VIDEO Priviți ce se întâmplă la Paris! LIVE

VIDEO Priviți ce se întâmplă la Paris! LIVE

Autoritățile franceze au mobilizat aproape 90.000 de membri ai forțelor de ordine de teama unor noi violențe ale ”vestelor galbene”, în cea de-a patra sâmbătă de manifestații. Mai multe stații de metrou au fost închise, precum și muzee. Ziua de protest a început cu mai multe arestări, după ce persoane au fost găsite înarmate cu diferite obiecte, precum ciocane și praștii, iar la ora prânzului forțele de ordine au dat deja cu gaze lacrimogene.

17:30 - Peste 950 de persoane au fost retinute de fortele de ordine, majoritatea in Paris, iar 724 dintre acestea au ajuns in arest, anunta autoritatile franceze.

Doar la Paris au fost operate 651 retineri si 536 de arestari, potrivit prefecturii.

Jurnalistii transmit ca printre protestatari sunt si tineri veniti din cartierele Parisului, care au devastat si au jefuit magazine.

17:00 - Masinile parcate in centrul Parisului, care ajung in calea demonstrantilor, sunt devastate, rasturnate si incendiate. Imagini difuzate de Le Figaro arata tineri care distrug un Mini Cooper gasit pe strada, pe motiv ca este al unui "burgez imputit".

Altii au ridicat baricade pe bulevardele Parisului, din mobilierul stradal pe care l-au devastat, iar la sosirea fortelor de ordine le-au si incendiat. Scutierii folosesc gaze lacrimogene impotriva protestatarilor, iar prestatia lor fata de saptamana trecuta poate fi considerata mult mai prompta.

In zonele in care au fost inregistrate incendii fortele de ordine au folosit si tunurile cu apa.

16:25 - Pe strazile Parisului si-au facut aparitia si politisti calare, pe langa blindatele jandarmeriei.

16:20 - Un bilant provizoriu arata ca au fost ranite pana acum 30 de persoane, in timpul protestelor. Majoritatea au primit primul ajutor de la voluntari.

15:30 - Protestatarii din Paris se aduna in jurul Arcului de Triumf, transmite corespondenta Euronews in capitala Frantei.

15:28 Manifestanți, unii dintre ei cu veste galbene, au încerat să incendieze fațada Drugstore Publicis, pe Champs-Elysées, potrivit AFP.

Manifestanții au dat foc la brazi pe care i-au rezemat de fațadă. Unii dintre ai au reușit să intre în Drugstore înainte ca forțele de ordine să respingă câteva zeci de manifestanți cu ajutorul grenadelor lacrimogene.

O tânără a fost rănită la cap în fața Drugstore.

 15.00 – Forțele de ordine franceze au intervenit cu vehicule blindate împotriva manifestanților din Paris. Protestatarii au incendiat mai multe containere de gunoi.

 Mai mult de 30.000 de ‘veste galbene’ manifestau sâmbătă la prânz pe teritoriul Franţei, în a patra zi de proteste, în care au fost reţinute peste 700 de persoane, dintre care 575 la Paris, a anunţat secretarul de stat din Ministerul de Interne, Laurent Nunez, potrivit AFP.

‘La nivel naţional, cu tot cu cele de la Paris, suntem la peste 700 de reţineri pentru o participare la mişcare la mijlocul zilei de 31.000 de persoane pe teritoriul naţional, dintre care 8.000 la Paris’, a declarat Nunez la postul France 2.

Aceste cifre sunt foarte apropiate de cele consemnate în urmă cu o săptămână, la 1 decembrie.

În afara oraşelor, pe autostrăzi şi şosele s-au înregistrat numeroase puncte de perturbare, cu blocaje, baraje filtrante, devieri de trasee.

Pe Twitter, jandarmeria a anunţat că peste 5.000 de persoane au fost controlate pe reţelele rutiere şi la punctele de taxare, operându-se ‘numeroase reţineri de persoane violente care aveau asupra lor obiecte periculoase’.

 

Comisarul.ro va transmite în format LIVE TEXT evenimentele de sâmbătă din Paris:

14:28 - La protestele de sambata participa peste 30.000 de oameni, iar 700 de persoane au fost pana acum retinute, anunta autoritatile franceze.

13:46 Două mii de "veste galbene" au defilat sâmbătă dimineața, calm, la Marsilia, de la Vechiul Pod spre prefectura regiunii, precedați de zeci de ambulanțieri care s-au alăturat protestului, cu girofarurile pornite (AFP).

13:31 Pe Rue de Rivoli, în apropiere de Place de la Concorde, turiștii nu sunt speriați și se plimbă printre vestele galbene, făcând poze. Este cazul unei familii italiene venite din Verona: „Nu ne este frică. Nu e atât de îngrozitor. Suntem doar necăjiți că metrourile sunt închise. Nu e ușor să vizitezi câte ceva” (Le Figaro)

13.30 – Poliția a reținut până la această oră 548 de protestatari la Paris. Peste 300 au fost arestați preventiv. Ciocnirile dintre manifestanți și forțele de ordine continuă.

