VIDEO Suedia a câștigat finala Eurovision 2023/Loreen a obținut marele premiu pentru a doua oară/Moldova, locul 18

VIDEO Suedia a câștigat finala Eurovision 2023/Loreen a obținut marele premiu pentru a doua oară/Moldova, locul 18

Suedia a câștigat finala Eurovision 2023, care s-a desfășurat sâmbătă seara, la Liverpool, în timp ce artista Loreen a obținut 583 de puncte, cucerind acest trofeu pentru a doua oară în cariera ei. Republica Moldova s-a clasat pe locul 18, în timp ce Ucraina s-a clasat pe locul 6. Este a doua oară în istoria concursului când un artist câștigă marele premiu de două ori.

Loreen, reprezentanta Suediei la Eurovision 2023Foto: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

După ce au fost anunțate punctajele juriului, candidata Suediei a condus topul cu 340 de puncte, urmată de Israel și Italia cu 177 și, respectiv, 176 de puncte. După votul publicului melodia „Tattoo” a primit suficiente puncte pentru a câștiga concursul, iar Suedia a înregistrat un total de 583 de puncte, Finlanda terminând pe locul doi cu 526 de puncte, iar Israel pe 3 cu 362 de puncte. Republica Moldova s-a clasat pe locul 18, cu 96 de puncte, iar Ucraina pe locul 6, cu 243.

Loreen, care a participat la Eurovision 2023 cu piesa Tattoo, a obținut marele premiu, după ce în 2012 a câștigat finala Eurovision de la Baku, cu melodia Euphoria.

Loreen și melodia sa câștigătoare la Eurovision 2023 - Tattoo

Loreen a câștigat Eurovision pentru a doua oară. Cine a mai obținut acest rezultat până acum

Până în 2023, doar Johnny Logan, cântăreț și compozitor irlandez, a câștigat concursul muzical Eurovision de două ori: în 1980 și în 1987. Loreen, care a mai câștigat finala Eurovision în 2012, cu melodia Euphoria, la Baku, Azerbaidjan, îl egalează astfel pe Johnny Logan.

Euphoria, melodia care i-a adus victoria lui Loreen în 2012

În finala Eurovision 2023 au concurat Croația, Republica Moldova, Elveția, Finlanda, Cehia, Israel, Portugalia, Suedia, Serbia, Norvegia, Albania, Cipru, Estonia, Belgia, Austria, Lituania, Polonia, Australia, Armenia și Slovenia, Germania, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie şi Ucraina.

Finala Eurovision 2023 a fost transmisă de TVR.

BBC nu dădea șanse prea mari Republicii Moldova în finala Eurovision 2023 de la Livepool, favorite fiind Suedia și Franța.

„Republica Moldova, reprezentată de Pasha Parfeni cu „Soarele şi luna” s-ar califica pentru jumătatea inferioară a clasamentului. „Din punct de vedere liric, este un cântec de nuntă infuzat cu imagini ale naturii simbolizând armonia dintre cei doi tineri căsătoriţi. Din punct de vedere muzical, este genul de lucru pe care producătorii din 'Fast & Furious' l-ar dubla într-o scenă de club de noapte din Europa de Est”, comenta BBC, înainte chiar de semifinale.

Cine este Pasha Parfeni, care a calificat Moldova în finala Eurovision 2023

Pavel Parfeni, cunoscut sub numele de scenă Pasha Parfeni, s-a născut la 30 mai 1986, Orhei, și a fost membru al formației SunStroke Project.

Este a doua oară când interpretul reprezintă Republica Moldova la Eurovision, după ce la 11 martie 2012, Pasha Parfeni a câștigat selecția națională pentru Eurovision 2012 cu piesa „Lăutar” și a reprezentat Republica Moldova la Baku.

Cel mai bun rezultat obţinut de Moldova la acest concurs a fost locul 3, în anul 2017, de către trupa SunStroke Project, din care Parfeni s-a retras în 2010, cu melodia „Hey, Mamma!”.

A fost cea mai mare performanță obținută de Moldova la acest concurs european.

România nu ajuns în finala Eurovision 2023

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională organizată de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice.

România nu s-a calificat în finala Eurovision 2023.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Eurovision Song Contest se realizează în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume şi este transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la Eurovision din anul 1993.

Eurovision 2023 este a 67-a ediție a competiției muzicale. Finala Eurovision Song Contest a fost transmisă de TVR.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...