VIDEO SCANDAL la CSM! CUCUVEAUA lui Dragnea a anunțat că sesizează CCR, acuzând un conflict cu ministrul Justiției, Ana Birchall

VIDEO SCANDAL la CSM! CUCUVEAUA lui Dragnea a anunțat că sesizează CCR, acuzând un conflict cu ministrul Justiției, Ana Birchall

 SCANDAL la CSM! CUCUVEAUA lui Dragnea a anunțat că sesizează CCR, acuzând un conflict cu ministrul Justiției, Ana Birchall.

Președintele Consiliului Superior al magistraturii, Lia Savonea, a anunțat marți seară sesizarea Curții Constituționale în cazul ministrului Justiției, Ana Birchall, pe care o acuză de inferință gravă în activitatea procurorilor și acțiuni de subminare a autorității Consiliului. De asemenea, Savonea a anunțat că inițiază propuneri de modificări legislative, așa încât membrii CSM care lipsesc nejustificat de la ședințe să își piardă mandatul. Ea a făcut acest anunț după ce marți a eșuat pentru a șasea oară în demersul de numire a Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților, pentru că la ședința de plen nu a fost cvorum, ca urmare a absenței procurorilor..

Cele mai importante declarații susținute de Savonea:

Avem 5 ședințe amânate, de fiecare dată lipsește cineva, astfel încât să nu fie cvorum
Atitudinea colegilor care lipsesc a produs consecințe în magistratură, a împiedicat derularea unor activități

Este un veritabil boicot constituțional

Pentru a sigura funcționarea CSM 9 membri au decis să inițieze propuneri de modificări legislative, așa încît să desfășurăm desfășurarea ședințelor în mod legal

Măsurile vizează reducerea cvorumului prntru ședințele în care unii membrii cu activitate permanentă în CSM refuză să se prezinte

Propunem să fie legal constituit cvorumul cu 2/3 din membrii consiliului și sancționarea membrilor cu pierderea mandatului

Am hotărât în calitate de președinte să declanșez un conflict juridic de natură constituțională având în vedere acțiunile ministrului Justiției Ana Birchall, în principal pentru două motive.

Primul, o ingerință gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală, și al doilea, acțiuni de subminare a autorității CSM, în calitatea sa constituțională de garant al independenței justiției.

Ce s-a întâmplat la ședința de dimineață

Ședința plenului CSM a fost convocată de Lia Savonea marți dimineață, la ora 10.00, când au fost prezenți doar 13 membri din cei 15 necesari pentru cvorum. De la ședința CSM au lipsit procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban, Florin Deac și Andrei Solomon, aflat în concediu, dar și procurorul general Bogdan Licu. Primii trei procurori au participat la întâlnirea Secției de procurori cu conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, Secției Parchetelor Militare, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcției Naționale Anticorupție, la Parchetul General. De la ședință a absentat și ministrul Justiției, Ana Birchall, aflată la Consiliul JAI de la Luxembourg.

Lia Savonea l-a acuzat pe procurorul general Bogdan Licu că sabotează ședința CSM și l-a sunat pentru a-i cere explicații, însă acesta nu i-a răspuns.

"Suprapunerea unor activități peste ședința de plen, invitarea procurorilor, vreau să știu ...Este indispensabilă prezența a trei procurori din cadrul CSM la acaestă ședință? Eu găsesc destul de grav ce se întâmplă în această perioadă și cu concursul, este evident, nu mă feresc să o spun, chiar a procurorului general", a declarat Lia Savonea.

După discuții contradictorii, sedința a fost suspendată o oră și reluată apoi, Lia Savonea anunțând că va convoca din nou plenul la ora 16.30, pentru ca procurorii să poată ajunge la ședință.

"L-am sunat pe procurorul general, da, așa este. E unul dintre motivele pentru care noi am amânat la acaestă oră. Trebuie să anunț public că l-am sunat pe domnul procuror general, nu mi-a răspuns, însă a înțeles să transmită un mesaj secretarului general, respectiv însoțit de o adresă din care rezultă programul întâlnirilor de astăzi, din cadrul Parchetului General. Reținem că aceste activități se derulează până la orele 16.00, potrivit comunicării pe care a făcut-o astăzi, după insistențele pe care toată lumea le-a văzut", a anunțat Lia Savonea.

