VIDEO REVOLUȚIE a magistraților la Cluj! Protest și grevă de o săptămână începând de luni!

VIDEO REVOLUȚIE a magistraților la Cluj! Protest și grevă de o săptămână începând de luni!

REVOLUȚIE a magistraților la Cluj! Protest și grevă de o săptămână începând de luni! Magistrații clujeni au ieșit vineri în stradă pentru a protesta față de ”abuzurilor legislative”. Judecătorii din Tribunalul Cluj au anunțat că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiției. La Cluj protestează peste 100 de judecători și procurori, iar câteva persoane din grupul #rezist i-a aplaudat pe magistrați. Proteste sunt anunțate în București și Timișoara în cursul după-amiezii.

Peste 100 de judecători și procurori protestează la Cluj față de ordonanţa care modifică legile justiției, anunțând că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână. Un grup de persoane din grupul #rezist i-a aplaudat pe magistrații care protestează, potrivit Mediafax.

Judecătorii și procurorii care protestează în fața Curții de apel Cluj au pancarte cu mesaje precum „Domnule ministru, ajunge!", „Justiție independentă", „Stat de drept", „Abrogați OUG neconstituțională 7" sau „Nu există justiție independentă fără procurori independenți". Judecătorul Mihai Ghica de la Judecătoria Cluj-Napoca a declarat că protestul este unul spontan și are la bază OUG 7 emisă de Guvern „în pripă”, fără consultarea CSM.

Judecătorul Cristi Danileț a declarat, la rândul său, că a fost studentul lui Tudorel Toader și se dezice de el.

Totodată, acesta a citit un document potrivit căruia activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, începând de luni, iar cauzele se vor amâna, cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale). „Se va declanșa procedura de revocare a membrilor CSM: membrii CSM au refuzat să apere reputația profesională a magistraților caracterizați drept <șobolani> în cadrul mitingului din iunie 2018; președintele CSM - a publicat un comunicat de presă împotriva votului dat în Plenul CSM; judecătorii din CSM au refuzat să adopte măsuri pentru a contraataca adoptarea și efectele OUG nr. 7/2019; membrii CSM au refuzat să soluționeze cererea de apărare a reputației profesionale a magistraților insultați de unii avocați pe treptele Palatului de Justiție la protestul anterior”, a citit Danileț, potrivit Mediafax.

Judecătorii arată că susțin contestarea în justiție a modului de desemnare a conducerii Inspecției Judiciare și a conducerii SIIJ și solicită președintelui CSM și președintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 „pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este așteptat să ajungă la Cluj-Napoca, în jurul orei 11:00, potrivit Monitorului Cluj. Nu este pentru prima oară când magistrații clujeni ies în stradă, ei protestând de-a lungul timpului față de numeroasele modificări aduse legilor justiției de către coaliția PSD-ALDE.

În jurul orei 16.00, procurorii și judecătorii timișoreni vor ieși și ei la proteste. Aceștia și-au exprimat, joi, susținerea în totalitate a „punctelor de vedere exprimate public de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție și Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la modificările legislative aduse prin O.U.G. 7/2019”, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Magistrații au hotărât să solicite un punct de vedere Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire „la suspendarea activității procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, în contextul analizării posibilității adoptării unei astfel de măsuri de protest față de modificările recente aduse legilor justiției, modificări ce sunt de natură a afecta funcționarea instituțiilor judiciare și statul de drept”, transmit procurorii timișoreni de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara.

În București, magistrații vor protesta, vineri, pe treptele Palatului de Justiție din Capitală față de noile modificări aduse legilor justiției prin Ordonanță de Urgență. Anunțul a fost făcut pe Facebook de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este urmărit penal liderul PSD, Liviu Dragnea. Cele două ordonanțe de urgență promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și adoptate marți de Guvernul Dăncilă au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial.

Controversata OUG care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii. De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe "rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.

Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției - Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM - a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”