VIDEO Sorin Cîmpeanu: Bursele de performanţă vor creşte de cinci ori şi cele de merit se vor dubla

VIDEO Sorin Cîmpeanu: Bursele de performanţă vor creşte de cinci ori şi cele de merit se vor dubla

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri, că în şedinţa de guvern a fost adoptată o hotărâre privind stabilirea cuantumului minim al burselor, diferenţiate pe categorii.

Astfel, bursele de performanţă vor creşte de cinci ori, de la 100 de lei la 500 de lei, iar bursele de merit se vor dubla, de la 100 la 200 de lei. În acelaşi timp, va creşte plafonul de la care acestea vor putea fi acordate: de la media 8,50 la media 9,50.


"Urmare a predării on-line, urmare a renunţării la teze, rezultatele au fost foarte mult distorsionate, în aşa fel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la burse de merit, urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului şcolar 2020-2021", a arătat Cîmpeanu într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Bursele de studiu au înregistrat o creştere cu 50% (de la 100 de lei la 150 de lei/elev) iar bursele de ajutor social au fost dublate, ajungând la 200 lei.

Ministrul a menţionat că în anul şcolar 2020-2021, un număr de 553.000 de elevi au înregistrat medii peste 8,50 şi 347.000 de elevi au avut medii peste 9,50.

"Această hotărâre de guvern este iniţiată în baza articolului 82 din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede obligativitatea iniţierii acestei hotărâri de guvern. Este un act de administrare care pune în aplicare o normă deja existentă, cea prevăzută la art. 82, Legea Educaţiei Naţionale, deci nu este o politică nouă. Aceste cuantumuri vor fi valabile începând cu semestrul doi al anului şcolar 2021-2022, care va începe în data de 10 ianuarie. Deci, semestrul întâi are bursele prevăzute în legea bugetului pentru anul 2021. Este vorba de o îmbinare a celor două reglementări, anul şcolar care se întinde pe doi ani calendaristici şi legea bugetului care se face în acelaşi an", a spus Cîmpeanu. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...