VIDEO Slovacia și-a luat rămas bun de la MiG-29AS, care urmează să ajungă la Forţele Aeriene Ucrainene

VIDEO Slovacia și-a luat rămas bun de la MiG-29AS, care urmează să ajungă la Forţele Aeriene Ucrainene

Forțele Aeriene Ucrainene vor primi în curând avioanele de luptă MiG-29 din Slovacia, după ce anterior au apărut informaţii că Forţele Aeriene Slovace au în serviciu nouă MiG-29AS și două MiG-29UBS, care urmează să fie transferate în Ucraina, scrie defenseromania.ro .

Transferul aeronavelor ar trebui să aibă loc în viitorul apropiat, asta dacă nu a început deja fără a se fi comunicat în mod oficial acest aspect. Cert este că Forțele Aeriene Slovace au anunțat deja oficial că și-au luat adio de la MiG-29 și au publicat o serie de mesaje.

De asemenea, a fost publicat și un citat de la unul dintre piloții de vânătoare slovaci: "MiG-29 a fost, este și va rămâne pentru totdeauna în inima mea ca o mașină excepțională și un "prieten" care mi-a dat bucurie, care a fost de încredere și care m-a adus întotdeauna înapoi acasă".

Slovacia și-a luat rămas bun de la MiG-29AS, care vor fi trimise în Ucraina

Publicaţia ucraineană Defense Express notează că Slovacia, după ce a a renunţat la MiG-29, a rămas fără niciun avion de vânătoare, mai mult, această țară a oferit Ucrainei și singurul sau sistem de apărare aeriană S-300.

Prin urmare, în prezent, spaţiul aeriană al Slovaciei este protejat de Polonia și Cehia până când noile avioane F-16, comandate de Bratislava, vor ajunge la stadiul de pregătire operațională. Defense Express amintește că, în 2019, Slovacia a comandat 14 avioane de luptă F-16V Block 70/72 din SUA, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, împreună cu toate serviciile și armamentul aferent, primele avioane fiind așteptate în 2023.

În același timp, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei cu avioane MiG-29AS este de mare importanță. Cert este că aceste avioane vor fi ''cele mai tinere'' avioane de vânătoare din serviciul Forțelor Aeriene Ucrainene - care nu au primit niciun avion de vânătoare nou din 1991 și doar le-a modernizat pe cele existente.

Slovacia a primit avioanele MiG-29 de la Federația Rusă în 1994-1996, ca parte a unor datorii mai vechi. Avioanele au fost livrate în cea mai modernă versiune a MiG-29S de la acea vreme. 10 ani mai târziu, la mijlocul anilor 2000, Slovacia a a modernizat avioanele MiG-29 la standardul AS.

Polonia și Cehia au semnat sâmbătă un acord pentru protejarea spațiului aerian slovac, în condițiile în care Slovacia renunță la vechile sale avioane MiG-29 de fabricație sovietică.

''Jurământul de protecție'' a spațiului aerian slovac din partea aliaților NATO va dura până când Slovacia va primi noi avioane F-16 din partea Statelor Unite, lucru care se așteaptă să se întâmple în 2024.

În cadrul acordului, Polonia și Cehia şi-au pus la dispoziţie avioanele de luptă pentru a reacționa rapid în cazul încălcării spațiului aerian al Slovaciei.

Acordul a fost semnat la o bază aeriană slovacă de miniștrii apărării Mariusz Blaszczak din Polonia, Jana Cernochova din Cehia și Jaroslav Nad din Slovacia.

Blaszczak a declarat că, în baza acordului, două avioane de vânătoare poloneze F-16 va începe să patruleze spațiul aerian al Slovaciei începând cu 1 septembrie. El a calificat acest efort drept o modalitate prin care vecinii "vor descuraja un posibil agresor". Slovacia are o graniță ucraina cu Ucraina, pe care Rusia a invadat-o în februarie.

Slovacia are o flotă de 11 avioane MiG-29, iar luna trecută Nad a declarat că Slovacia ar putea lua în considerare posibilitatea de a le dona Ucrainei, în anumite condiții.

Întrebat de un reporter la o conferință de presă comună dacă avioanele ar putea ajunge în Ucraina, Nad a spus că Slovacia poartă discuții cu Ucraina și cu aliații din Uniunea Europeană despre cum ar putea ajuta cel mai bine. Dar a spus că nu poate spune încă în ce ar putea consta acest ajutor.

De la începutul invaziei rusești din 24 februarie, Ucraina și-a îndemnat aliații occidentali să îi furnizeze avioane de luptă pentru a contracara superioritatea aeriană a Rusiei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...