Enervată că nu are cvorum, Lia Savonea a cerut modificarea Legii 317/2004 privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care să fie modificat cvorumul necesar pentru ședința plenului și să fie sancționați membrii care boicotează ședințele.

"Nu putem să deschidem această ședință de plen având în vedere dispozițiile articolului 27, alineatul 2, din Legea 317/ 2004 și ale articolului 17 din Regulament, care prevăd că lucrările Plenului se desfășoară în prezența a cel puțin 15 membri. Suntem 13 membri. Domnule secretar, este comunicat de către vreun membru vreun motiv pentru care nu s-au prezentat la ședință? Personal, am citit în presă că mai mulți procurori au fost invitați la sediul Parchetului General astăzi. Mie, personal, mi se pare că avem o perpetuare a unui blocaj în activitatea CSM, în funcționarea plenului CSM, și trebuie să reamintesc faptul că la patru ședințe legal convocate, la data de 20 iunie 2019, 24 iunie 2019, 1 iulie 2019 , 3 iulie 2019, s-a refuzat de către anumiți membri, în principal procurori, să se prezinte pentru a se asigura desfășurarea ședințelor.
Eu constat că nu avem pârghii, instituțional vorbind, pentru a asigura respectarea legii în cadrul CSM, situație în raport de care vă propun să solicităm ca, în regim de urgență, să fie adoptate măsuri legislative care să deblocheze actuala situație printr-o procedură rapidă, parlamentară, de care o fi. Este necesară modificarea articolului 27, alineatul 2 din legea 317/2004, care reglementează cvorumul ședințelor de plen", a spus Savonea.

Șase încercări eșuate de numire a Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților

Marți a fost a șasea încercare a Liei Savonea de numire a Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror-şef al Secției de anchetare a magistraților în luna iunie, fără a fi numită efectiv, deoarece toate şedinţele convocate de Lia Savonea în acest sens au fost amânate din lipsă de cvorum, după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să asigure cvorumul.

De altfel, o parte din membrii CSM sunt în conflict cu Lia Savonea legat de numirea Adinei Florea la conducerea Secției de investigare a infracțiunilor în justiție.

Plenul CSM a fost convocat de Lia Savonea vineri seară, atrăgând din nou nemulțumirile ministrului Justiției, Ana Birchall, și a altor membri CSM. Birchall i-a reproșat maniera "inadmisibilă şi de condamnat” în care sunt convocate şedinţele plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Ultima ședință a plenului CSM a avut loc în 17 septembrie, când magistrații din CSM care s-au opus numirii Adinei Florea au reușit să amâne ședința, cu voturile ministrului Justiției și procurorului general, membri de drept ai CSM. În ședința de atunci au existat replici acide între ministrul Justiției, Ana Birchall și judecătoarea Gabriela Baltag, după ce Birchall a spus că concluziile preliminare ale grupului de la Ministerul Justiției nu susțin funcționarea în acestă formă a secției speciale.

De altfel, Lia Savonea se află în conflict deschis cu ministrul Justiției, Ana Birchall, care i-a reproșat frecvent că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen.

Luni, Birchall i-a transmis șefei CSM o nouă adresă în care îi cere un punct de vedere cu privire la cele două rapoarte GRECO.

De asemenea, comunicatul de presă în care șefa CSM, Lia Savonea, a acuzat "gravele dezinformări din mass-media" pe tema propunerilor Consiliului de modificare a legii ANI a provocat o nouă reacție a ministrului Justiției, Ana Birchall. Aceasta i-a trimis luni o nouă scrisoare Liei Savonea, căreia îi cere explicații privind temeiul legal și regulamentar al inițierii demersului de modificare a legislației ce stă la baza funcționării Agenției Naționale de Integritate.

Săptămâna trecută, două asociaţii ale magistraţilor - Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie - au solicitat demisia Liei Savonea, pe care o acuză că ar fi propus "în secret" modificarea Legii de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate. Una dintre propunerile dezbătute la CSM prevede ca venitul soţului sau soţiei persoanei care depune declaraţia de avere să fie anonimizat.

 
 
 Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

3 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre