VIDEO Radiotelescopul gigant Arecibo s-a prăbușit

VIDEO Radiotelescopul gigant Arecibo s-a prăbușit

Celebrul radiotelescop Arecibo de pe insula americană Puerto Rico, folosit de astronomii din întreaga lume și care a permis descoperirea primelor planete care orbitează o altă stea decât Soarele, s-a prăbușit marți după 57 ani de funcționare, scrie AFP.

"Platforma s-a prăbușit într-un mod neplanificat", a declarat pentru AFP Rob Margetta, purtătorul de cuvânt al American National Science Foundation, care finanțează observatorul.

Două cabluri care susțin instrumentele telescopice de 900 de tone pe o platformă deasupra parabolei cu diametrul de 305 metri s-au rupt în 10 august și 6 noiembrie, dintr-o cauză necunoscută. Cablurile care au căzut au străpuns antena parabolică.

Atunci telescopul a fost considerat prea instabil și nereparabil, iar instituția a luat decizia de a demola structura. Accesul a fost interzis de atunci de teama unei prăbușiri bruște, lucru care s-a întâmplat în cele din urmă cu puțin înainte de 8 dimineața, ora locală, marți.

„Este un dezastru absolut”, a declarat, mișcat, pentru AFP, profesorul Abel Méndez, director la Universitatea din Puerto Rico din Arecibo.

„Mulți studenți au fost instruiți în astronomie în observator, ceea ce le-a oferit inspirația pentru a face o carieră în știință sau astronomie, ca și mine”, continuă profesorul Méndez.

Spre deosebire de telescoapele optice, radiotelescoapele funcționează zi și noapte, chiar și pe vreme înnorată.
Până în 2016 acest radiotelescop a fost cel mai mare telescop simplu construit vreodată. El colectea date radioastronomice, de aeronomie terestră și date radar planetare pentru oamenii de știință din lumea întregă. Utilizarea telescopului se facea după supunerea de propuneri unui comitet independent.
Radiotelescopul  a fost folosit îndeosebi pentru observarea obiectelor stelare. SETI estimează, de exemplu, că un radiotelescop la fel de sensibil ca Observatorul Arecibo ar putea detecta emisiunile de televiziune și de radio ale Pământului numai la distanțe sub 0,3 ani-lumină, mai puțin de o zecime din distanța până la cea mai apropiată stea.



populare
astăzi

1 BREAKING General american / „Forțele NATO ar putea captura regiunea puternic fortificată Kaliningrad a Rusiei într-un interval de timp de care nu s-a m…

2 Cine e Mihaela Rădulescu? / Speculațiile presei din Italia

3 VIDEO Schemă mai tâmpă de furt nu există / Cele 30 de mașini de la cancelaria premierului au avut consum mediu de 20 litri / 100 km

4 BREAKING Președintele României, declarații dure despre serviciile secrete într-o publicație germană

5 Uite un articol care chiar merită citit despre „Baronii Hranei”