VIDEO Președintele Iohannis dezvăluie că astăzi au fost atacuri la 800 de metri de graniţă

VIDEO Președintele Iohannis dezvăluie că astăzi au fost atacuri la 800 de metri de graniţă

Președintele Klaus Iohannis spune că nu a existat „nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” care să fi ajuns în România în urma ultimului atac lansat de ruși luni asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Potrivit acestuia, chiar astăzi, însă, au avut loc atacuri la 800 de metri distanță de granița României.

Klaus IohannisFoto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia
  • „Nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional.
  • Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijoraţi fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis.

„Am avut chiar astăzi atacuri care au fost verificate la 800 de metri de graniţa noastră”

Şeful statului a mai spus că a fost informat despre astfel de atacuri și că unul dintre acestea a fost lansat chiar astăzi, petrecându-se la 800 de metri distanță de granița României:

  • „Am avut chiar astăzi atacuri care au fost verificate la 800 de metri de graniţa noastră. Deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerţi, suntem, alerţi şi suntem în cadrul NATO foarte bine apăraţi.
  • Pot să spun ce am mai spus: România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din istoria noastră”.

Iohannis a făcut aceste declarații în urma vizitei făcute la Centrul de Instruire Întrunită „Getica” – Cincu din Brașov.

„Avem dovezi. Este inutil să nege”

Kievul a transmis luni că drone rusești au căzut și s-au detonat pe teritoriu românesc în timpul atacului de luni dimineață din zona Dunării. Miniștrii Apărării și de Externe de la București au infirmat aceste informații, însă Ucraina a insistat, spunând că are „dovezi fotografice”.

„Potrivit serviciului ucrainean de pază a frontierei de stat, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Izmail, (drone) Shahed rusești au căzut și au explodat pe teritoriul României", a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe, Oleg Nikolenko.

Ministerul Apărării Naționale de la București a infirmat însă „în mod categoric” informațiile.

Și ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a negat că drone rusești ar fi lovit teritoriul României.

  • Teritoriul României nu a fost lovit de drone sau de resturi de drone în urma atacului de peste noapte asupra unui port ucrainean de peste Dunăre.
  • Desigur, există un risc pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de granițele noastre”, a declarat Luminița Odobescu, aflată într-o vizită la Berlin, a scris The Guardian.
  • „Am văzut că Rusia continuă cu cinism să atace infrastructura civilă, nepermițând Ucrainei să-și exporte cerealele. Desigur, există riscul de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”, a adăugat oficialul român.

Kievul a insistat însă, ministrul de Externe Dmitro Kuleba spunând, după o conferinţă de presă susţinută la Kiev, că Ucraina are dovezi fotografice care arată că drone ruseşti au lovit teritoriul românesc în timpul unui atacului aerian de peste noapte.

„Cred că, în acest caz particular, ele (autorităţile din România - n.r.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că acolo a căzut ceva. Iar noi afirmăm cu autoritate, cu dovezi, că au fost drone Shahed care au zburat acolo. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo”, a declarat Kuleba, conform Ukrinform.

El a mai spus că „există tendinţa de a încerca să nu se escaladeze interpretarea unor evenimente de către parteneri, pentru a nu fi implicaţi într-un conflict direct”.

„Avem dovezi fotografice. Suntem gata să le împărtăşim, dar concluziile finale vor fi trase de autorităţile române, care vor trebui nu doar să tragă concluzii, ci şi să spună ce vor face cu ele. Este mai uşor să tragi concluzii decât să faci ceva în legătură cu ele. De aceea avem o reacţie atât de prudentă”, a mai spus ministrul ucrainean de externe.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”