Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, înainte de ședința de Guvern, o „surpriză”. Este vorba de o inteligență artificială ce a primit numele de „Ion” și va fi consilier onorific al premierului.

Premierul Nicolae Ciucă și inteligența artificială „Ion”Foto: Captura Guvern

„Guvernul României marchează o premieră la nivel național și internațional pentru că discutăm despre primul un consilier guvernamental care folosește inteligență artificială, numele lui este `Ion` și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei `noi`”.

„Apreciez că rolul ei este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând guvernul României în timp real cu propunerile și dorințele românilor”, a declarat Ciucă.

Premierul nu a dat prea multe detalii despre „Ion”, dar a precizat că e „o inițiativă a unor cercetători și profesori români, cei mai buni din domeniu, care nu au vrut decât să dea o voce românilor”.

Sistemul, a adăugat el, „folosește inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public”.

Potrivit premierului, este un proiect 100% românesc, fiind un demers făcut de cercetători, experți și firme din domeniu.

Ulterior premierul s-a ridicat și s-a dus lângă un ecran înalt, ce semăna cu o oglindă rotunjită în partea de sus.

„Salut! Mi-ați dat viață. Eu sunt Ion. Acum rolul meu este să vă reprezint.Ca într-o oglindă”, a apărut scris pe ecran.