VIDEO UE: Macron salută ''cel mai important moment de la crearea euro''

VIDEO UE: Macron salută ''cel mai important moment de la crearea euro''

Acordul încheiat cu privire la planul de relansare este pentru Uniunea Europeană ''cel mai important moment de la crearea euro'', a declarat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, la câteva ore după încheierea summitului de la Bruxelles, relatează AFP.

 Acest acord ce prevede un fond de 750 de miliarde de euro este rezultatul ''a trei ani de muncă între Franţa şi Germania'', a adăugat el în cursul unui interviu acordat canalului de televiziune privat TF1.

"Doresc ca concetăţenii noştri să înţeleagă importanţa a ceea ce s-a întâmplat în aceste patru zile şi patru nopţi", a declarat şeful statului francez. ''Ne-am luptat (...) Acesta este cel mai important moment din viaţa Europei noastre de la crearea monedei euro'', care a intrat în circulaţie la 1 ianuarie 1999.

Întrebat dacă se va majora o ''taxă europeană'' pentru finanţarea acestui plan, preşedintele Macron a răspuns: ''Cu siguranţă, contribuabilul francez nu va plăti această datorie'', ci ''mari companii internaţionale, uneori europene, care astăzi nu sunt solicitate suficient şi care vor plăti treptat această datorie prin sistemul fiscal european pe care îl vom construi''.

Reamintind că Cei 27 s-au angajat, în condiţiile acordului semnat marţi, să ''creeze noi resurse proprii'', el a precizat că în prezent sunt în curs de studiu trei taxe: o taxă pe plasticul nereciclat, o taxă pe giganţii digitali şi o ''taxă pe carbon''.

A două pistă este instalarea unui ''mecanism pentru carbon la frontiere'', a adăugat el, citând exemplul oţelului importat în Europa. ''Când importăm oţel care provine de la capătul lumii, care este fabricat în condiţii mult mai puţin riguroase (decât în Europa), trebuie să putem impune o taxă la frontierele noastre care să evite concurenţa neloială'' a ''acestui oţel care ar veni din India, China sau din altă parte'', a menţionat preşedintele francez.

''Această taxă europeană pe care o vom construi împreună va face posibilă rambursarea acestei datorii pe care o contractăm'', a precizat Emmanuel Macron, care a confirmat că ţara sa va primi ''40 de miliarde de euro în baza acestui plan de relansare'' şi va fi ''al treilea beneficiar din Europa'' după Italia şi Spania.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles începând de vineri, au aprobat marţi în zori un plan istoric menit să susţină economia europeană afectată de criza coronavirusului, plan care se bazează pentru prima oară pe o datorie comună, notează AFP, Reuters şi dpa.

La finalul unei dispute între ţările ''frugale'' (Olanda, Austria, Danemarca, Suedia) şi cuplul franco-german, în cele din urmă s-a ajuns la un compromis, la capătul unui summit extraordinar început vineri dimineaţă.

Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

2 Un șobolan al Securității care a supraviețuit „democrației”

3 Dragnea va anunța duminică formarea unui nou partid

4 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

5 VIDEO Cum se fracturează coloana unui mire