VIDEO Primele imagini arată un dezastru! Apele din barajul Nova Kakhovka au ajuns deja în orașul Herson

VIDEO Primele imagini arată un dezastru! Apele din barajul Nova Kakhovka au ajuns deja în orașul Herson

Simulări pe calculator realizate încă de anul trecut arătau cum o posibilă distrugere a barajului din Nova Kakhovka ar provoca inundații pe scară largă pe malurile râului Nipru și ale afluenților săi.

Simulare a inundatiilor provocate de distrugerea barajului din Nova KakhovkaFoto: Captura video

Simulările computerizate arată cum distrugerea în amonte a barajului de pe râul Nipru riscă să producă inundații masive de-a lungul malurilor sale până la gura de vărsare în Marea Neagră.

Acestea au fost realizate anul trecut în contextul în care Rusia și Ucraina au început să se acuze reciproc în luna noiembrie a anului trecut că ar intenționa să distrugă barajul construit pe Nipru, al patrulea cel mai mare din Europa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma la momentul respectiv că barajul reține circa 18 milioane de metri cubi de apă, iar dacă ar fi aruncat în aer, 80 de așezări, între care Herson, ar fi inundate rapid.

Simulările arată de asemenea că distrugerea barajului va afecta foarte probabil și debiturile râurilor Bug și Inguleț. De altfel, generalul Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane din Europa, a vorbit la rândul său despre acest pericol într-o reacție la cald după aruncarea în aer a barajului.

Hertling a afirmat de asemenea că armata americană a modelat diferite niveluri de pagube în aval pentru a calcula efectele, ele fiind semnificative în fiecare scenariu.

„Orașe de pe ambele maluri ale râului [Nipru] vor fi afectate de inundații semnificative în următoarele 24 de ore”, a adăugat ofițerul american, notând însă că localitățile de pe malul de est/stâng (controlat de ruși) vor resimți mai puternic impactul aruncării în aer a barajului.

Primele imagini cu inundațiile provocate de distrugerea barajului din Nova Kakhovka

Pe rețelele de socializare au început să apară de la primele ore ale dimineții înregistrări video cu revărsarea puternică a apelor după distrugerea barajului aflat sub controlul forțelor de ocupație ruse.

O înregistrare video difuzată de agenția rusă RIA Novosti arată că apele au ajuns deja în centrul orașului Nova Kakhovka, surprinzând inclusiv un grup de lebede în fața clădirii administrative a autorităților de ocupație. Clădirea pare să fi fost abandonată deja, pe ea rămânând însă steagurile rusești.

O altă filmare din centrul orașului difuzată de mass-media rusă:

O înregistrare separată arată că apele au ajuns deja de asemenea și în orașul Herson pe care armata ucraineană l-a eliberat în data de 11 noiembrie a anului trecut, după jumătate de an sub ocupație rusă.

Inundații dramatice în Herson

Alte filmări arată că Parcul Slavy („Parcul Gloriei”), care se află exact pe malul râului Nipru în Herson, a fost complet inundat:

Alte distrugeri surprinse de trecători de-a lungul malurilor râului Nipru:

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de distrugerea barajului de la Nova Khakovka în condițiile în care există temeri că aceasta ar putea periclita siguranța centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Atât oficialii ucraineni, cât și cei ruși, dau însă asigurări că situația este sub control și nu există deocamdată niciun pericol.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ne-am uitat şi între picioarele ei” / O concurentă de la Vocea României, în atenția CNA

2 Andreea Esca dispare un timp de la știrile Pro TV. La 51 de ani se lansează într-o nouă provocare

3 Simona Halep a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentul contaminat / Cere despăgubiri de câteva milioane de dolari

4 „Sunt șocat, sunt consternat și, în același timp, debusolat” / Dorian Popa, țepuit de milionarul Donca

5 VIDEO Momentul arestării interlopului Rechinul, care a furat 200.000.000$ de pe carduri în Mexic