VIDEO Primele dovezi concrete că Ucraina a primit armament direct de la „aliatul” Rusiei, Iran

VIDEO Primele dovezi concrete că Ucraina a primit armament direct de la „aliatul” Rusiei, Iran

O înregistrare video apărută recent pe rețelele de socializare pare să arate că armata ucraineană primește armament din Iran, aliatul Rusiei, care a furnizat Moscovei drone militare pentru „operațiunea militară specială”.

Obuz iranian de 122 de milimetriFoto: Captura video

Înregistrarea făcută de militarii ucraineni a fost distribuită de administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker, aceștia identificând obuzele din imagini ca fiind unele de 122 de milimetri fabricate în Iran. Ei notează că, deși unele arme iraniene au fost deja văzute în dotarea soldaților Ucrainei, noua înregistrare video merită atenție.

Deși informațiile privind originea obuzelor au fost estompate de militarii ucraineni în înregistrarea pe care au filmat-o pentru a arăta un „mesaj” transmis forțelor de invazie pe obuz, acesta poate fi totuși identificat ca fiind de proveniență iraniană datorită listei de livrare lipită pe ladă, aceasta fiind identică cu cea de pe lăzile de muniție trimise la export de Iran.

De asemenea, lada în sine este foarte asemănătoare cu cele folosite în Iran pentru armament.

Ukraine Weapons Tracker explică apoi de ce înregistrarea video este una remarcabilă, deși anterior o altă filmare din luna iulie a arătat soldați ucraineni folosind mortiere fabricate în Iran: în cazul precedent se credea că armele provin de la grupuri clientelare ale Iranului, cel mai probabil candidat fiind rebelii houthi din Yemen, sau că ele au fost cumpărate de ucraineni de la comercianți de arme independenți după ce au fost capturate.

Însă obuzele văzute în noua înregistrare au fost fabricate anul acesta și nu există niciun fel de informații că ele ar fi fost interceptate de terțe părți.

„Luând în considerare aceste lucruri, putem spune cu mare siguranță că muniția pe care o vedem aici a fost cumpărată din Iran, poate prin intermediul unei terțe părți pentru a putea nega responsabilitatea. Însă este imposibil să spunem cu exactitate cine este cumpărătorul dintr-o singură înregistrare video”, afirmă Ukraine Weapons Tracker.

În mod remarcabil, alte fotografii și înregistrări video apărute luna trecută pe platformele de socializare arată că soldații ucraineni au primit arme antitanc din Iordania, o altă țară considerată apropiată Rusiei, și obuze de 122 de milimetri fabricate în Pakistan despre care se crede că au fost cumpărate de Marea Britanie și donate apoi armatei ucrainene.

În înregistrarea video care pare să arate muniție românească fabricată de Romarm în 2022 fiind folosită de militarii Kievului pot fi văzute de asemenea obuze de 122 de milimetri. Guvernul român a negat însă că proiectilele respective ar fi provenit din România.

Iranul, aliatul cu două fețe al Rusiei

Noua înregistrare video cu muniția iraniană primită de Ucraina este cu atât mai interesantă încât în prima sa reacție privind războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, Teheranul afirma doar o zi mai târziu prin vocea ministrului său de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, că „războiul nu este o soluție” dar că „criza ucraineană își are rădăcinile în provocările NATO”.

Iranul a fost de asemenea una dintre cele 38 de țări care s-au abținut pe 2 martie la votul Organizației Națiunilor Unite care a cerut încetarea „imediată” a războiului din Ucraina. Doar 5 voturi au fost „împotrivă”, cele exprimate de guvernul din Rusia, Siria, Coreea de Nord, Eritreea și Belarus.

Teheranul s-a abținut de la vot și pe 24 martie, când ONU a adoptat din nou cu majoritate covârșitoare o rezoluție care cerea Rusiei să își oprească agresiunea armată împotriva Ucrainei.

Pe 19 iulie președintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Teheran în cadrul primei sale vizite pe care a efectuat-o în străinătate de la declanșarea „operațiunii militare speciale” la sfârșitul lunii februarie, liderul de la Kremlin întâlnindu-se cu ayatollahul Ali Khamenei și alți înalți oficiali iranieni.

Rusia a primit drone militare de la iranieni

Vizita lui Putin la Teheran a avut loc la o săptămână după ce Statele Unite au afirmat că Rusia a cerut Iranului sute de drone militare pe care să le folosească în invazia sa din Ucraina.

Iranul a dat asigurări că nu va vinde aeronave fără pilot Moscovei însă doar o zi mai târziu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a prezentat imagini din satelit care arată drone iraniene inspectate de o delegație rusă încă de pe 8 iunie.

La sfârșitul lunii august un oficial al administrației de la Washington citat de agenția Reuters afirma că aceste drone din seria Mohajer-6 și Shahed au ajuns deja în Rusia, dar că forțele armate ale Moscovei au înregistrat „numeroase eșecuri” cu acestea, în pofida faptului că oficiali ruși au fost instruiți în Iran cu privire la utilizarea lor.

În schimb, Rusia a lansat pe 9 august un satelit de teledetecție iranian de pe cosmodromul Baikonur, locul lansărilor spațiale rusești situat în sudul Kazahstanului, potrivit unei înregistrări video difuzate de agenția spațială rusă Roscosmos pe YouTube.

Iranul afirmă că satelitul este conceput pentru cercetare științifică, inclusiv pentru monitorizarea radiațiilor și a mediului în scopuri agricole, respingând acuzațiile că acesta ar putea fi folosit de Moscova pentru a-și spori capacitățile de informații în Ucraina.

Însă în contextul embargoului impus de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc, agenția Bloomberg scria pe 25 august că Teheranul face deja pregătiri să ia locul Rusiei ca furnizor de petrol pentru Europa dacă negocierile privind revenirea la acordul nuclear încheiat în 2015 vor avea succes.

Revenirea la acord ar atrage după sine ridicarea sancțiunilor devastatoare impuse împotriva Iranului de fosta administrație a președintelui american Donald Trump, după ce acesta a retras SUA din tratat în 2018, acuzând Teheranul că nu respectă prevederile sale.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia