VIDEO Sluga dracului! Dăncilă ignoră protestele românilor și avizul negativ al CSM și aprobă noua ordonanță a lui Toader!

Sluga dracului! Dăncilă ignoră protestele românilor și avizul negativ al CSM și aprobă noua ordonanță a lui Toader!

 De la minutul 05.15:

Proasta României a anunțat marți, la începutul ședinței de Guvern, că va fi adoptată noua formă a Ordonanței 7, care modifică legile justiției, ea susținând că au fost făcute toate modificările cerute de Consiliul Superior al Magistraturii și de către asociațiile magistraților. Ordonanța de Urgență - care conține în continuare controversatele prevederi care scot din subordinea procurorului general Secția de anchetare a magistraților - va fi adoptată deși Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ astăzi. Viorica Dăncilă a spus că actul normativ modificat a fost transmis CSM pentru avizare, dar nu a făcut nicio referire la avizul negativ dat de CSM.

"Adoptăm astăzi soluțiile convenite cu reprezentanții CSM și cu asociațiilor profesionale din domeniul juridic în cadrul discuțiilor pe care le-am purtat săptămâna trecută. Noile prevederi reflectă propunerile magistraților cu privire la principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor, delegarea procurorilor în funcția de conducere și promovarea în funcțiile de conducere ale parchetelor pentru care numirea se face de către președintele României, la propunerea ministrului Justiției. De asemenea, luăm măsuri și pentru salarizarea corespunzătoare a specialiștilor care lucrează în sistemul judiciar”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Ea a spus că Guvernul a trimis OUG 7 modificată la Consiliul Superior al Magistraturii pentru avizare, dar nu a făcut nicio referire la faptul că CSM a dat aviz negativ, apreciind că OUG 7 trebuie abrogată în totalitate.

Viorica Dăncilă a susținut că "Guvernul rămâne deschis dialogului" astfel încât sistemul judiciar să funcționeze corect, cu respectarea drepturilor cetățenilor.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marți, proiectul de modificare a OUG 7/2019 pe legile justiției, potrivit Mediafax. Avizul Consiliului este unul consultativ.

Ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției trebuie abrogată integral pentru că este suspectă de neconstituționalitate, așa cum arată analiza Ministerului Public, a declarat pentru HotNews procurorul general, Augustin Lazăr.

”OUG 7 trebuie abrogată integral fiind suspectă de neconstituționalitate conform analizei Ministerului Public, aflată pe site. Aspectele de neconstituționalitate sunt confirmate inclusiv de observațiile Consiliului Legislativ”, a declarat Lazăr, pentru HotNews, întrebat dacă modificările aduse OUG 7 sunt în măsură să îi mulțumească instituțiile judiciare, în condițiile în care secția de investigare a magistraților nu este desființată.

De asemenea, înainte să intre în ședința CSM, Lazăr a spus că CSM ar trebui să dea aviz negativ.

Din noua Ordonanță de Urgență care modifică OUG 7 au fost eliminate câteva modificări contestate de magistrați, de instituțiile din sistemul judiciar, dar și de președintele Klaus Iohannis. Astfel, s-a revenit la prevederea inițială - procurorii de la vârful parchetelor să fie numiți cu avizul Secției de procurori a CSM, ci nu al plenului CSM, așa cum prevedea OUG 7. A fost abrogată și prevederea care le-ar fi permis judecătorilor să candideze la funcțiile de conducere în parchete pentru care numirea se face de către președinte și se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor cazul pentru neîndeplinirea bunei reputaţii. A fost eliminată din OUG 7 și prevederea care interzicea delegările în funcțiile de conducere din parchete.

Una dintre cele mai importante și controversate modificări din OUG 7- cea privind Secția pentru anchetarea magistraților - a rămas neschimbată.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …