VIDEO „Satelit” rusesc în Ucraina?

VIDEO „Satelit” rusesc în Ucraina?

Fortele armate ale Ucrainei au dau publicitatii imagini spectaculoase cu momentul in care turela unui tanc rusesc zboara la cateva zeci de metri inaltime dupa ce tancul a fost lovit de ucraineni.

Imaginile au fost filmate cu drona.

„O turela de tanc rusesc a incercat sa devina satelit dupa ce a fost lovita de focul ucrainean”, a notat ironic Ukraine Weapons Tracker.

Imaginile cu sutele de tancuri rusesti distruse in Ucraina, ale caror turele zac uneori la zeci de metri distanta, au devenit un simbol al esecului „operatiunii speciale” a Rusiei in Ucraina. CNN a publicat un amplu material in care explica de ce turelele au zburat atat de usor dupa ce tancurile au fost lovite.

Expertii spun ca imaginile de pe campul de lupta arata ca tancurile rusesti sufera de un defect pe care militarii occidentali il cunosc de zeci de ani si pe care il numesc efectul „jack-in-the-box”. Moscova, spun ei, ar fi trebuit sa prevada problema.

Problema are legatura cu modul in care este depozitata munitia tancurilor. Spre deosebire de tancurile occidentale moderne, cele rusesti transporta mai multe obuze in interiorul turelei lor. Acest lucru le face extrem de vulnerabile, deoarece chiar si o lovitura indirecta poate declansa o reactie in lant care lface sa explodeze intregul depozit de munitie, de pana la 40 de obuze. Unda de soc rezultata poate fi suficienta pentru a arunca in aer turela tancului la inaltimea unei cladiri cu doua etaje.

„Ceea ce asistam cu tancurile rusesti este un defect de proiectare”, a declarat Sam Bendett, consilier in cadrul Programului de studii rusesti de la Centrul pentru o noua securitate americana. „Orice lovitura reusita … aprinde rapid munitia provocand o explozie masiva, iar turela este literalmente aruncata in aer”.

Defectul inseamna ca echipajul tancului – de obicei doi oameni in turela si un al treilea la volan – sunt tinte sigure, a declarat Nicholas Drummond, analist al industriei de aparare specializat in razboiul terestru si fost ofiter al armatei britanice: „Daca nu iesi in prima secunda, esti terminat”.

Efectul „jack-in-the-box”

Drummond a declarat ca explozia munitiilor cauzeaza probleme pentru aproape toate vehiculele blindate pe care Rusia le foloseste in Ucraina. El a dat exemplul vehiculului de lupta al infanteriei BMD-4, dotat de obicei cu pana la trei membri ai echipajului si capabil sa transporte inca cinci soldati. El a spus ca BMD-4 este un „sicriu mobil” care este „pur si simplu distrus” atunci cand e lovit de o racheta.

Defectul de proiectare al tancurilor sale ar fi trebuit sa fie cunoscut de Moscova. Acesta intrat in atentia armatelor occidentale in timpul razboaielor din Golf impotriva Irakului din 1991 si 2003, cand un numar mare de tancuri T-72 ale armatei irakiene fabricate in Rusia au avut aceeasi soarta – turelele au fost smulse din corpurile lor in urma loviturilor cu rachete antitanc.

Drummond a declarat ca Rusia nu a invatat lectiile din Irak si ca, in consecinta, multe dintre tancurile sale din Ucraina prezentau defecte de proiectare similare cu sistemele de rachete cu incarcare automata.

Cand seria T-90 – succesorul T-72 – a intrat in serviciu in 1992, blindajul sau a fost imbunatatit, dar sistemul de incarcare a rachetelor a ramas similar cu cel al predecesorului sau, lasandu-l la fel de vulnerabil, a spus Drummond. T-80, un alt tanc rusesc care a vazut actiune in invazia din Ucraina, are un sistem similar de incarcare a rachetelor.

Un astfel de sistem prezinta unele avantaje. Bendett, de la Center for a New American Security, a declarat ca Rusia a ales acest sistem pentru a economisi spatiu si pentru a da tancurilor un profil mai jos, ceea ce le face mai greu de lovit in lupta.

Cu toate acestea, armatele occidentale au invatat dupa ce au vazut soarta T-72 in Irak. „(Armatele occidentale) au invatat din Razboiul din Golf, din faptul ca au vazut tancuri distruse in acea perioada, ca trebuie sa compartimentezi munitia”, a spus Drummond.

El a exemplificat cu vehiculele de lupta pentru infanterie Stryker ale armatei americane, care sunt dezvoltate dupa primul razboi din Irak. „Acesta are o turela care se afla deasupra, iar acea turela nu intra in compartimentul echipajului. Este pur si simplu asezata deasupra si toata munitia se afla in interiorul turelei”, a spus el. „Deci, daca turela este lovita si explodeaza, echipajul este in siguranta jos. Este un design foarte inteligent”.

Alte tancuri occidentale, cum ar fi M1 Abrams folosit de SUA si de unele armate aliate, sunt mai mari si nu au carusel. La Abrams, un al patrulea membru al echipajului din tanc recupereaza proiectilele dintr-un compartiment sigilat si le transfera la tun pentru a trage. Compartimentul are o usa pe care membrul echipajului o deschide si o inchide intre fiecare lovitura trasa de tanc, ceea ce inseamna ca, daca tancul este lovit, este posibil sa fie expus doar un singur obuz in turela. „O lovitura precisa poate avaria tancul, dar nu neaparat poate ucide echipajul”, a declarat Bendett. SURSA: aktual24.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…