VIDEO Un convoi militar al unității ucrainene în care luptă voluntarul american James Vasquez a devenit viral, dar ridică și semne de întrebare

VIDEO Un convoi militar al unității ucrainene în care luptă voluntarul american James Vasquez a devenit viral, dar ridică și semne de întrebare

James Vasquez, un veteran american care acum luptă ca voluntar în cadrul legiunii internaționale a Ucrainei, a postat un clip cu un convoi militar pe cale să plece spre front ce a devenit viral pe Twitter.

James VasquezFoto: Captura Twitter

Clipul video de 28 de secunde a adunat în mai puțin de o zi peste 800.000 de vizualizări pe rețeaua de socializare.

În convoi se observă un singur vehicul militar, un blindat ușor Novator de fabricație ucraineană, ceea ce sugerează că în ciuda masivelor donații de la aliații occidentali, unele unități de luptă trebuie să se bazeze pe vehicule civile, multe din donații.

În clip se văd mai multe mașini de teren civile (una cu număr de înmatriculare de Cehia), o dubiță ce este tractată de Novator, dar și un fel de „buggy” ce pare menit pentru operațiuni rapide pe teren accidentat.

În bena unui vehicul off-road se află o mitralieră ce pare să fi fost fabricată acum mulți ani, una dintre mașinile de teren tractează o mini-cisternă de combustibili, iar o alta are pe plafon antena unui sistem de internet prin satelit Starlink.

„Tocmai ne-au venit ordinele. Mergem într-un loc cu adevărat cumplit”

Într-o postare anterioară, de luni, Vasquez a sugerat că urmează să intre în luptă pe sângerosul front din Bahmut. „Tocmai ne-au venit ordinele. Mergem într-un loc cu adevărat cumplit. Nu prea există ceva mai rău”, a scris veteranul armatei SUA pe Twitter.

Pe vehicule se vede, pe lângă crucea ce apare pe vehiculele armatei ucrainene, și emblema unității, un Înger al Morții ce cântă la flaut și are sub el un craniu cu oase încrucișate. „Emblema unității mele se traduce prin `Câmpuri Săbatice`. Suspectez că va fi un nume foarte potrivit, foarte curând”, a spus Vasquez.

Statul major al armatei ucrainene a spus joi dimineață că rușii continuă să avanseze spre Bahmut și să „ia cu asalt orașul”, dar forțele ucrainene le resping atacurile.

„Cred că, mai devreme sau mai târziu, va trebui probabil să părăsim Bahmutul. Nu are niciun sens să îl păstrăm cu orice preț", a declarat miercuri seara, la radio NV, deputatul ucrainean Serhiy Rakhmanin.

„Dar, pentru moment, Bahmutul va fi apărat din mai multe motive - în primul rând, pentru a provoca cât mai multe pierderi rusești și pentru a determina Rusia să își folosească muniția și resursele", a spus Rahmanin, adăugând că nu trebuie permisă prăbușirea niciunei linii de apărare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...