VIDEO Prigojin amenință Kremlinul cu „apocalipsa”: „Întregul front se va prăbuși”/„Crimeea va cădea" și vor exista „multe alte cataclisme"

VIDEO Prigojin amenință Kremlinul cu „apocalipsa”: „Întregul front se va prăbuși”/„Crimeea va cădea" și vor exista „multe alte cataclisme"

Într-o nouă înregistrare video publicată sâmbătă, șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, lansează un atac fără precedent la adresa Kremlinul chiar în momentul în care trupele ruse par să aducă Moscovei mult dorita victorie pe câmpul de luptă după o perioadă îndelungată de poticneli și eșecuri prin cucerirea orașului Bahmut, unde se dau bătălii sângeroase. Mesajul „bucătarului lui Putin” a fost relatat și de agenția de presă TASS, dar articolul a fost șters ulterior.

Evgheni PrigojinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

La doar o zi după ce anunțase că Bahmutul este „practic înconjurat” și îi cerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să își retragă trupele, fondatorul grupului paramilitar Wagner aparent amenință Kremlinul în privința unor consecințe dramatice cu care s-ar confrunta Rusia dacă oamenii lui s-ar retrage din Bahmut.

În înregistrarea făcută într-o cameră întunecată, Prigojin își laudă mercenarii fără de care „s-ar prăbuși întreg frontul până la granițele Rusiei sau chiar mai departe”.

„Dacă Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front se va prăbuși. Situația va fi neplăcută pentru toate formațiunile militare care protejează interesele Rusiei", a adăugat el, susținând că armata rusă va fi forțată să stabilizeze frontul" în timp ce „Crimeea va cădea" și vor exista „multe alte cataclisme".

„Bucătarul lui Putin” sugerează că luptele din Bahmut se dau pentru a nu lăsa trupele Kievului să se concentreze pe alte zone și să salveze reputația trupelor ruse.

Prigojin mai spune că mercenarii săi ar putea fi neplăcut surprinși dacă vor suspecta că autoritățile ruse le-au întins o capcană prin faptul că nu le-au furnizat muniție și întăriri, dar vor ști exact pe cine să dea vina pentru trădare.

„Și aceasta este exact problema cu lipsa de muniție. ... Luptătorii obișnuiți... Vor veni și vor spune: Șefu', s-ar putea ca această poveste să fie jucată undeva în adâncul Ministerului Apărării, sau poate mai sus, pentru a explica poporului rus de ce am ajuns în acest necaz? Dacă vor să ne întindă o capcană și să spună că suntem răufăcători, și de aceea nu ni se dă muniție și arme și nu ni se permite să întărim personalul, inclusiv condamnații?", își încheie Evgheni Prigojin monologul de aproape 4 minute.

Știrea despre „căderea frontului”, publicată de presa rusă, apoi ștearsă

Agenția de presă rusă de stat TASS a publicat o știre despre „căderea frontului”, fiind prima pe site, dar ulterior a fost ștearsă.

Când Prigojin a anunțat vineri că Bamutul este „practic încercuit”, TASS a avut tot în deschidere știrea, cu toate că până atunci a avut ordin să nu mai publice informații despre grupul Wagner și mercenarii săi, într-o încercare de a opri ascensiunea fondatorului grupului paramilitar.

Meciul Prigojin-Șoigu

Patronul grupului paramilitar privat Wagner, i-a acuzat în luna februarie pe ministrul rus al apărării Serghei Şoigu şi pe şeful Statului Major al armatei ruse Valeri Gherasimov de acțiuni care echivalează cu înalta trădare, potrivit Reuters și Agerpres.

Patronul Wagner a acuzat în repetate rânduri Ministerul Apărării de la Moscova că încearcă să îi fure victoriile, ca în cucerirea bastionului ucrainean Bahmut, în jurul căruia forţele sale au cucerit mai multe localităţi şi spune că armata rusă nu a desfăşurat aici nicio unitate.

Prigojin recunoscuse „foametea totală de muniţie” în rândurile detaşamentelor de mercenari care luptă în Donbas şi a cerut mai multe obuze de la Ministerul Apărării, iar după acuzațiile de trădare le-a primit.

Potrivit relatărilor din presă, Prigojin a încetat să mai recruteze puşcăriaşi pentru a lupta în Ucraina la ordinul Ministerului Apărării, care, potrivit unor bloggeri, ar fi ordonat ca prezenţa patronului Wagner să fie redusă la minimum în mass-media.

Preşedintele rus Vladimir Putin a refuzat să satisfacă cererile unor parlamentari de a legaliza companiile militare private, dar a ordonat ca familiile mercenarilor să fie puse pe picior de egalitate cu soldaţii şi familiile soldaţilor atunci când vine vorba de acordarea de compensaţii sociale.

Armata ucrainenă nu se retrage din Bahmut

Un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene a negat sâmbătă informațiile potrivit cărora ar pregăti o retragere în masă a trupelor ucrainene din orașul minier din regiunea Donețk, potrivit The Guardian.

Analiștii ISW susțineau în evaluare de sâmbătă dimineață că acțiunile trupelor de la Kiev sugerează o posibilă retragere în masă.

Potrivit unor imagini geolocalizate de ISW trupele ucrainene au distrus două poduri critice în zona Bahmut - unul peste râul Bahmutivka în nord-estul Bahmut și unul de-a lungul rutei Khromove-Bahmut, chiar la vest de Bahmut

Distrugerea preventivă a podurilor este probabil un indicator al faptului că trupele ucrainene ar putea încerca să inhibe mișcarea rusă în estul Bahmut și să limiteze potențialele rute de ieșire a rușilor din Bahmut spre vest, consideră ISW .

„Luptele din Bahmut sunt mai mult la periferie, orașul fiind controlat de forțele de apărare ucrainene: Forțele Armate ale Ucrainei, Garda de Frontieră și Garda Națională”, a declarat Serghei Cherevati, purtatorul de cuvant al Grupului de Forte de Est al Fortelor Armate ale Ucrainei pentru CNN.

Întrebat dacă armata ucraineană se gândește la o retragere în masă a unor unități, el a adăugat: „De asemenea, nu există o retragere în masă a trupelor ucrainene."

Cherevati a mai subliniat la televiziunea ucraineană că situația este dificilă în Bahmut, dar sub control și că în ciuda faptului că rușii au aruncat în aer podul care leagă Bahmut de satul Khromove, trupele ucrainene își vor reconstrui apărarea și vor continua să respingă atacul, scrie Ukrinform .

Și Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că sâmbătă trupele rusești au continuat ofensivele nereușite în zona Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Vuhledar, în special, încercând fără succes să cucerească Bahmut, notează Ukrainska Pravda .


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia