în piept și abdomen.

În imagini se observă cum în jur de șase oameni îl transportă pe Fico spre mașină. Ulterior, el a fost transportat la spital cu un elicopter.

UPDATE 16:44 Premierul Robert Fico a fost transportat cu elicopterul de la spitalul din Handlovsk, probabil la Banská Bystrica, un alt oraș slovac, scrie agenția de stat.

UPDATE 16:39 „Profund șocat de veștile venite din Slovacia. Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico. Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, într-o postare pe X.

16:35Un martor a povestit pentru Aktuality.sk scenele care s-au derulat în Handlova. „Am auzit câteva focuri de armă, nu pot spune câte. Am fugit la geam și am văzut un om culcat la pământ înconjurat de polițiști. Ulterior, l-am văzut pe Robert Fico urcat într-un limuzină guvernamentală de către gărzile de corp”.

Apoi, poveștește martorul, ofițerii de securitate au cerut evacuarea tuturor celor prezenți în clădirea guvernamentală.

16:31Patru focuri de armă au fost trase, iar unul dintre ele l-a lovit pe Robert Fico în abdoment, anunță Reuters care citează publicația slovacă TA3.

16:30Opoziția din Slovacia a anulat toate evenimentele programate pentru astăzi. „Sunt șocat și revoltat de împușcarea premierului Robert Fico în Handlova. Condamnăm fără echivoc și în cei mai duri termeni orice violență”, a transmis Michael Simecka, liderului Partidului Progresist.

16:25Publicația slovacă Aktuality.sk scrie că este vorba de o tentativă de asasinat.

Potrivit publicației Pravda din Slovacia, premierul a fost împușcat de mai multe ori în piept și abdomen.

Potrivit informațiilor Aktualíty.sk, un elicopter l-a transportat la spital pe premier.

„Am auzit trei sau patru împușcături. Am văzut cum Fico a fost ridicat de la pământ”, a descris jurnalistul Daniel Vražda incidentul pentru Aktuality.sk. Potrivit surselor publicației slovace, atacatorul a fost reținut.

Presa locală mai scrie că atacul a avut loc în timp ce premierul slovac se plimba prin mulțime. El a fost împușcat când a mers să dea mâna cu cei prezenți, la capătul unei întâlniri guvernamentale Handlová, oraș aflat la aproximativ 180 km de capitala Bratislava.

Președintele slovac Zuzana Caputova a condamnat cu fermitate atacul asupra premierului Robert Fico. „Sunt șocată. Îi urez lui Robert Fico recuperare rapidă în acest moment critic”.

Un martor citat de Reuters a spus că a auzit mai multe focuri de armă și apoi a văzut un bărbat arestat de poliție.