VIDEO UPDATE Iohannis: Bătălia de la Mărăști - un simbol că nimic nu poate sta în calea împlinirii proiectelor importante ale națiunii

VIDEO UPDATE Iohannis: Bătălia de la Mărăști - un simbol că nimic nu poate sta în calea împlinirii proiectelor importante ale națiunii

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că bătălia de la Mărăști este un simbol că nimic nu poate sta în calea împlinirii proiectelor importante ale națiunii, subliniind că pentru România proiectul european este garantul unui viitor de securitate, bunăstare și pace.

El a arătat că bătălia de la Mărăști a fost prima mare victorie a Armatei Române în Războiul de întregire a neamului și a fost înfăptuită prin jertfa de sânge a militarilor români, conduși de mareșalul Alexandru Averescu, generalii Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu.

"În numele statului român, am venit aici pentru a arăta recunoștința noastră și pentru a cinsti memoria acestor eroi. Pe sacrificiul lor se sprijină România de astăzi, un stat unit, demn și respectat. (...) Locul în care ne aflăm astăzi s-a reclădit din temelii după Marea Unire și este o pildă a renașterii din cenușa jertfei. El este un simbol al faptului că nimic nu poate sta în calea împlinirii proiectelor importante ale națiunii, atunci când energia sa este valorificată prin responsabilitatea clasei politice și, mai ales, atunci când sacrificiile fiecărei generații nu sunt deturnate de demagogie și populism", a afirmat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că Marele Război amintește ce au însemnat ura și dezbinarea și cât de importante sunt pentru continentul Europa unitatea, solidaritatea și pacea.

"Cea mai sinceră expresie de mulțumire pentru această moștenire lăsată de înaintași este să contribuim, împreună, la materializarea unui proiect de țară care să consolideze România ca stat european. Un stat în care legea este egală pentru toți, o patrie a tuturor cetățenilor săi, o țară tolerantă și incluzivă", a afirmat Iohannis.

El a subliniat că pentru România, proiectul european este garantul unui viitor de securitate, bunăstare și pace.

"Vă chem să ne unim eforturile pentru a întări acest proiect, ceea ce înseamnă, implicit, dezvoltarea și progresul țării noastre în ansamblu, dar și a fiecărei comunități locale. Să marcăm Centenarul Marii Uniri printr-un angajament concret, nu festivist ori declarativ, pentru o Românie unită și prosperă, puternică și educată! Să transformăm câmpiile jertfei de acum 100 de ani în locuri ale împlinirii pentru urmașii eroilor pe care astăzi i-am cinstit!", a conchis Iohannis.

Șeful statului a fost întâmpinat la Mărăști de doi copii îmbrăcați în costume populare cu pâine și sare.

Ulterior, a avut loc un ceremonial militar și religios. Președintele Iohannis a depus o coroană de flori la Mausoleul Mărăști, iar apoi a vizitat muzeul.

La eveniment au participat și ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierii prezidențiali Ion Oprișor și Sergiu Nistor, autorități locale și județene, parlamentari și peste 100 de oameni.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...