VIDEO Ucraina: Şeful opoziţiei germane s-a întâlnit cu preşedintele Zelenski înaintea cancelarului Scholz

VIDEO Ucraina: Şeful opoziţiei germane s-a întâlnit cu preşedintele Zelenski înaintea cancelarului Scholz

Friedrich Merz, liderul partidului conservator german de opoziţie, s-a întâlnit marţi la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski, crescând presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz, care încă nu a efectuat o vizită în capitala Ucrainei, transmite AFP

"Mulţumesc foarte mult, dragă Zelenski, pentru primirea călduroasă şi calitatea excepţională a atmosferei şi a conţinutului discuţiei. Germania este de partea Ucrainei şi a poporului său curajos", a postat pe Twitter şeful Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul fostului cancelar Angela Merkel.



"Sunt recunoscător că am avut ocazia să vorbesc cu reprezentanţii acestei ţări în cursul zilei. Cu preşedintele parlamentului, care m-a invitat, dar şi cu premierul şi preşedintele Republicii, şi, în cele din urmă, cu primarul acestui oraş", a declarat Merz la finalul zilei în faţa jurnaliştilor de la Kiev.

Deplasarea sa, planificată în ultimul moment, a fost făcută la mai puţin de o săptămână după ce deputaţii germani au votat cu o majoritate covârşitoare o moţiune prin care cer guvernului, până acum prudent, să accelereze livrările de arme grele către Ucraina.

Situaţia din Ucraina "nu se poate vedea doar la televizor, trebuie să o fi văzut pentru a înţelege întreaga tragedie a unor astfel de atacuri" comise de forţele ruse, a afirmat el, un reproş voalat la adresa cancelarului german, presat de mai multe săptămâni să meargă în Ucraina.

Cancelarul Scholz a refuzat până acum să efectueze o vizită, mai ales după ce Kievul nu a acceptat în aprilie să îl primească pe preşedintele Frank-Walter Steinmeier, criticat pentru relaţiile din ultimii ani cu Rusia.

Luni, Olaf Scholz a spus că nu are "nicio obiecţie" în legătură cu vizita lui Merz la Kiev, despre care liderul CDU l-a informat. Cancelarul german a mai precizat că refuzul Kievului de a primi vizita preşedintelui Steinmeier, membru ca şi el al Partidului Social Democrat (SPD), constitue un obstacol în calea oricărei vizite a acestuia din urmă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...