Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că nu se impune amânarea alegerilor și i-a îndemnat pe cetățeni să meargă la vot și să pună ștampila pe candidații care pot aduce o schimbare în bine.

Președintele a precizat, de asemenea, că a cerut guvernului ca după primele două săptămâni de școală să facă o evaluare completă la nivel național, cu vulnerabilitățile și soluțiile necesare.

Klaus Iohannis:

Pandemia:

Am înregistrat azi, din păcate, un nou record de infectări și un număr mare de decese. Pandemia e încă departe de a se fi încheiat.

Eliminarea treptată a unor restricții, reluarea unor activități, apropierea sezonului rece creează un context sensibil. Generează îngrijorare și necesită atenție sporită.

Nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie – gripă și Covid-19.

Să nu uităm că aceleași măsuri – masca, distanțarea, igiena – care ne feresc de Covid ne pot feri și de virusul gripal. Ele devin cu atât mai importante.

Școlile:

Au reînceput școlile, multe cu prezența fizică a copiilor. Nu peste tot școlile au beneficiat de resursele necesare. Fac un apel la directori să se adreseze fără rezerve atât autorităților locale, cât și inspectoratelor, cerându-le toate resursele de care au nevoie și clarificările necesare.

În sprijinul școlilor am promulgat azi legea prin care se deblochează angajaările pentru posturile nedidactice, medici.

Le cer tuturor primarilor, președinților consiliilor județene și inspectorilor să soluționeze cu prioritate problemele din școli.

Am cerut guvernului ca după primele două săptămâni de școală să facă o evaluare completă la nivel național, cu vulnerabilitățile și soluțiile necesare.

Alegerile locale:

Pe 27 septembrie mergem la urne. Votul nostru decide cum se vor schimba localitățile în care trăim. Mergeți la vot și puneți ștampila pe candidații care pot aduce o schimbare în bine.

Nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru.

Le transmit un mesaj tuturor candidaților: chiar dacă această campanie e diferită, folosiți toate mijloacele de comunicare pentru a vă transmite mesajul.

Lupta politică e în primul rând o luptă de proiecte pentru comunități.

Întrebări și răspunsuri:

Adevărul: Cum vedeți răfuielile din MAI și intenția de desființare pe ascuns a Serviciului Omoruri din Poliție?

Nu am auzit despre desființarea unui serviciu vital din MAI, voi verifica.

B1 TV: PSD a anunțat că săptămâna viitoare va vota proiectul de lege pentru acordarea a 500 de euro stimulent de risc pentru profesori. Ați promulga această lege?

Voi spune când o voi avea în față. Dar m-a întristat și surprins un pic: azi, în comisiile de buget reunite, PSD, cu sprijinul unor traseiști, a votat proiectul rectificării bugetare, și dacă s-ar aplica tot ce au votat ei, ar costa peste 6% din PIB. E evident că acești bani nu există și constatăm că PSD nu a învățat nimic și nici nu dorește, vrea doar să detoneze finanțele publice.

Am mai văzut astfel de apucături pe vremea lui Dragnea, se vede că PSD reia același ciclu de promisiuni, dar cred că nu vor prinde câteva voturi în plus.

Realitatea Plus: Am avut azi record negativ de infectări. Alexandru Rafila susține că ne putem aștepta la o creștere din cauza școlilor. Se impune amânarea alegerilor? Ce le transmiteți cetățenilor?

Nu e cazul să discutăm de amânarea alegerilor, lucrurile sunt bine organizate. Spre deosebire de iunie, acum știm cum să abordăm lucrurile.

Localurile în care se va vota vor avea la dispoziție tot ce trebuie, de la măști la dezinfectanți, circuite separate. Putem să mergem să ne exprimăm votul dacă respectăm toate normele.

Digi24: Un elev care nu are tabletă, telefon, curent, dar pentru care statul a decis să învețe online, mai are asigurat dreptul constituțional la educație?

Din păcate mai există astfel de cazuri, din păcate nu toate autoritățile s-au implicat total. Unde există, ele trebuie rezolvate urgent.

Pro TV: Se impun noi restircții după modelul altor state europene?

Măsurile de relaxarea s-au luat când experții au spus că se pot lua. Cred că România a acționat cu suficientă precauție. Noi restricții în acest moment nu sunt prevăzute.

Defense Romania: Cum va vota România eventuale sancțiuni pentru Turcia?

Vor fi dezbătute aceste chestiuni la Consiliul European. Dacă vorbim de Turcia, trebuie să avem în vedere întregul palier de probleme, aceasta e abordarea mea. Vom vedea ce propuneri vor fi pe masă de la Comisia Europeană, dar eu sunt de părere că trebuie să ținem cont de mulți alți factori geopolitici. Sancțiunile nu sunt un scop în sine, ele sunt gândite pentru a face anumite proceduri mai lesnicioase, pentru a face relația să funcționeze în final.

Antena 1: Cum a fost începutul anului școlar?

În curs de actualizare