VIDEO Tensiune diplomatică FĂRĂ PRECEDENT între Turcia și Olanda! Ankara a SIGILAT ambasada și consulatul olandez

VIDEO Tensiune diplomatică FĂRĂ PRECEDENT între Turcia și Olanda! Ankara a SIGILAT ambasada și consulatul olandez

Politia olandeza a oprit-o sambata pe Fatma Betul Sayan Kay, ministrului turc pentru Familie, sa intre in consulatul Turciei din Rotterdam, dupa ce in timpul zilei Guvernul de la Haga a interzis aterizarea avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu, informeaza Reuters. Ca raspuns la evenimentele de sambata, Ministerul turc de Externe a anuntat ca ambasadorul olandez la Ankara sa revina "pentru o vreme" in Turcia, iar, potrivit unor surse, autoritatile au sigilat ambasada si consultatul olandez.

Autoritățile olandeze au expulzat-o sâmbătă noaptea pe Betul Sayan Kaya (foto), ministrul turc pentru probleme sociale și familie, înapoi în Germania, a anunțat la primele ore ale zilei de duminică primarul orașului Rotterdam, citat de Reuters.

UPDATE Mai multe persoane cu steaguri ale Turciei s-au adunat sambata seara in fata consulatului Turciei din Rotterdam cerand sa il vada pe ministrul pentru Familie. Politiistii a ridicat bariere din metal si patruleaza pe cai, impiedicandu-i pe manifestanti sa se apropie de consulat, in conditiile in care mai multi manifestanti pro-turci au sosit in ultimele ore din Germania, scrie Reuters.

Ministrul Fatma Betul Sayan Kaya, care se afla sambata in Germania pentru o serie de intalniri, a decis sa plece catre Olanda cu masina.

Posturile de televiziune CNN Turk si NTC au transmis ca ministrul ar fi fost oprit la granita, politia cerandu-i sa se intoarca in Germania. Pe de alta parte, postul Dutch TV a transmis imagini in care politia il impiedica pe ministrul turc sa intre in consulatul turc din Rotterdam. Si NOS a transmis imagini in care Fatma Betul Sayan Kaya poate fi vazuta coborand din masina in fata consulatului, politia blocandu-i accesul in consulat. Ministrul nu a fost arestat.

Ministrul a fost oprit la circa 30 de metri ca cladirea consulatului turc din orasul olandez Rotterdam, nefiind lasat sa intre in consulat, a scris ulterior Ministerul turc pentru Familie pe Twitter.

Ca raspuns la evenimentele de sambata, Ministerul turc de Externe a anuntat ca nu vrea ca ambasadorul olandez la Ankara sa revina "pentru o vreme" in Turcia.

"Nu vrem ca ambasadorul olandez, la ora actuala in concediu, sa revina pe post pentru ceva vreme. Omologilor nostri li s-a explicat ca aceasta decizie grava luata impotriva Turciei si comunitatii turce din Olanda va cauza probleme diplomatice, politice, economice si de alt fel grave", a afirmat ministerul intr-o declaratie de presa.

Autoritatile turce au sigilat ambasada olandeza si consulatul, au declarat sambat pentru Reuters surse din Ministerul de Externe turc.

Turcia a blocat, de asemenea, resedintele ambasadorului olandez, cea a insarcinatului cu afaceri si cea a consulului general.





Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”