• Antena 3: De Paște ați recomandat românilor să nu iasă, pentru alegerile locale le-ați cerut să iasă la vot. Pentru decembrie, ce le veți recomanda?
    • Iohannis: Eu recomand tuturor să respecte măsurile, mai ales pe cele simple. Evoluția e fluidă, trebuie să vedem de la o zi la alta cum evoluează pandemia. Oamenii de știință cercetează cum se evaluează situația pandemiei, cum poate fi trataă, prevenită. Însă trebuie să recunpaștem că acum știm mult mai multe decât am știut de Paște. Ca atre, în acest moment experții spun că alegerile sunt posibile dacă respectăm toate normele prescrise. Până atunci convingem oamenii să fie atenți și dacă totul e bine putem să avem alegeri parlamentare. În ce privește sărbătorile de iarnă, nu cred că virusul va dispărea până atunci, și recomand românilor să nu meargă în locuri aglomerate, să fie precauți. Și Crăciunul se poate sărbători cu precauție
  • Adevărul: PNL a câștigat localele, dar cum explicați că după 4 ani de luptă cu PSD, tot PSD a câștigat cei mai mulți primari și președinți de CJ?
    • Iohannis: Schimbările în politică, în administrația locală, nu se produc foarte rapid. Însă PSD, cu toate apucăturile lui și abordarea toxică din Parlament, are încă un număr destul de mare de votanți. Iar dacă eu critic PSD pe bună drepatte, noi criticăm PSD, nu alegătorii. Fiecare român are dreptul să aleagă pe cine dorețte. Nu există alegători buni și răi. De aceea facem alegeri.
  • Epoch Times: Societatea civilă pe care ați lăudat-o e tot mai îngrijorată că lupta anti-corupție a stagnat. E o petiție de îngrijorare față de DNA, care nu mai deranjează marii corupți, ca pe vremea lui Kovesi. Acum vedem mită în pizza, mită pe plajă la Eforie. Mai este o prioritate lupta anticorupție?
    • Iohannis: pentru mine, lupta anticorupție e extrem de importantă și nu am de gând să îmi schimba abordarea. Nu doar acest aspect al justiției mă interesează, ci întreaga justiție. Toate trebuie repornite. Acest asalt brutal al PSD la justiție a stopat într-un fel nu doar actul de justiție. PSD a vrut să oprească lupta anticopție, nu a reușit, doar a încetinit-o. Acum trebuie reimpulsionat, exact la asta lucrăm și eu, și ministrul Justiției
  • RTV: CCR a dat drept Parlamenrului să stabilească data Parlamentarelor. Se pune problema amânării. Vedeți oportună această amânare?
    • Iohannis: Nu. E încercarea jalnică a unor politicieni care nu vor mai intra în Parlament să mai prindă niște luni de diunră. 6 decembrie e ultimul termen rezonabil din punct de vedere al Constituției. Nici un politician serios nu își imaginează că poate sta până la sfântu-așteaptă. Mandatul se termină, riscăm să intrăm într-o perioadă inadmisibilă. Mandatul se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă automat, dar nu mai pot discuta legi organice. Vă dați seama ce catastrofă pentru România, în plină iarnă, să nu poată da legi organice. Pentur a putea acționa în pandemie, cu legi bune care lămuresc situațiile concrete, e nevoie de un parlament cu puteri depline, 100% funcțional, nu ca acum cu majoritate toxică.
  • Agerpres: Cum vedeți decizia CCR pe tema stabilirii alegerilor și ce se va întâmpla dacă Parlamentul amână alegerile?
    • Iohannis: Eu nu comentez deciziile CCR. Până nu vedem motivarea e dificil de evaluat ce se întâmplă în continiare.