VIDEO Rafila: Deciziile privind obligativitatea vaccinării anti-COVID privesc statele membre UE

VIDEO Rafila: Deciziile privind obligativitatea vaccinării anti-COVID privesc statele membre UE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că deciziile privind obligativitatea vaccinării anti-COVID privesc statele membre ale Uniunii Europene, subliniind că afirmaţiile preşedintelui CE, Ursula von der Lyen, pe acest subiect reprezintă "o părere personală a doamnei preşedinte".

Ministrul a fost întrebat despre discuţiile purtate de liderii Uniunii Europene despre o eventuală obligativitate a vaccinării împotriva COVID 19.



"Liderii... nu ştiu, dumneavoastră spuneţi de preşedintele Comisiei Europene, nu de liderii... era o părere personală a doamnei preşedinte, pe de-o parte. Pe de altă parte, aceste decizii privesc statele membre şi lucrul acesta a fost precizat explicit de preşedintele Comisiei Europene. Cred în continuare că informarea este cea mai bună soluţie şi dezvoltarea spiritului de responsabilitate individuală şi pentru comunitatea în care trăim, încât să ne vaccinăm în număr cât mai mare. Îmi pare rău, dar am discutat prea mult timp, prea multe luni despre faptul că vaccinarea trebuie să fie o opţiune voluntară şi este foarte greu să vii în acest moment să discuţi despre obligativitatea vaccinării. Cred că trebuie să fim puţin echilibraţi şi fiecare stat membru are dreptul să adopte o politică de sănătate publică care să răspundă, pe de-o parte, interesului de sănătate publică, iar pe de altă parte trebuie să răspundă şi contextului naţional", a declarat Rafila.

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că trebuie să avem o dezbatere despre oportunitatea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19, relatează EFE şi AFP.

''Este nevoie de discuţii şi de o abordare comună, dar este o discuţie care trebuie purtată", a declarat Von der Leyen, subliniind că exprimă o "opinie personală", întrucât competenţele în materie de sănătate în UE aparţin "în totalitate" statelor membre. AGERPRES/ (A - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale