VIDEO Preşedintele CE: Sancţiuni dure împotriva conducerii ruse; dacă situaţia se înrăutăţeşte, suntem pregătiţi să facem faţă

VIDEO Preşedintele CE: Sancţiuni dure împotriva conducerii ruse; dacă situaţia se înrăutăţeşte, suntem pregătiţi să facem faţă

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, sancţiuni "foarte dure" împotriva conducerii ruse pentru a reduce capacitatea de a-şi ataca vecinii, adăugând că 500 milioane de euro au fost alocate din bugetul Uniunii Europene pentru a face faţă consecinţelor "devastatoare" ale războiului din Ucraina.

"Uniunea Europeană în ansamblu este alături de oamenii care fug din calea acestui război. În primul rând, vrem să ne asigurăm că le oferim protecţie rapidă şi eficientă. De aceea, ieri, Comisia Europeană a propus activarea unui mecanism temporar de protecţie care ne permite să oferim poporului ucrainean care fuge din calea războiului protecţie, oferindu-le cetăţenilor drepturi de reşedinţă, locuinţe, ceea ce este nu doar un gest de compasiune în vremuri de război, ci este datoria noastră morală, ca europeni. În plus, am emis ghiduri pentru a simplifica formalităţile la frontieră şi pentru a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului să găsească adăpost mai rapid. În al doilea rând, oferim sprijin umanitar pentru a face faţă consecinţelor războiului, atât în ţară, cât şi în statele învecinate. 500 milioane de euro au fost alocate din bugetul Uniunii Europene pentru a face faţă consecinţelor devastatoare ale acestui război atroce", a spus Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Bucureşti, într-o declaraţie comună de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.



Şefa Comisiei Europene a menţionat că, împreună cu statul român, a fost instituit pentru cetăţenii ucraineni un centru de ajutor umanitar, care va ajuta la direcţionarea sprijinul primit din toate statele europene.

"Este un ajutor uriaş pe care dumneavoastră ni-l furnizaţi. Într-adevăr, un număr foarte mare de refugiaţi din Ucraina îşi caută un loc sigur în România, iar noi, toate statele membre, suntem alături de ei, dumneavoastră, România, în primul rând, cu toate eforturile pe care le depuneţi. Ne vom aminti permanent hotărârea şi curajul populaţiei din Ucraina care constituie pentru noi toţi inspiraţie. De asemenea, nu vom uita de solidaritatea poporului român în aceste momente esenţiale", a transmis von der Leyen.

Ea a anunţat sancţiuni "foarte dure" împotriva conducerii ruse. "Pe lângă sprijinul nostru constant pentru Ucraina, vom institui sancţiuni foarte dure împotriva conducerii ruse, astfel încât să putem reduce capacitatea de a-şi ataca vecinii. De aceea, am instituit sancţiuni fără precedent care vor fi aplicate, inclusiv de partenerii şi de aliaţii noştri din întreaga lume. Am introdus deja sancţiuni cu impact asupra economiei ruseşti, care zădărnicesc inclusiv eforturile de război ale lui Putin. În cazul în care situaţia se înrăutăţeşte, noi suntem pregătiţi să facem faţă. În acelaşi timp, ne pregătim în caz de represalii, în special încercăm să ne diversificăm sursele de energie, aşa cum am discutat cu domnul preşedinte, sporim cantităţile de energie din gaze naturale pentru a asigura încălzirea în sezonul rece şi încercăm să facem apel la cele mai inteligente şi cele mai ecologice soluţii pentru a deveni independenţi faţă de sursele de energie din Rusia, faţă de cărbunele, petrolul şi gazele naturale din Rusia. În acest sens, hotărârea noastră e mai solidă ca oricând", a evidenţiat preşedintele Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen se află în România de miercuri seară, când a avut o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă. AGERPRES/(A, AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă