VIDEO Un IT-ist arată ordinul de încorporare deși Rusia spune că IT-iștii vor fi scutiți de „mobilizarea parțială”

VIDEO Un IT-ist arată ordinul de încorporare deși Rusia spune că IT-iștii vor fi scutiți de „mobilizarea parțială”

Ministerul rus al Apărării susține într-un comunicat că IT-iștii și alți angajați cu studii superioare vor fi scutiți de mobilizare însă o înregistrare video care s-a viralizat în Rusia demonstrează contrariul.

IT-istul spune ca nici macar nu are experienta militaraFoto: Captura video

Ministerul condus de Serghei Șoigu afirmă într-un comunicat remis presei vineri că persoanele care lucrează în „roluri cheie” în sectorul informatic, financiar și de comunicații al Rusiei vor fi scutite de mobilizarea parțială anunțată miercuri.

„Pentru a asigura operarea unor anumitor industrii hi-tech, precum și a sistemului financiar al Federației Ruse, s-a luat decizia de a nu recrutate cetățeni cu studii superioare din specializările relevante” acestor domenii, afirmă comunicatul remis de ministerul rus al Apărării.

Viktor Bugreev, un specialist în IT angajat la Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a publicat o înregistrare video în care afirmă că a primit ordinul de încorporare pe 21 septembrie, chiar în ziua în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat la 8 dimineața că a ordonat decretarea mobilizării parțiale.

IT-istul rus a primit ordinul de încorporare la Moscova

În vârstă de 32 de ani, Bugreev a relatează în înregistrarea video că a primit citația de la biroul de registratură și înrolare din districtul Savelovsky din Moscova deși nu mai servise deloc în armată, nu a făcut nici serviciul militar și că nu a absolvit o specializare legată de domeniul militar.

Înregistrarea publicată de acesta a fost preluată de un canal de Telegram numit „Atenție, știri!”, de unde s-a viralizat.

Meduza relatează că „Atenție, știri!” a anunțat două ore mai târziu, citând-o pe soția lui Bugreev, că biroul de recrutare din capitala rusă a amânat decizia de mobilizare a IT-istului „din cauza rezonanței apărute pe rețelele de socializare în jurul acestui caz”.

„Au spus că vor căuta un loc pentru el ca specialist IT la forțele de apărare teritorială din Moscova”, a mai precizat soția bărbatului, adăugând că acestuia i s-a cerut să se prezinte din nou vineri la biroul de recrutare pentru verificarea documentelor.

Îngrijorări că Rusia ascunde numărul real al oamenilor mobilizați

Încă de dinaintea declanșării războiului împotriva Ucrainei, Rusia s-a confruntat cu un veritabil exod de IT-iști și alți absolvenți cu studii superioare, problema fiind discutată inclusiv în Consiliul de Securitate al țării la sfârșitul lunii iulie.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a anunțat miercuri, imediat după discursul lui Vladimir Putin, că autoritățile militare vor mobiliza 300.000 de rezerviști, dând însă asigurări că aceștia nu vor fi trimiși să lupte în Ucraina, ci doar vor apăra teritoriul Rusiei.

Ziarul Novaia Gazeta condus de laureatul Nobel Dmitri Muratov a scris însă joi, citând o sursă din interiorul Kremlinului, că paragraful secretizat din decretul privind mobilizarea prevede în realitate încorporarea unui milion de oameni.

Sursa din administrația prezidențială a lui Putin care a acceptat să discute cu jurnaliștii de la Novaia Gazeta sub condiția anonimității afirmă că la început s-a avut în vedere desemnarea întregului decret ca „pentru uz oficial”, o poziție susținută de reprezentanții ministerului Apărării.

Potrivit sursei, în cele din urmă s-a decis doar ascunderea paragrafului 7, legat de numărul adevărat al celor care ar trebui mobilizați.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...