VIDEO Ucrainenii spun că obuzierul german PzH 2000 este, „probabil”, cea mai bună armă autopropulsată din lume

VIDEO Ucrainenii spun că obuzierul german PzH 2000 este, „probabil”, cea mai bună armă autopropulsată din lume

Armata ucraineană a notat miercuri că o armă autopropulsată pe care primit-o de la partenerii occidentali încă de anul trecut este „probabil” cea mai bună din lume și că rușii nu au nimic comparabil cu ea.

Obuzier PzH 2000 din dotarea Armatei GermaneFoto: Bundeswehr

„PzH 2000 este probabil cea mai bună armă autopropulsată din lume. Armata ucraineană le are mulțumită partenerilor noștri. Rusia nu are nimic comparabil, deoarece un stat terorist nu este capabil să creeze o asemenea capodoperă. Voi cine credeți că va câștiga [războiul]?”, a notat miercuri ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa de Twitter , redistribuind o înregistrare video postată de Oleksii Reznikov.

„Vrem să le mulțumim prietenilor noștri germani pentru sprijinul lor neclintit! [Obuzierele] PzH-2000 vor face o diferență semnificativă pe câmpul de luptă iar ocupanților nu le va plăcea. Calitate germană + abilități și talent ucrainean = Victorie”, a notat și ministrul ucrainean al Apărării.

Comentariile făcute de Reznikov au venit după vizita efectuată în cursul weekendului de președintele Volodimir Zelenski în Germania, ocazie cu care cancelarul Olaf Scholz a dat asigurări că țara sa va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi necesar”.

„În cea mai dificilă perioadă din istoria modernă a Ucrainei, Germania este mândră să fie prietenul nostru adevărat și aliatul nostru de încredere”, a notat și Zelenski în cartea de oaspeți a președinției germane în condițiile în care Berlinul a aprobat sâmbătă cel mai mare pachet de sprijin militar pentru Ucraina de până acum.

Ce poate face o armă ca PzH 2000

Deși mesajele postate de Reznikov și armata ucraineană au evident și o nuanță propagandistică, obuzierele autopropulsate Panzerhaubitze 2000 au o serie de specificații tehnice impresionante.

El poate lansa 10 obuze de 155 de milimetri pe minut, sau 3 în 9 secunde în modul de tragere „rafală”. Acestea pot lovi ținte aflate la distanțe de 30-36 de kilometri, 40-47 de kilometri, sau o distanță maximă de 67 de kilometri, în funcție de tipul de proiectile folosite.

PzH 2000 poate transporta până la 60 de obuze, având o autonomie operațională de 420 de kilometri. În pofida masei sale impresionante de aproape 58 de tone care este protejată de un blindaj cu o grosime de 14,5 milimetri, obuzierul poate atinge o viteză maximă de 67 de kilometri pe oră pe șosea, și 45 de km/h pe câmpul de luptă.

El are nevoie de un echipaj de 5 persoane pentru a fi folosit în condiții de luptă, acesta fiind alcătuit din comandant, șofer, tunar și doi încărcători.

În pofida specificațiilor tehnice impresionante, în vara anului trecut în presa germană au apărut informații că armata ucraineană ar întâmpina probleme cu sistemele PzH 2000 din cauza cadenței mare de tragere a militarilor ucraineni, care pune o presiune enormă pe mecanismul de încărcare al armei.

Acestea par să se fi rezolvat între timp.

Câte obuziere Panzerhaubitze a primit Ucraina

În afară de Germania, Ucraina a mai primit obuziere PzH 2000 din partea Olandei, un anunț în acest sens fiind făcut de guvernul olandez încă din luna aprilie a anului trecut. Se crede că până la sfârșitul lui decembrie 2022 Kievul a primit 22 de obuziere PzH 2000, 14 din Germania și 8 din Olanda.

Italia a promis la rândul 6 astfel de obuziere Ucrainei, însă ele nu au fost livrate încă.

La sfârșitul lunii iulie a anului trecut Guvernul federal german a aprobat vânzarea către Ucraina a 100 de obuziere autopropulsate PzH 2000, în valoare de 1,7 miliarde de euro, potrivit unui anunț făcut inițial de un purtător de cuvânt al producătorului Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Printre celelalte obuziere și tunuri autopropulsate primite de Ucraina de la partenerii săi se numără: tunuri Caesar (Franța), Dana (Cehia), Zuzana (Slovacia), M109 (Norvegia, Marea Britanie, Letonia) sau Krab (Polonia).


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”