
VIDEO Priviți, „președintele” Simion nu s-a dus nici la Micutzu!
„Președintele” Simion nu s-a prezentat la dezbaterea organizată de comediantul Micutzu, deși a confirmat prezența înainte de începerea ei. Singurul prezent a fost candidatul independent Nicușor Dan.
„Astăzi am aflat că domnul Simion nu mai vine la dezbatere, deși a fost primul care a confirmat. Am înțeles dintr-un comunicat AUR că terenul acesta nu este suficient de neutru pentru dumnealui și că suntem un podcast prietenos pentru Nicușor Dan. E curios, pentru că în noiembrie i s-a părut că am fost o gazdă echilibrată și că a fost o dezbatere reală cea la care a participat. Și atunci, ca și acum, am dat dovadă de transparență și mă așteptam la aceași fair play și din partea dumnealui”, a precizat gazda dezbaterii.
17:51
Întrebare Alex Nedea: Toamna trecută a fost o dezbatere la Digi24 unde a fost prezent George Simion, dar nu Marcel Ciolacu. Simion a pus o întrebare despre zborurile private ale lui Ciolacu. Simion face acum ce a făcut Ciolacu acum câteva luni, fuge de dezbatere și de întrebările presei independente. Acum se pare că presa independentă nu mai e bună pentru că îl atacă.
Dan:
17:45
Întrebare: Vă dau un scenariu, în Consiliul European se discută scăderea fondurilor pentru Europa centrală și de est, inclusiv România. Sunteți președinte, cum acționați?
Dan: Totul este o negociere în care trebuie să găsești echilibru între interesele tale și a celorlalți. Trebuie să fii în discuție de la egal la egal. Nu trebuie să fii oaia neagră a Europei.(…) Niciodată negociere nu e pe un singur palier. Discuția nu o să fie luăm banii de aici și îi ducem în altă țară. Nu e logic!
Întrebare: Cum ne putem impune mai mult punctul de vedere?
Dan: Fiind respectați ca parte egală de către liderii țărilor din UE. Ca să se întâmple asta, trebuie să-ți asumi lucrurile la care ceilalți agreează, precum sprijin pentru Moldova sau Ucraina. Din poziția asta, poți să pretinzi un echilibru în deciziile care privesc toate țările. În momentul în care ești corect și îți faci partea ta, poți să ceri lucrurile care ți se cuvânt.
17:43
Întrebare: Ați trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina?
Dan: Faptul că România ajută Ucraina alături de alte state europene este în interesul strict al României. Dacă să întâmnplă ca Ucraina să capituleze, costurile de securitate vor fi mult mult mai mare decât costurile pe care România și le asumă acum cu partenerii occidentali. Legat de întrebare, răspunsul este nu pentru că forțe de menținere înseamnă pace, pace înseamnă tratat de pace, Rusia s-a exprimat deja că nu dorește forțe de menținere a păcii din țări neprietenoase și România se află în această categorie.
17:39
Despre anularea alegerilor din 2024: „Eu cred că procesul de alegeri a fost viciat, că decizia CCR este corectă”
Întrebare: Cum vedeți anularea alegerilor din 2024?
Dan:Eu cred că procesul de alegeri a fost viciat, că decizia CCR este corectă. Avem o primă dovadă privind acel 1 milion de euro cercetat de statul român și suspiciuni privind o interferență cu mult mai mulți bani. O campanie precum a făcut Georgescu este o campanie de milioane sau zeci de milioane de euro pe care un candidat nu le-a declarat. Este treaba statului român să vadă cine a plătit, cui și cum s-a făcut campanie. Trebuia să avem răspunsurile înainte de noiembrie ca să nu fim în situația rușinoasă să anulăm alegeri. Este un eșec al administrației românești în asamblu.
Întrebare: Sunteți suveranist sau globalist?
Dan: În niciun caz izolaționalist. Sunt suveranist pentru că asta spune articolul 1 din Constituție. Voi acționa în interesul cetățenilor români.
17:35
Întrebare: Ce veți face ca românii să reintre în Visa Waiver?
Dan: România a îndeplinit condiții tehnice. Contracandidatul nu nu mai că s-a bucurat când românii au fost scoși din program, dar a făcut presiuni ca să se întâmple precum a declarat. Este total antisuveranism și antipatriotism. Nu poți acționa împotriva cetățenilor tăi. Imediat ce România va avea un nou președinte, o parte din neîncrederea administrației americane va dispărea. Sunt toate premisele care relațiile să se normalizeze la nivel de percepție.
17:30
Întrebare: Ce măsuri veți lua pentru românii din diaspora?
Dan: Cunosc foarte bine problemele românilor din diaspora. Au plecat mulți de nedreptate și pentru că nu aveau condiții economice pentru famillile lor. (…) Eu cred că este nevoie pentru problema asta de un oficiu care să-i ajute și să vadă problemele sistematice cu care se confruntă astfel încât să profităm de experiența lor – de la mici meseriași la oameni care au făcut afaceri consistente. Mai există problema consulară, problema predării în limba română și faptul că se simt abandonați de statul român.
Întrebare: Există locuri de muncă pentru 600.000 de români care vor să se întoarcă?
Dan: Pe piața forța de muncă, suntem la 100-150.000 de locuri de muncă pe care le compensăm cu muncitori din țări asiatice. Am discutat cu reprezentanții industriei agroalimentare, mi-au spus că pe creșterea vacilor mulți din fermieri care sunt noi sunt veniți din diaspora și cu capitalul strâns au investit în asta. Dacă vorbim de 600.000 de oameni, putem să ne gândim fiecare la agricultură, ca în multe alte domenii statul nu a dus schemele de stipulare economică până la capăt. Răspunsul este da, pe diferite zone economice pe care statul să le ajute și dacă scoate obstacolele economice din care oamenii ăștia vor să investească zilnic.
17:23
Dan: „Nu vreau alegeri anticipate. Îmi doresc ca toate cele 4 partide pro-occidentale să formeze majoritatea”
Întrebare: Ce este sistemul?
Nicușor Dan: Am văzut sistemul inclusiv în alegeri, am văzut atacuri la mine pe conturi și la Victor Ponta fără ca autoritățile să facă ceva. Sistemul este cel care protejează mafia imobilară la toate nivelurile, inclusiv Inspectorat de stat în construcție, oameni din Parlament care dau legi cu dedicație, judecători CCR care judecă într-un fel. Eu de 20 de ani mă lupt cu acest sistem din poziția de ONG-ist, apoi și din calitatea de primar general.
Întrebare: Cu ce formațiuni vă așteptați să se formeze viitorul guvern?
Nicușor Dan: Avem o compoziție a Parlamentului care este formată de șase luni. Nu vreau alegeri anticipate, o să lucrăm cu această componență. Pentru stabilitate economică vreau o majoritate cu partide pro-occidentale. Sunt 4. Îmi doresc ca toate cele 4 să formeze majoritatea. Așa este cel mai bine și stabil. Nici nu o să forțez, nici nu o să aștept. O să chem partidele la un șir de negocieri pentru ca atunci când propun un prim-ministru să intrăm într-un curs normal.
Întrebare: PSD s-ar putea să vă ceară funcția de prim-ministru pentru Olguța Vasilescu. Ajungem în același punct și vedem aceleași fețe ale sistemului. Ce șanse de reforme ale sistemului reale sunt?
Dan: Hai să ne uităm în trecut. Am avut o majoritate USR-PNL-PMP. Administrația de la Primărie cu toate erorile evidente pe care le-am făcut a fost o administrație care nu a fost coruptă, eu ca primar am reușit în acord cu partidele, din care unele cu conexiuni cu sistemul, să duc orașul în direcția corectă. Cred în echilibrul de putere în președinte și guvern, președintele are pârghii să ducă în direcția corectă.
17:20
Întrebare: Oamenii vă acuză de lipsă de empatie, dacă răspundeți tehnic s-ar putea să nu fie de ajuns. Vă întreb, are legătură cu faptul că ați fost atacat?
Nicușor Dan : Eu am spus de când a început decizia acum 3-4 ani că nu este locația fericită pentru acel corp de clădire. Dacă spitalul dorea, în locul să ne judecăm în instanță pentru chestiuni comerciale precum unde să fie corpul de clădire, puteau să-l construiască deja. Există o empatie declarativă foarte bine pentru cineva care este în suferință și există o empatie a faptelor. Există mulți oameni care au fost ajutați de mine ca ONG-ist sau primar.
17:15
Întrebare: Ați fost acuzat că ați refuzat să acordați autorizație pentru spitalul Sanador. Ați avut o decizie definitivă care vă obligă să semnați autorizația. Ați semnat autorizația cu câteva zile înainte de turul1. De ce ați semnat atunci?
Nicușor Dan: Cei care au avut de-a face cu acest spital și-au dat seamă că nu ai unde parca pentru că e zonă super aglomerată. Pentru noul corp, eu am apreciat că este o decizie ilegală. În continuare consider că am respectat hotărârea judecătoarească, am respectat decizia Curții de Apel și am semnat decizia. Eu cred să se depășește densitatea zonei.