VIDEO „Războiul nu a fost necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei”/Prigojin recunoaște pentru prima dată că invadarea Ucrainei s-a bazat pe minciuni

VIDEO „Războiul nu a fost necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei”/Prigojin recunoaște pentru prima dată că invadarea Ucrainei s-a bazat pe minciuni

Fondatorul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat vineri că raționamentele Kremlinului pentru invadarea Ucrainei s-au bazat pe minciunile inventate de adversarul său, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu. Prigojin dă de înțeles că președintele rus Vladimir Putin a fost tot o victimă a minciunilor lui Șoigu, la fel ca întreaga societate, relatează Reuters.

Evgheni PrigojinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Prigojin îi acuză de luni de zile pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și pe generalul de vârf al Rusiei, Valeri Gherasimov, de incompetență la rang înalt. Dar vineri Prigojin a dus acuzațiile și criticele la un alt nivel - a respins pentru prima dată argumentele de bază pe care Kremlinul le-a folosit pentru a-și justifica invadarea Ucrainei pe 24 februarie anul trecut, în ceea ce Rusia numește „o operațiune militară specială”.

„Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun pe 24 februarie... Ministerul Apărării încearcă să înșele societatea și pe președinte și să ne spună o poveste despre cum a fost o agresiune nebună din Ucraina și că plănuiau să ne atace cu întregul NATO”, a spus Prigojin, numind versiunea oficială „o poveste frumoasă”.

„A fost nevoie de război... pentru ca Șoigu să poată deveni mareșal... pentru a putea obține o a doua medalie de „Erou” [al Rusiei]. Războiul nu a fost necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei”.

Așezat pe un scaun cu un steag negru uriaș Wagner în spate, Prigojin a spus că războiul a fost necesar și pentru a îmbogăți elita conducătoare care, a spus el, nu este mulțumită de potențialul comercial al unei părți din regiunea Donbas a Ucrainei, asupra căreia Moscova a preluat controlul în 2014 prin separatiști.

„Obiectivul a fost împărțirea activelor materiale (în Ucraina)”, a spus el. „A fost furt masiv în Donbas, dar ei doreau mai mult”.

Prigojin îl contrazice pe Putin

Compania Wagner a condus luptele pentru cucerirea de către Rusia a orașului ucrainean Bahmut luna trecută, iar Prigojin și-a folosit succesul pe câmpul de luptă - obținut cu un cost uman enorm - pentru a critica public Moscova cu aparentă impunitate.

El nu l-a criticat însă pe președintele Vladimir Putin, de sprijinul căruia depinde în cele din urmă.

Cu toate acestea, cea mai recentă afirmație a lui contrazice în mod direct rațiunea proclamată de Putin, care a spus, atunci când și-a trimis tancurile în Ucraina, că este demilitarizarea și „denazificarea” unei țări care reprezintă o amenințare pentru Rusia, o acuzație infirmată de Kiev.

Este o narațiune pe care autoritățile ruse o apără cu amenzi sau pedepse cu închisoarea pentru cei despre care se consideră că au răspândit „informații false” despre război.

Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Ministerului Apărării, care a ignorat criticile anterioare ale lui Prigojin, cel puțin în public. De asemenea, nu a existat nicio reacție imediată din partea Kremlinului, care a refuzat în trecut să comenteze izbucnirile lui Prigojin.

Putin a susținut, totuși, un ordin al Ministerului Apărării, căruia Prigojin i se opune, conform căruia grupurile de mercenari precum Wagner trebuie să semneze contracte prin care se supun controlului ministerului până la 1 iulie.

Unii analiști ruși au speculat că Prigojin are ambiții politice și ar putea încerca să-l înlocuiască pe Șoigu, o idee pe care a minimizat-o întotdeauna.

Joi, el acuzase liderii militaric că l-au mințit pe Putin și pe poporul rus cu privire la amploarea pierderilor și a eșecurilor rusești în Ucraina.

În videoclipul de vineri, el a spus că Moscova ar fi putut ajunge la un acord cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de război, iar conflictul a fost un dezastru pentru Rusia și că zeci de mii de vieți au fost sacrificate inutil, inclusiv membri din cele mai capabile forțe din Rusia.

Înfățișându-i pe ofițerii superiori ca pe niște proști care se îndoapă cu vodcă și coniac și caviar, el a susținut că efortul de război al Rusiei era împiedicat de corupție.

„Facem baie în propriul nostru sânge”, a spus el. „Timpul se scurge repede”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat