VIDEO Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, a vizitat Ucraina (Casa Albă)

VIDEO Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, a vizitat Ucraina (Casa Albă)

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, a efectuat duminică o vizită surpriză în Ucraina şi s-a întâlnit cu soţia preşedintele ucrainean Olena Zelenska la o şcoală din apropierea graniţei cu Slovacia, relatează AFP.



''Am vrut să vin de Ziua Mamei. M-am gândit că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească'', a spus ea jurnaliştilor, afirmând că ''poporul american este alături de poporul ucrainean''.

Jill Biden a fost în Slovacia săptămâna aceasta, în special pentru a se întâlni cu familiile refugiaţilor ucraineni, vizita sa în Ucraina fiind păstrată în secret până în ultimul moment.

Prima Doamnă a Statelor Unite i-a oferit un buchet de flori soţiei preşedintelui ucrainean.

Este prima dată când Olena Zelenska apare în public de la începutul conflictului, pe 24 februarie, a declarat un oficial american. Potrivit aceleiaşi surse, cele două prime doamne au făcut schimb de mesaje în ultimele săptămâni.


Foto: (c) Susan Walsh/Pool via REUTERS


''În primul rând, aş dori să vă mulţumesc pentru un act foarte curajos'', a spus soţia preşedintelui ucrainean.

''Pentru că înţelegem că este necesar ca Prima Doamnă a Statelor Unite să vină aici în timpul unui război în care au loc operaţiuni militare în fiecare zi, în care sirenele de raid aerian sună în fiecare zi, chiar şi astăzi'', a adăugat Olena Zelenska.

''Toţi simţim sprijinul dumneavoastră şi conducerea preşedintelui american, dar ţinem să subliniem că Ziua Mamei este o zi foarte simbolică pentru noi, deoarece simţim şi dragostea şi sprijinul dumneavoastră într-o zi atât de importantă'', a subliniat Olena Zelenska.


Foto: (c) Susan Walsh/Pool via REUTERS


O întâlnire cu uşile închise a celor două prime doamne a durat aproximativ o oră, înainte de a se întâlni cu copii refugiaţi care lucrau la decupaje de hârtie, însoţiţi de mamele lor.

Prima Doamnă a SUA a revenit la graniţa slovacă. Peste 400.000 de ucraineni au intrat în Slovacia de la începutul războiului, potrivit cifrelor Ministerului de Interne. Majoritatea au plecat în alte ţări, aproximativ 74.000 rămânând în Slovacia.

La fel ca în ziua precedentă, când s-a aflat în România, Prima Doamnă a Statelor Unite le-a dat asigurări refugiaţilor pe care i-a întâlnit de sprijinul ţării sale şi a remarcat că majoritatea îşi doresc să se întoarcă acasă cât mai curând posibil.

Luni, ultima zi a turneului său, Jill Biden urmează să se întâlnească cu înalţi oficiali slovaci.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...