VIDEO Prima animație grafică după gravul incident ruso-american de deasupra Mării Negre

VIDEO Prima animație grafică după gravul incident ruso-american de deasupra Mării Negre

Drona americană MQ-9 „Reaper”, interceptată marți, 14 martie, de două avioane de vânătoare rusești în Marea Neagră și doborâtă de unul din acestea a decolat din România, a spus pentru New York Times un înalt oficial militar american.

A fost primul contact fizic cunoscut între armata rusă și cea americană de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022.

Drona a decolat dimineața de la baza aeriană din România, pornind într-o misiune de recunoaștere programată, care durează în mod normal între 9-10 ore, a mai precizat oficialul.

Experții militari consultați de jurnaliștii americani spun că incidentul a avut loc la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de Peninsula Crimeea, în apele internaționale.

Chiar dacă acest tip de drone pot transporta rachete, cea avariată marți deasupra Mării Negre nu era înarmată, a mai spus oficialul, al cărui nume nu a fost dezvăluit însă de publicație.

Chiar dacă nici locul lansării din România nu a fost precizat, este cel mai probabil este vorba despre baza aeriană "Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, județul Cluj, modernizată masiv în ultimii ani cu sprijinul NATO și unde forțele militare ale alianței nord-atlantice desfășoară constant misiuni și exerciții comune.

Începând cu 2020, la baza aeriană din județul Cluj au avut loc exercițiile bilaterale Dacian Reaper, în care sunt incluse și aeronavele fără pilot MQ-9 Reaper.

În 2021, un detașament format din vehicule aeriene MQ-9 Reaper și aproape 90 de soldați din armata SUA au fost relocați la baza aeriană din România, pentru misiuni de intelligence, supraveghere și recunoaștere, sub stindardul NATO, urmând ca partea română să asigure suportul tehnic și logistic necesar.

Au mai existat și alte interceptări în ultimele săptămâni

Întâlnirea dintre două avioane rusești și o dronă americană, care a dus la prăbușirea aparatului fără pilot în Marea Neagră, pare a fi cea mai semnificativă confruntare dintre SUA și Rusia, recunoscută public de la invazia totală a Ucrainei de către Rusia în urmă cu mai bine de un an.

Ca atare, ridică o mulțime de întrebări și reprezintă un moment plin de pericol, scrie BBC.

John Kirby de la Consiliul Național de Securitate al Statelor Unite (NSC) spune că au existat alte interceptări „chiar și în ultimele săptămâni”, dar că aceasta a fost diferită.

Ce au făcut piloții ruși

O reconstituire prin intermediul animației grafice a incidentului a fost realizată de televiziunea americană CBS.

„În baza acțiunilor piloților ruși, este clar că a fost nesigur, neprofesionist”, a fost verdictul secretarului de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder.

„Cred că acțiunile vorbesc de la sine”.

Potrivit Pentagonului, întregul incident a durat aproximativ 30-40 de minute.

În mod intenționat, piloții ar fi aruncat combustibil în timpul unor manevre de "plonjare" pe sub dronă. Scopul mișcărilor a fost de a deruta senzorii de direcție ai dronei și de a-i gripa motorul. Unul dintre avioane ar fi lovit direct elicea dronei, motiv pentru care se presupune că cel puțin un aparat de zbor rusesc a fost avariat în urma incidentului.

„De câteva ori înainte de coliziune, cele două avioane Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața lui MQ-9 într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesional”, a declarat Comandamentul European al armatei într-un comunicat.

„Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, se mai arată în comunicat.

În acea perioadă, generalul Ryder a spus că nu a existat o comunicare directă între armatele ruse și americane.

Oficialii americani spun că cred că avioanele rusești Su-27 implicate au suferit „probabil” anumite avarii, ceea ce indică faptul că o coliziune nu a fost deliberată.

„Știu că departamentul de stat și-a expus îngrijorările cu privire la incident direct guvernului rus”, a adăugat el.

Ce înseamnă, incidentul pentru viitorul operațiunilor americane cu drone peste Marea Neagră și pentru supravegherea vitală pe care o asigură astfel de operațiuni Ucrainei?

„Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze sau să nu mai zburăm sau să nu mai operam în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre”, a spus Kirby pentru radiodifuzorul VOA, „atunci acel mesaj va eșua pentru că asta nu se va întâmpla”.

Nu este surprinzător că Rusia dorește să le fie cât mai greu posibil aliaților Ucrainei să desfășoare o astfel de muncă.

După ciocnire, piloții americani de la distanță au fost forțați să o doboare în Marea Neagră.

Gen Ryder nu a spus unde a aterizat sau dacă marina rusă încearcă să o recupereze.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...