VIDEO UPDATE Iohannis, la Luxemburg: Vă invit să descoperiți România

VIDEO UPDATE Iohannis, la Luxemburg: Vă invit să descoperiți România

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a pledat luni pentru aprofundarea colaborării româno-luxemburgheze, subliniind și importanța dezvoltării relațiile interumane.

"Este deosebit de important să dezvoltăm relațiile interumane. Acest tip de contacte ar trebui să fie aprofundate în continuare, deoarece, pe termen lung, vor defini relațiile bilaterale dintre România și Luxemburg. Astfel, ar trebui să încurajăm comunitatea de afaceri, savanții și cercetătorii, comunitățile din țările noastre să colaboreze la un nivel și mai avansat. Vă invit să descoperiți România", a declarat Iohannis, la Primăria orașului Luxemburg.

Președintele a amintit că vizita de stat la Luxemburg este prima efectuată de un șef de stat din România.

"România vede Luxemburg ca un partener important și ne propunem să dezvoltăm o cooperare mai profundă, mai largă și mai susținută cu Marele Ducat", a spus șeful statului.

El a apreciat că relațiile dintre România și Luxemburg sunt excelente, iar perspectivele pentru o evoluție pozitivă a acestora sunt foarte bune.

"Avem rezultate promițătoare și oportunități suplimentare în domeniul economic, Luxemburg fiind unul dintre cei mai importanți investitori în România. În acest sens, doresc să subliniez faptul că România oferă condiții favorabile în ceea ce privește resursele și piața. Prin urmare, este firesc să consolidăm aceste realizări prin identificarea domeniilor care trebuie să fie abordate în continuare", a spus Iohannis.

El a amintit că în 2007 Luxemburg și Sibiu au fost Capitale Europene ale Culturii.

"Efectul pe termen lung al acestui program pentru orașul meu natal este încă vizibil în domenii precum economie, infrastructură, turism și societate. Se poate spune că Sibiu și-a recuperat și a profitat, în calitate de Capitală Europeană a Culturii, de multele sale legături cu spiritualitatea și valorile europene", a adăugat Iohannis.

Șeful statului a arătat că un alt oraș din România se pregătește să devină în 2021 Capitală Europeană a Culturii, punctând că acest lucru va reprezenta o provocare considerabilă și un proiect sustenabil, iar sprijinul Luxemburgului în acest sens ar fi extrem de bine-venit.

Iohannis a salutat Marele Ducat pentru apărarea valorilor, principiilor, unității și spiritului Uniunii Europene.

"România crede cu aceeași tărie în Europa. România crede cu fermitate în viitorul acestui proiect. Ne dorim și avem nevoie de mai multă Europa. Este adevărat că provocările cu care ne confruntăm în prezent nu au precedent. În ceea ce privește securitatea, aceasta nu mai este limitată la dimensiunea militară. Anexarea Crimeii și agresiunile din Estul Ucrainei au subminat fundațiile securității europene. Migrația și terorismul au devenit principalele preocupări europene și globale de securitate: instabilitatea din Africa de Nord și din Orientul Mijlociu a dus la amenințări teroriste serioase și la un flux continuu de migranți ilegali în Europa. România deja joacă rolul unui membru responsabil și este pregătită să își îndeplinească toate obligațiile asumate la nivelul Uniunii Europene. Solidaritatea noastră trebuie să fie la nivelul acestor amenințări. Trebuie să răspundem prin soluții comune", a completat președintele.

La evenimentul organizat la Primăria Luxemburg au participat și Marele Duce Henri și primarul orașului Lydie Polfer.

"Astăzi, ca președinte al României, mențineți acest ideal puternic să apărați principiile democrației și statului de drept în țara dumneavoastră și acestea sunt două elemente fundamentale pentru o țară sănătoasă și o economie prosperă care oferă oportunități pentru creșterea și dezvoltarea tuturor membrilor societății", a spus primarul orașului Luxemburg.

Președintele Klaus Iohannis efectuează luni și marți o vizită de stat la Luxemburg.
El s-a întâlnit luni cu Marele Duce de Luxemburg Henri, cu președintele Camerei Deputaților din Luxemburg, Mars Di Batolomeo, premierul luxemburghez Xavier Bettel și cu ministrul Afacerilor de Externe și Europene, Jean Asselborn. Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul Național al Solidarității Luxemburgheze. De asemenea, șeful statului și soția sa Carmen Iohannis vor participa la dineul de gală oferit de Marele Duce de Luxemburg și Marea Ducesă.

AGERPRES/(editor: Claudia Stănescu, editori online: Simona Aruștei, Gabriela Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro