VIDEO Președintele Iohannis, la deschiderea noului tronson de autostradă: Am venit aici să dau un semnal. Trebuie să lucrăm mai repede

VIDEO Președintele Iohannis, la deschiderea noului tronson de autostradă: Am venit aici să dau un semnal. Trebuie să lucrăm mai repede

Președintele Klaus Iohannis spune că lucrările de infrastructură trebuie să se desfășoare într-un ritm mai rapid, pentru că vor ajuta la relansarea economică a României. Șeful statului a participat la inaugurarea unui nou tronson din Autostrada Transilvania, Iernut-Chețani, care are o lungime de 18 kilometri.

„Este evident că infrastructura din România a rămas mult în urmă. Nu vreau să detaliez de ce a rămas în urmă. Sunt oameni care ştiu că nu prea s-a vrut să se dezvolte infrastructura. Paradigma s-a schimbat, acum se vrea”, a spus Iohannis.

„Nu am venit aici pentru festivisme şi nu am venit pentru a încheia ceva. Am venit pentru a da un semnal că trebuie să lucrăm mai repede, trebuie să ne ţinem de termene şi să avansăm mult mai repede cu lucrările de infrastructură. Acest eveniment este un punct intermediar, fiindcă mai avem foarte, foarte mult de lucru în România”, a adăugat el.

„Ne dăm seama de importanţa acestor lucrări şi că trebuie să schimbă ritmul, să meargă totul mult mai reprede. Avem nevoie de infrastructură. Fondurile europene sunt pregătite, lucrările trebuie să fie pregătite. Aceste proiecte de infrastructură mare vor fi imboldul cu care economia României se va relansa semnificativ.

Dezvoltarea infrastructurii în România nu e o dorinţă politică de campanie, e o nevoie de bază. Avem ambiţia să facem Autostrada Transilvaniei, Autostrada Moldovei şi multe lucrări pe care le-am planificat şi pe care le vom face într-un timp surprinzător de scurt”, a mai spus Iohannis.

Pe cei 17,9 km de la Iernut la Chețani a lucrat asocierea Astaldi-Max Boegl, pe un contract început în 2016.

Deși tronsonul se prefigura a fi gata în acest an, o problemă a apărut la nodul rutier de la Chețani, ce ar fi permis descărcarea traficului rutier. Nodul rutier este aferent tronsonului următor și a zăcut mult timp abandonat de către constructor. În prima parte a anului s-a crezut că e o cauză pierdută și că lotul finalizat Iernut-Chețani va deveni un alt „muzeu”. Un timp s-a discutat dacă CNAIR poate interveni în regie proprie pentru finalizarea nodului.

Conducerea CNAIR a reușit să negocieze cu constructorul și subcontractorii de pe lotul Chețani - Câmpia Turzii pentru finalizarea nodului Chețani, astfel încât acum va putea fi deschisă circulația pe următorul lot.





A3 Câmpia Turzii - Ogra Târgu - Mureș (care va fi deschis vineri)
 
Lot 2 Iernut - Chețani - km 3+600 - km - km 21+500
 
Lungime: 17,9 km
Constructor: asocierea ASTALDI SPA - MAX BOEGL ROMANIA SRL - ASTALROM SA - CONSITRANS SRL
Valoare contract: 438 mil lei
Ordin de începere: mai 2016
Termen de finalizare (inițial): 16 luni
Deschidere preconizată: septembrie 2020
Stadiu (septembrie 2020): 98%

Lot 3 Chețani-Câmpia Turzii - km 21+500 - km 37+191
 
Lungime: 15,7km
Constructor: S.C. STRACO GRUP S.R.L. - S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L. - S.C. TOTAL ROAD S.R.L
Valoare contract: 280 mil lei
Ordin de începere: mai 2016
Termen de finalizare (inițial): 16 luni
Finalizare estimată: 2021-2022
Stadiu (septembrie 2020): 38%
Cum arată pe harta zona nodului Chețani:


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale