VIDEO Un avion rusesc Su-27 a încercat să doboare o dronă ucraineană Bayraktar TB2, tot deasupra Mării Negre

VIDEO Un avion rusesc Su-27 a încercat să doboare o dronă ucraineană Bayraktar TB2, tot deasupra Mării Negre

Mass-media turcă a publicat o înregistrare video în care, potrivit acesteia, se poate observa un Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse [VKS] care încearcă să doboare o dronă ucraineană Bayrakatar TB2. Videoclipul a fost publicat la cinci zile după ce două avioane Su-27 au doborât o dronă MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene americane în apele Mării Negre. Presa turcă susține că incidentul aviatic în care un Su-27 încearcă să doboare o dronă Bayrakatar TB2 s-a petrecut tot deasupra apelor Mării Negre, scrie defenseromania.ro .

Publicaţia SavunmaSanayiST.com a publicat materialul video susținând că drona era ucraineană, iar avionul de luptă "se crede că este un Su-27". Mass-media turcă nu precizează cu exactitate data la care acest incident a avut loc.

Videoclipul arată două încercări de doborâre a dronei Bayraktar TB2. Nu este clar dacă cele două încercări au fost făcute de același avion de vânătoare sau, așa cum a fost cazul dronei americane MQ-9 Reaper, au fost implicate două avioane de vânătoare.

În ambele încercări, drona se clatină serios. Dar în ambele situaţii, Bayraktar TB2 a reușit să își restabilească poziția fără a fi doborâtă în apele Mării Negre. Se vede că drona reușește chiar să mențină un plafon de zbor destul de ridicat.

Experții militari turci sugerează că drona nu s-a prăbușit pentru că, spre deosebire de coliziunea cu MQ-9, în acest incident, avionul de vânătoare rusesc nu s-a ciocnit cu elicea din spate a dronei. În acest fel, efectul de "jet wash" a reușit să perturbe ușor deplasarea dronei, iar aceasta nu şi-a pierdut capacitatea operațională și nu a fost pe puctul de a se prăbuşii în apele Mării Negre.

Se va aminti că pe 14 martie, două aeronave rusești Su-27 au doborât o dronă americană MQ-9 Reaper care efectua o misiune de recunoaștere în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

Un alt aspect care trebuie analizat în acest caz, tine de faptul că avionul de luptă rusesc Su-27 nu a folosit armamentul din dotare pentru a doborî drona ucraineană.

Dacă în cazul incidentului cu drona MQ-9, utilizarea rachetelor ar fi putut duce la o escaladare grava a relaţiilor între Washington și Moscova, chiar la escaladarea conflictului, în acest caz, rușii ar putut să doboare drona ucraineană cu ajutorul rachetelor. Totuși, pilotul probabil nu știa ce fel de dronă este și cine o controla?

Aripile dronei prezintă în mod clar însemnele Forțelor Aeriene Ucrainene, astfel că nu este pe deplin clar de ce avionul de luptă rusesc nu și-a folosit sistemele de arme. Se poate presupune că, în acest incident, pilotul rus a identificat din greșeală ținta ca fiind o dronă americană și i-a fost teamă să deschidă focul pentru a evita un incident militar cu SUA.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...