13:21 - Cativa protestatari se pozeaza cu blindatele armatei scoase pe strazile Parisului.

13:12 - Protestatarii au incercat initial sa marsaluiasca pe bulevardul Champs-Elysees spre Palatul Elysee, insa au fost opriti de fortele de ordine. Asa ca sute de manifestanti au patruns pe strazile adiacente in incercarea de a evita cordonul de politie, insa au fost opriti cu gaze lacrimogene.

In pofida catorva incidente violente, cei mai multi manifestanti demonstreaza pasnic si nu exista semne care sa indice o potentiala escaladare a violentelor sporadice, asa cum s-a intamplat sambata trecuta.

13:07 - Cifrele cresc in continuare - 514 oameni au fost ridicati de pe strada, anunta Prefectura de Politie a Parisului. Dintre acestia, 272 de protestatari au ramas in custodie.

13:04 - Din alte orase se indreapta spre Paris autocare cu "veste galbene", care vor sa se alature protestului din Capitala.

13:01 - Situatia este din nou tensionata pe Champs Elysee, manifestantii vor sa rupa cordoanele jandarmilor, iar fortele de ordine folosesc din nou gaze lacrimogene impotriva celor care incearca sa se apropie de zonele restrictionate. Sunt foarte multe strazi inchise in centrul capitalei Frantei pentru a proteja cladirile emblematice, inclusiv palatul unde se afla presedintele Emmanuel Macron.

13.00 – Numărul protestatarilor reținuți de poliție a crescut la 514. Dintre aceștia, 272 au fost plasați în arest preventiv.

Autorităţile, care se tem să nu fie reluate la Paris scenele de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

12:56 - S-a ajuns la 492 de persoane ridicate de pe strada la Paris azi, dintre care 211 au ramas in custodia politiei.

12:50 - Un lider al "vestelor galbene", Julien Terrier, a fost ridicat de politie le Grenoble, sub acuzatia ca este organizatorul unei manifestari neautorizate in acest oras, transmite AFP.

12:40 - Poliţia din Bruxelles a făcut circa 50 de arestări în legătură cu protestele de sâmbătă ale mişcării „vestelor galbene” în capitala Belgiei, a relatat agenţia de presă Belga, citată de DPA.

12.30 – Un număr de 481 de persoane au fost reţinute şi chestionate sâmbătă de poliţie, în Paris, iar 211 se află în custodie, potrivit celor mai recente cifre anunţate de guvernul francez. Prim-ministrul Edouard Philippe a apreciat intervenţia forţelor de ordine drept una remarcabilă, transmite News.ro.

La finalul întâlnirii celulei de criză de la Ministerul de Interne, Philippe a mulţumit forţelor de ordine, pentru „intervenţia remarcabilă”, dar şi cetăţenilor calmi. El a anunţat că 481 de persoane au fost chestionate de poliţie până la acest moment şi că 211 se află în custodie.

11:56 - Apar si primele incidente la Paris. Fortele de ordine au dat cu gaze lacrimogene pe Champs Elysee, unde manifestantii au incercat sa rupa gardurile instalate de autoritati.

11:35 - Fortele de ordine au dat cu gaze lacrimogene pe strada Arsene Houssaye, aproape de Place de l'Etoile.

Autorităţile, care se tem să nu fie reluate la Paris scenele de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

Aproximativ 89.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în ţară, dintre care 8.000 în Paris, sprijiniţi de vehicule blindate ale jandarmeriei, o premieră pentru o mişcare de protest.

Numărul turiştilor în Paris este restrâns, iar localnicii au fost sfătuiţi să rămână în casă pe cât posibil.

Zeci de străzi din centrul Parisului au fost închise traficului, în timp ce Turnul Eiffel şi muzee faimoase ca Musee d’Orsay, Centre Pompidou şi Louvre au rămase de asemenea închise.

Multe magazine au fost baricadate pentru a se evita jafurile, iar mobilierul stradal şi materialele de pe şantiere au fost înlăturate pentru a nu fi folosite ca proiectile.

Folosindu-se de reţelele de socializare, protestatarii au numit acest weekend ca ‘Actul IV’ într-o confruntare dramatică cu Macron şi politicile sale.

Protestatarii mişcării ‘vestelor galbene’, numiţi astfel după vestele de siguranţă extrem de vizibile pe care şoferii francezi trebuie să le aibă în maşină, au izbucnit în noiembrie din cauza scumpirii carburanţilor.

Demonstraţiile s-au extins de atunci într-o mişcare de rebeliune, uneori violentă, împotriva lui Macron, o provocare mai greu de gestionat deoarece mişcarea nu are un lider formal.

 
 






Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro