VIDEO Uite o chestie despre care s-a vorbit puțin, dar care explică multe...

VIDEO Uite o chestie despre care s-a vorbit puțin, dar care explică multe...

O flotă de 6 avioane cu reacție tip AWACS ale NATO monitorizează desfășurarea războiului din Ucraina și posibilele pericole la adresa țărilor alianței, care ar putea apărea din partea Rusiei, potrivit New Atlas .

Aceste avioane spion ale NATO rămân în atmosferă până la 8 ore în continuu, iar dacă este necesar și mai multă vreme, existând posibilitatea alimentării lor în timpul zborului, cu aeronave-cisternă.

Însă, trebuie menționat faptul că acest avioane Airborne Warning and Control System (AWACS) ale NATO nu zboară niciodată în spațiul aerian al Ucrainei sau Rusiei. Cu excepția cazului când sunt în apele internaționale de pe mare, ele nu pot ”vedea” direct o navă sau un avion al Moscovei.

În interiorul fiecărui fuzelaj gri al avionului NATO se află un echipaj de specialiști cu pregătire înaltă, așezat în fața unor display-uri de ultimă generație, care arată fluxuri de date de la o serie de senzori pasivi și activi care monitorizează un număr uluitor de evenimente în aer și la sol.

Însă toate informațiile pe care le adună, le stochează și le transmis sunt secrete, fiind clasificate. Acestea sunt puse la dispoziția experților NATO și a altor Servicii de Informații.

Războiul din Ucraina este supravegheat de sateliți spion, avioane, monitoare de internet, cercetători electronici și chiar spioni umani buni, de modă veche, printre multe alte lucruri.

O aeronava NAEW&C Force este Boeing E-3 Sentry, care este o structură Boeing 707 modificată alimentată de patru motoare turboreactor TF-33-PW110A. Atunci când E-3 zboară la 9.000 de metri altitudine, cu un echipaj de zbor de trei persoane și un echipaj de misiune de aproximativ 12, poate acoperi o suprafață de 310.798 km², care este aproximativ de dimensiunea Poloniei.

Forța NAEW&C este operată de Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia și Statele Unite.

NATO culege şi transmite Kievului aproape 24 de ore din 24 informaţii importante din domeniul Serviciilor de Informații, de supraveghere și de recunoaștere. Sunt transmise imagini din satelit, interceptări de comunicații, dar și date despre mișcările trupelor rusești obținute în timp real de avioane spion ale NATO tip AWACS, care zboară și deasupra României, Poloniei și în apropierea granițelor Ucrainei, dar și în Marea Neagră și alte zone.

Spre exemplu, site-ul flightradar24, care monitorizează avioanele spion ale NATO, a arătat în mai multe rânduri traseul acestora deasupra României, în zone precum Galați, Constanța sau alte regiuni, fie în Marea Neagră.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”