VIDEO SCANDAL după ce PNL și PMP au solicitat revocarea lui Dragnea de la șefia Camerei Deputaților, Iordache refuză să supună la vot

VIDEO SCANDAL după ce PNL și PMP au solicitat revocarea lui Dragnea de la șefia Camerei Deputaților, Iordache refuză să supună la vot

SCANDAL după ce PNL și PMP au solicitat revocarea lui Dragnea de la șefia Camerei Deputaților, Iordache refuză să supună la vot.

PNL a cerut la începutul ședinței de plen din Camera Deputaților introducerea pe ordinea de zi a proiectelor de revocare atât a lui Liviu Dragnea, din funcția de președinte, cât și a lui Florin Iordache, din cea de vicepreședinte.

Solicitarea a fost făcută cu puțin timp în urmă de liderul deputaților liberali, Raluca Turcan. Pe de altă parte, cei din PSD și ALDE s-au mobilizat de dimineață și nu este clar dacă cei din opoziție au șanse de reușită.

"În niciun caz nu voi supune votului", a spus Iordache, care le-a cerut liderilor de grup să vină la consultări. Iordache susține că cei de la PNL nu cunosc regulamentul. "Astăzi stăm pe procedură, să învățăm regulamentul. Nu pot supune la vot introducerea pe ordinea de zi dacă nu este unanimitate din partea liderilor de grup", a mai explicat Iordache.

Turcan a cerut și schimbarea procedurii de vot, să fie prin ridicare de mâini, întrucât au fost probleme cu sistemul electronic care "votează la dispoziția conducerii Camerei Deputaților."

UPDATE "Oricum nu voi supune votului, puteți să faceți orice vreți", a încheiat Iordache, cel care conduce ședința.

UPDATE "Unde sunt bărbații opoziției, de la Pro România, USR, de a ajuns doamna Turcan să încerce așa ceva?" s-a întrebat liderul deputaților PSD Daniel Suciu în plen. "Ați făcut toată mobilizarea pe care o puteați face. Nu v-a ieșit. Aveți o obsesie cu președintele Camerei Deputaților. Doamna Raluca Turcan, de la acest microfon nu se va suspune la vot ceva neregulamentar", a mai spus el.

UPDATE Liderul PMP, deputatul Eugen Tomac, a cerut la rândul său de la microfon revocarea lui Florin Iordache și apoi revocarea lui Dragnea.

UPDATE Deputatul PNL Tinel Gheorghe i-a cerut lui Iordache să își dea demisia, pentru gestul obscen făcut în plen. "Aveți onoare, domnule Iordache? A mai fost cineva care a spus să i se numere ouăle, știm unde am ajuns".

UPDATE Victor Ponta: "În numele celor care se aflau pe 3 iulie în incintă. Am suspus la vot schimbarea din funcție a doamnei Roberta Anastase. Atunci a fost un document f bine scris, iar grupul PDL a spus <>. Moment în care deputații PSD și PNL au spus că plenul este suveran. Am supus la vot, iar plenul suveran a votat. Sunt convins că nu am greșit. Trebuie să facem ca în 3 iulie 2012."

UPDATE Dan Barna, liderul USR, spune ca art 27 pct 2 al regulamentului spune explicit ca Florin Iordache nu poate conduce sedinta in care se cere revocarea lui.

"Sunteti intr-o ilegalitate grava. CCR spune fara echivoc ca plenul Parlamentului este suveran. Sedinta este ilegala, sunteti impotriva deciziilor CCR, decideti o pozitie abuziv acum", a declarat liderul USR, invocand deciziile 61 si 341 ale CCR.

UPDATE Dan Vâlceanu, PNL: "Nu supuneți la vot pentru că vă este frică tocmai de voi, de trădările dintre voi."

UPDATE Deputatul PNL Gigel Știrbu: "Am stat pe gânduri să mă hotărărsc dacă să vorbesc sau nu. Domnule Nicolicea și domnule Iordache, în Egiptul Antic, faraonul era îngropat cu slugile sale. De aceea vă spun că ce se întâmplă azi aici e o prefață a ceea ce se va întâmpla. Nu puteți, oricât ați dori să evitați inevitabilul. Dl președinte de ședință: Ați fost de acord cu scrisoarea adresată PNL și PSD majorității de atunci, în 2012? Ca deputat ați fost de acord? Dl. Nicolicea, ați fost de acord? Ce s-a întâmplat dn 2012 până azi? Vă spun eu: Dragnea a ajuns președinte de Cameră și premierul acestei țări. Sunteți prea tânăr să fiți îmbătrânit în rele", a declarat Gigel Știrbu.

UPDATE Suciu (PSD) a propus la schimb revocarea lui Marilen Pirtea, PNL, din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

UPDATE Tudor Benga (USR): Știți cum vă spune pe stradă lumea, domnule Iordache? Ciordache!" / Iordache îi taie microfonul: "Vă rog să vă cereți scuze". / Benga: "Sunteți un laș, dați-vă jos de pe scaunul ăla". / Iordache: "Nu ați înțeles nimic."

UPDATE 11.11 Turcan: "Nu voi pleca de la acest microfon și am putea intra în grevă parlamentară dacă nu supuneți la vot aceste solicitări. Propuneri: prelungirea programului cu o oră; sistarea dezbaterilor generale; schimbarea procedurii de vot; să conducă ședința Marilen Pirtea."

UPDATE 11.15 Pauză de consultări 20 de minute.

                          *****************

Din cei 144 de deputați PSD, doar 104 sunt prezenți în plenul Camerei.

Turcan a invocat încălcările repetate de către Liviu Dragnea a regulamentului Camerei și a Constituției.

„Aţi condus şedinţa de plen de declaraţii politice în afara Regulamentului, întrucât Biroul permanent a desemnat-o pe doamna Mihălcescu să conducă sesiunea de declaraţii politice şi, dacă se schimbă preşedintele de şedinţă, plenul este suveran. Ar fi trebuit să supuneţi votului plenului preşedintele de şedinţă. Există la Biroul permanent o solicitare de revocare a domnului Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei pe motive de încălcare a Constituţiei. Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost respinsă în Bp, ceea ce este în afara Regulamentului pentru că Bp ar fi trebuit să o transmită plenului. Aşadar, astăzi vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen să fie înscrise două solicitări de revocare: a preşedintelui Liviu Dragnea şi a vicepreşedintelui Florin Iordache”, a spus liderul grupului PNL de la Cameră, Raluca Turcan.

 Dezbaterile s-au aprins după ce președintele de ședință, Florin Iordache, a refuzat să supună votului propunerea liberalilor și, de asemenea, a refuzat să părăsească tribuna Camerei, așa cum cere regulamentul (dacă celui care conduce ședința i se cere revocarea, el nu mai poate conduce ședința).

”Un membru al Biroului Permanent și președintele Camerei Deputaților pot fi revocați doar de grupul care i-a propus. Cererile dumneavoastră nu sunt pe regulament. Oricum nu voi supune votului, vă spun de acum. Puteți să faceți cât vreți solicitări neregulamentare”, a spus Iordache.

El a invocat faptul că suplimentarea ordinii de zi se poate face doar cu acordul tuturor liderilo grupurilor parlamentare. La rândul său, liderul grupului PSD a susținut că el, alături de liderul grupului ALDER și cel al minorităților, nu este de acord cu modificarea ordinii de zi, prin urmare solicitarea liberalilor nu trebuie supusă la vot.

Ulterior, și liderul grupului PMP, Eugen Tomac, a făcut formal solicitarea de revocarea a lui Liviu Dragnea de la șefia camerei și a lui Florin Iordache din funcția de vicepreședinte.

”Fac apel al bărbăția din PSD, să nu fugiți de vot și propun acum revocarea lui Florin Iordache din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Și 2, solicit ca pe ordinea de zi să fie introdusă și supusă votului în plen, pentru că este plenul este suveran, revocarea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea”, a solicitat Tomac.

Raluca Turcan a solicitat ca plenul să fie condus de vicepreşedintele Camerei Marilen Pirtea (PNL), iar votul să se facă prin ridicare de mână.

„Există suspiciunea că dumneavoastră vă mai menţineţi la putere doar prin fraudă şi abuz şi sunteţi predispuşi la încălcarea Regulamentului. De asemenea, vă supun votului propunerea ca votul astăzi să fie exprimat prin ridicare de mână, întrucât am avut nenumărate dovezi că sistemele electronice funcţionează la dispoziţia conducerii Camerei şi nu avem încredere în modul în care veţi utiliza sistemele electronice de vot. Sunteţi obligat de Regulament să supuneţi votului propunerile noastre, dar înainte vă rog să părăsiţi conducerea şedinţei Camerei Deputaţilor, întrucât aveţi o solicitare de revocare din funcţia de vicepreşedinte şi nu aveţi dreptul să conduceţi această şedinţă”, i-a transmis Turcan lui Iordache.

Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a răspuns că în niciun caz nu va supune votului ceea ce a propus Turcan.

„Asta înseamnă să citeşti aşa cum îţi convine, atunci când ai deficienţe de a înţelege un Regulament. Dacă era atentă, doamna lider de grup citea în integralitate Regulamentul. Pentru a putea fi introdus un proiect pe ordinea de zi trebuia, potrivit articolului 69, ca toţi liderii de grup să fie de acord cu introducerea acestui proiect pe ordinea de zi. Atunci când se solicită în Biroul permanent revocarea preşedintelui Camerei, preşedintele Camerei la acel moment şi şedinţa de Bp cât şi conducerea plenului încredinţează conducerea Camerei unui vicepreşedinte, deci în condiţiile în care ajungeaţi regulamentar să solicitaţi revocarea preşedintelui, în acel moment preşedintele era obligat să predea conducerea Bp, dar şi a plenului unui vicepreşedinte. Revocarea mea, cât şi a preşedintelui se poate face la solicitarea grupului parlamentar din care provin, deci, dacă eraţi atenţi la articolul 26, se spune foarte clar cine numeşte şi cine poate revoca. Dacă pentru sancţionarea preşedintelui se poate discuta întâi introducerea în Bp, venim apoi cu un vot, dumneavoastră aţi solicitat direct revocarea unui vicepreşedinte şi a unui membru al Bp direct în plen”, a spus Iordache.

Acesta a precizat că a condus şedinţa de declaraţii politice după ce preşedintele Camerei i-a încredinţat această atribuţie, lucru perfect regulamentar.

„Preşedintele Camerei poate încredinţa conducerea. Astăzi de dimineaţă l-aţi trimis degeaba pe vicepreşedintele Pirtea să conducă şedinţa de declaraţii politice, doamna Mihălcescu a fost prezentă la deschidere, de comun acord cu dumneaei am condus şedinţa de declaraţii politice şi voi conduce mai departe. Voi invita liderii de grup să avem o consultare, în niciun caz nu voi supune votului, pentru că preşedintele Camerei are obligaţia să respecte Regulamentul”, a arătat Florin Iordache.

Pe 14 noiembrie, liderul grupului parlamentar al PNL, Raluca Turcan, a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților solicitarea de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, semnată de parlamentarii PNL, USR, PMP și cei independenți afiliați partidului lui Victor Ponta, Pro România.

Demersul Opoziției se întemeiază pe o serie de acuzații de încălcare de către Liviu Dragnea a Constituției și a regulamentului Camerei Deputaților:

refuzul convocării sesiunii extraordinare, solicitată de PNL, USR și PMP pentru 20-24 august 2018;

încălcarea principiului constituțional al separației puterilor în stat, al independenței justiției și folosirea funcției în interes propriu;

declarații fără mandat, în numele Camerei Deputaților, împotriva SUA, UE și NATO;
blocarea abuzivă a inițiativelor parlamentare ale partidelor din Opoziție.

”Toate considerentele expuse mai sus relevă o încălcare gravă a Constituției României de către președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea. Sancțiunea aplicabilă pentru încălcarea gravă a Constituției este revocarea din funcție, pe motive de natură juridică în temeiul art. 64 alin (2) din Constituția României. Potrivit jurisprudenței constituționale revocarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților se poate realiza în două situații: ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar care l-a propus sau, a doua situație, pe motiv de natură juridică dacă se constată încălcarea gravă a Constituției (…) Suntem în prezența situației de revocare din funcție pentru motive de natură juridică”, arată liberalii în solicitarea de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

PNL subliniază că revocarea din funcție pentru motive de natură juridică se face cu votul a jumătate plus unu dintre deputații prezenți.

Raluca Turcan a anunțat luni că, din cauza solicitării de revocare din funcție, Liviu Dragnea nu va mai putea conduce nicio şedinţă a Camerei Deputaţilor şi nicio şedinţă a Biroului permanent.

„Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, recidivează. Astăzi s-a aflat din nou în afara Regulamentului, în afara legii. Mai exact, a încălcat articolul 27, alineatul 4, prin faptul că a propus spre respingere o solicitare a PNL de includere pe ordinea de zi a propunerii de revocare a preşedintelui Camerei. Regulamentul spune foarte limpede, niciunul dintre membrii Biroului permanent nu poate prezida şedinţa prin care se solicită revocarea din funcţia pe care o deţine. Astăzi nu doar că Liviu Dragnea s-a aflat într-un grav conflict de interese, pe care, de altfel, prin legea penală îl dezincriminează şi îl striveşte ori de câte ori are ocazia, însă începând cu ziua de astăzi Liviu Dragnea nu va mai putea conduce nicio şedinţă a Camerei Deputaţilor şi nicio şedinţă de conducere a Biroului permanent, întrucât solicitarea PNL de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor se va afla în fiecare zi de şedinţă a Camerei pe ordinea de zi. Cu alte cuvinte, începând de astăzi, 12 noiembrie, Liviu Dragnea este demis de facto din fruntea Camerei Deputaţilor, întrucât nu ar mai putea să ocupe această funcţie pentru că solicitarea de revocare a lui din funcţie se va afla de fiecare dată pe ordinea de zi”, a spus Turcan la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că, în paralel cu demersul de revocare a lui Dragnea pe motive juridice, deputaţii liberali au iniţiat și un proiect de modificare a Regulamentului prin care revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor se poate face şi la propunerea unei treimi din numărul deputaţilor, dar proiectul nu a fost încă dezbătut în Comisia pentru regulament.

„Această propunere se bazează pe două decizii ale Curţii Constituţionale care admit faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor sau al Senatului poate fi revocat şi la propunerea altor grupuri (în afara celui care l-a propus în funcţie-n.r.) atâta timp cât încalcă Constituţia. (…) Noi am propus să se dezbată în Camera Deputaţilor hotărârea care include motivele de încălcare a Constituţiei şi în acelaşi timp solicităm Comisiei de disciplină ca preşedintele Liviu Dragnea să nu mai poată conduce nicio şedinţă de plen sau de Birou permanent, întrucât această solicitare de revocare a sa din funcţie se va afla tot timpul pe ordinea de zi şi în baza articolului 27 o persoană căreia i se cere revocarea nu poate să conducă şedinţa”, a afirmat Turcan.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...