Un mega iaht misterios, în valoare estimată de 700 de milioane de dolari (636 de milioane de euro), al cărui proprietar nu a fost făcut public și care părea să fie pe picior de plecare, a fost reținut vineri de autoritățile italiene, anunță AFP.

Super iahtul SeherezadaFoto: YouTube

Ancheta autorităților italiene "a stabilit legături economice și de afaceri semnificative între persoana care deține oficial nava Șeherezada și figuri proeminente din guvernul rus", precum și personalități rusești sancționate de Occident în urma invaziei din Ucraina, se arată într-un comunicat al Ministerului italian al Economiei și Finanțelor.

În urma acestei anchete, "ministrul Economiei și Finanțelor, Daniele Franco, a semnat un decret de reținere" a navei, a adăugat comunicatul.

Nava, andocată de mai multe luni în regiunea italiană Toscana, a fost pusă în apă și părea pregătită să plece, a constatat vineri un fotograf al AFP.

Navalnîi zice că e al lui Putin, italienii neagă

"Șeherezada", cu o lungime de 140 de metri, are două platforme pentru elicoptere, o piscină, un cinematograf și o baterie antidronă, potrivit administratorilor site-ului SuperYachtFan, care se descriu ca jurnaliști de investigație.

Marea întrebare rămâne: cui aparține "Șeherezada"? Un oligarh rus sau cineva chiar mai sus? Dacă este vorba de un rus...

Comunicatul ministerului italian nu precizează identitatea proprietarului.

Echipa disidentului rus Alexei Navalnîi atribuie acest monstru marin chiar lui Vladimir Putin. Aceasta se bazează în special pe o listă de membri ai echipajului, printre care se numără mai mulți membri ai FSO, serviciul federal rus de protecție a personalităților publice.

Grupul italian Sea Group, care era responsabil de întreținerea navei în șantierul său, replică că acest lucru nu este adevărat.

Proprietatea "Șeherezada" nu poate fi atribuită președintelui rus Vladimir Putin", a precizat compania într-un comunicat, bazându-se pe "documentația pe care o deține și pe rezultatele verificărilor efectuate de autoritățile competente".