VIDEO Remanierea din pădure, la Teleorman. Dăncilă i-a adunat pe miniștri la grătar, lupta pe Justiție s-a încins

VIDEO Remanierea din pădure, la Teleorman. Dăncilă i-a adunat pe miniștri la grătar, lupta pe Justiție s-a încins

Premierul Viorica Dăncilă i-a reunit pe toți miniștrii cabinetului său, inclusiv de la ALDE, la un grătar, la o vilă de protocol din județul Teleorman, pentru a discuta cu ei remanierea care va fi dezbătută luni, în CEx. Justiția este un portofoliu disputat, Birchall fiind supusă atacurilor.

Guvernul Dăncilă s-a adunat la o vilă de protocol a Romsilva - pensiunea Dărvași, din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, pentru a discuta cu ei remanierea guvernamentală și care sunt miniștrii care vor fi schimbați, relatează  Europa Liberă .

 La discuții, au fost propuși înlocuitorii lui Carmen Dan la ministerul Afacerilor Interne și lui Teodor Meleșcanu la ministerul Afacerilor Externe. Ar fi vorba de senatorul PSD Nicolae Moga la Interne și de fosta europarlamentară Ramona Mănescu, de la ALDE, la Externe, conform surselor Europa Liberă.

UPDATE. Numele Anei Birchall se află în mijlocul unui scandal în interiorul PSD, după ce mai mulți lideri au anunțat că vor cere demisia acesteia în Comitetul Executiv. Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Eugen Nicolicea, propus pentru Justiție în timpul lui Liviu Dragnea, s-a dus la premier pentru a i se plânge că Ana Birchall nu a reușit să aducă delegația MCV în Parlament pentru a discuta cu aleșii.

​Florin Iordache a criticat-o pe Birchall pentru declarațiile legate de GRECO, iar același lucru l-a făcut și Liviu Pleșoianu. Cu toate acestea, surse din partid au spus pentru Europa Liberă că sunt șanse ca Birchall să își păstreze portofoliul la această remaniere, deoarece Viorica Dăncilă nu este decisă să o schimbe, chiar dacă cei din jurul ei în cer acest lucru. Cei din PSD i-au reproșat ministrului Justiției că nu acceptă secretarii de stat propuși la partid. Până în acest moment, Birchall nu a fost de acord cu numele primite în plic, cerând alte nume pentru această funcție. Printre persoanele respinse până acum de ministrul Justiției se numără, Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, dar și alte propuneri venite din organizația PSD Olt. De altfel, potrivit programului ministrului Justiției, aceasta nu se va afla mâine la ședința Comitetului Executiv al PSD, ea aflându-se la CSM, secția judecători.

„Birchall s-a plâns în partid că situația din justiție nu este cea dorită, iar unii colegi o critică deoarece au alte interese. România se duce în cap, ne spune Birchall, e ca un avion cu botul în jos pentru care urmează prăbușirea, dacă nu se redresează și pun alții din partid mâna pe justiție”, au declarat surse din PSD.

După vizita făcută la Alexandria, la Organizația Județeană PSD Teleorman, unde au avut loc alegeri, premierul i-a invitat pe miniștri la un grătar, în vila de protocol ascunsă într-o pădure.

Remanierea din pădure

Văzând că au fost descoperiți de presă, Viorica Dăncilă a ieșit, însoțită de SPP-iști și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, pentru a-i invita pe jurnaliști în curtea vilei.

„Haideți înăuntru, nu stați așa. Nu e nimic de ascuns. La Teleorman, oamenii sunt foarte primitori”, a spus Viorica Dăncilă.

Înăuntru, ministrul Agriculturii Petre Daea i-a luat în primire pe cei câțiva jurnaliști: „Băi, mânca-v-ar tata, nu e duminică astăzi, mă? Nu e duminica de la Dumnezeu? Hai, mânca-v-ar tata, hai înăuntru să mâncați și voi”.

Ecaterina Andronescu, greu de găsit un înlocuitor

Deși numele Ecaterinei Andronescu se află pe lista celor urmau să fie remaniați, în PSD există probleme cu găsirea unui înlocuitor. Dacă până la ora Comitetului Executiv al PSD nu se va găsi o persoană potrivită să preia ministerul Educației, Andronescu ar putea rezista până la următoarea remaniere sau restructurare. De altfel, Andronescu a fost invitată să vorbească în organizația Teleorman alături de mai mulți miniștri din PSD, semn că Dăncilă dorește să folosească Guvernul pentru a comunica mai bine realizările.

Cuc a scăpat de remaniere

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că ministrul Transporturilor a scăpat de remanierea guvernamentală. Capul lui Narcis Neaga, fostul șef al CNAIR, a fost de ajuns în această etapă. De altfel, ministrul Cuc a plecat zâmbitor de la întâlnirea informală din pădure.

Formular pentru fiecare minister, evaluate doar 8
Viorica Dăncilă a anunțat că au fost evaluate doar opt ministere până în acest moment, dar că nu a existat un criteriu pentru care s-au ales ministerele analizate. Miniștrii PSD au declarat pentru Europa Liberă că au primit de completat un formular cu ce au îndeplinit de programul de guvernare. Toți miniștrii au trimis răspunsul către Palatul Victoria, dar la final au rămas doar opt analizate.

„Ni s-a cerut să completăm formularul cu ce am realizat și care sunt în curs de realizare. Am trimis formularul completat, dar nu am avut o discuție despre rezultate cu premierul. Nimeni nu știe de ce au fost alese doar opt, am aflat și noi din presă, ne-am uitat la televizor sau am citit pe diferite site-uri. Vouă ce v-a spus?”, erau curioși unii miniștri PSD.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că luni, în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD, se va decide remanierea guvernamentală. Opt miniștri au fost evaluați de Viorica Dăncilă, iar luni se vor vedea rezultatele.

„S-a lucrat la evaluarea miniştrilor în această săptămână. Nu am terminat această evaluare. Luni, în Comitetul Executiv Naţional, vom vorbi despre o remaniere. Am făcut evaluarea pe opt ministere. După ce o să prezint această evaluare în CEx, vom hotărî împreună ce miniştri sunt remaniaţi şi ce miniştri nu sunt, bineînţeles la propunerea primului ministru”, a declarat Viorica Dăncilă, sâmbătă, la Călărași.





Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /