VIDEO Radiotelescopul gigant Arecibo s-a prăbușit

VIDEO Radiotelescopul gigant Arecibo s-a prăbușit

Celebrul radiotelescop Arecibo de pe insula americană Puerto Rico, folosit de astronomii din întreaga lume și care a permis descoperirea primelor planete care orbitează o altă stea decât Soarele, s-a prăbușit marți după 57 ani de funcționare, scrie AFP.

"Platforma s-a prăbușit într-un mod neplanificat", a declarat pentru AFP Rob Margetta, purtătorul de cuvânt al American National Science Foundation, care finanțează observatorul.

Două cabluri care susțin instrumentele telescopice de 900 de tone pe o platformă deasupra parabolei cu diametrul de 305 metri s-au rupt în 10 august și 6 noiembrie, dintr-o cauză necunoscută. Cablurile care au căzut au străpuns antena parabolică.

Atunci telescopul a fost considerat prea instabil și nereparabil, iar instituția a luat decizia de a demola structura. Accesul a fost interzis de atunci de teama unei prăbușiri bruște, lucru care s-a întâmplat în cele din urmă cu puțin înainte de 8 dimineața, ora locală, marți.

„Este un dezastru absolut”, a declarat, mișcat, pentru AFP, profesorul Abel Méndez, director la Universitatea din Puerto Rico din Arecibo.

„Mulți studenți au fost instruiți în astronomie în observator, ceea ce le-a oferit inspirația pentru a face o carieră în știință sau astronomie, ca și mine”, continuă profesorul Méndez.

Spre deosebire de telescoapele optice, radiotelescoapele funcționează zi și noapte, chiar și pe vreme înnorată.
Până în 2016 acest radiotelescop a fost cel mai mare telescop simplu construit vreodată. El colectea date radioastronomice, de aeronomie terestră și date radar planetare pentru oamenii de știință din lumea întregă. Utilizarea telescopului se facea după supunerea de propuneri unui comitet independent.
Radiotelescopul  a fost folosit îndeosebi pentru observarea obiectelor stelare. SETI estimează, de exemplu, că un radiotelescop la fel de sensibil ca Observatorul Arecibo ar putea detecta emisiunile de televiziune și de radio ale Pământului numai la distanțe sub 0,3 ani-lumină, mai puțin de o zecime din distanța până la cea mai apropiată stea.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”