VIDEO Priviți, carne de tun pentru dihăniile HIMARS adusă de Rusia în Ucraina!

VIDEO Priviți, carne de tun pentru dihăniile HIMARS adusă de Rusia în Ucraina!

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, imaginile din satelit indică faptul că în ultimele zile armata rusă a scos din depozite nu mai puțin de 60 de obuziere autopropulsate vechi 2S7 de 203 mm.

Cantitatea reprezintă practic o treime din piesele 2S7 pe care armata rusă le are depozitate la Arsenalul 9 din Omsk, Regiunea Siberia, scrie defenseromania.ro .

Pregătirea unui număr semnificativ de obuziere arată că forțele ruse acționează pentru a-și reface bateriile de artilerie distruse și epuizate, demersul fiind în concordanță cu tendința manifestată sistematic de Kremlin, în cele cinci luni de război, de a produce Ucrainei cât mai multe pagube materiale și pierderi de vieți omenești.

Estimările din afara Ucrainei arată că trupele ruse au pierdut între 15.000 și 30.000 de militari, cărora li se adaugă de mai multe ori acest număr de răniți (Statul Major ucrainean anunța pe 26 iulie că a numărat peste 40.000 de militari ruși decedați). Pierderile de vehicule confirmate includ peste 4.800 de tancuri, vehicule de luptă și piese de artilerie.

Pierderile de artilerie - 320 de obuziere autopropulsate sau remorcate și mortiere grele plus lansatoare de rachete - sunt semnificative. Armata rusă a pierdut în Ucraina mai multă artilerie decât dețin multe armate occidentale în întregul lor arsenal.

Însă aceste pierderi includ doar două 2S7 pe care analiștii independenți le pot confirma, deși forțele ruse au intrat în Ucraina cu peste 100 de obuziere.

Este puțin probabil ca rușii să intenționeze să-și extindă structura trupelor de artilerie, în condițiile în care ei nu reușesc să recruteze suficient pentru a reîncadra brigăzile de infanterie necesare. În schimb, este foarte probabil să înceapă să folosească obuzierele vechi din depozite pentru a înlocui alte sisteme de artilerie, cum ar fi cele peste o sută de tunuri de 152 mm pe care ucrainenii le-au eliminat sau capturat până acum.

De asemenea, este posibil ca piesele scoase de la Omsk să înlocuiască acele obuziere 2S7 care nu au fost declasate oficial, dar care sunt uzate până la nefuncționare.

Cântărind 47 de tone, obuzierele 2S7 din anii 1970 pot lansa proiectile clasice la peste 55 km distanță. Deși extrem de masive, greoaie și zgomotoase, acestea au o rază de acțiune care depășește cu mai mulți kilometri majoritatea sistemelor ucrainene.

Pe de altă parte, forțele ucrainene dețin și ele aproximativ o sută de 2S7 proprii și, mai important, au achiziționat deja zeci de obuziere moderne de 155 mm de fabricație occidentală, dintre care unele pot trage aproape tot atât de departe pe cât o poate face 2S7.

Însă cea mai mare amenințare pentru vechile 2S7 ale Rusiei ar putea fi reprezentată de sistemele americane de artilerie de înaltă mobilitate a căror prezență se intensifică în Ucraina. Lansând rapid rachete ghidate prin GPS, cu raza de acțiune de până la 80 km, HIMARS este arma ideală în lupta contrabaterie, iar Kievul a primit până acum cel puțin 16 astfel de sisteme.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...