VIDEO UPDATE Prună: Justiția de dinainte de aderare și de astăzi este ca Cenușăreasa de dinainte de bal și prințesa de la bal

VIDEO UPDATE Prună: Justiția de dinainte de aderare și de astăzi este ca Cenușăreasa de dinainte de bal și prințesa de la bal

Ministrul Justiției, Raluca Prună, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că diferența dintre justiția de dinainte de aderarea la UE și cea din prezent este ca cea între "Cenușăreasa de dinainte de seara de bal și Cenușăreasa prințesă în seara de bal".

"În perioada pre-aderare, justiția din România era ceea ce era justiția în foarte multe țări din fostul bloc comunist. Și eu cred că șansa României, ca și a altor state membre noi, este că în procesul acesta de aderare au avut ocazia, au fost obligate în procesul de pre-aderare, să ne facem, să trecem toată legislația printr-un proces de revizuire. La capătul acestui drum am avut un cadru legislativ care era după cele mai moderne standarde la nivelul Uniunii la acel moment, în momentul în care am aderat. Aproape 10 ani de la aderare, acest cadru legislativ dă și rezultate, în sensul că avem instituții care aplică acum acest cadru legislativ. Așa că, nu știu ... Aș spune că diferența dintre justiția de dinainte de aderare și justiția de astăzi este ca cea între Cenușăreasa de dinainte de seara de bal și Cenușăreasa prințesă în seara de bal", declară ministrul Justiției.

Tot în interviu, Raluca Prună spune și că finanțarea este o problemă constantă a sistemului judiciar din România.

"Și în afară de finanțare, o altă chestiune este modul în care societatea se raportează la sistemul judiciar. Sistemului judiciar i se cer foarte multe, există o presiune absolut legitimă a publicului, a cetățenilor — toți suntem cetățeni și așteptăm de la justiție foarte multe — și această așteptare este, de fapt, o presiune pentru sistemul judiciar care uneori reacționează mai bine, alteori reacționează mai puțin bine. Trebuie să nu uităm că, exact cum în spatele fiecărui dosar există un om, și în spatele judecătorului, ca funcție, există un om, — sau în spatele procurorului — care nu sunt întotdeauna indiferenți la presiunea aceasta care există din societate și cred că noi, ca societate, îi datorăm justiției mai mult respect. Și mai cred ceva: cred că justiția, sistemul judiciar își datorează sieși mai mult respect și uneori acest lucru nu se vede, chiar din interiorul profesiei, așa cum văd eu", susține Raluca Prună.

Referitor la MCV, ministrul Justiției menționează că punctele tari sunt lupta împotriva corupției, modul în care sistemul judiciar în genere funcționează, parchetele, Înalta Curte.

"Punctul în care trebuie să mai lucrăm este — și când spun 'să mai lucrăm', spun noi, ca societate — la nivelul Parlamentului, care cred că are o problemă de raportare față de MCV. Deci, nu cred că există probleme de conținut, ci o problemă de raportare la mecanism ca atare", spune ea.

În cazul respingerii de către Parlament a cererilor procurorilor de ridicare a imunităților demnitarilor, Raluca Prună consideră că trebuie evitată lipsa de predictibilitate, amintind că au fost situații în care în aceeași zi s-au trimis două cereri, iar într-un caz s-a încuviințat, în alt caz, nu.

"Este un proces destul de greoi, și, cum am zis, nu întotdeauna predictibil", subliniază Prună.

De asemenea, ministrul Justiției abordează și procedura de numire a șefilor parchetelor, dar și despre eventualele propuneri de modificare a acesteia.

AGERPRES / (AS — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)

Citește mai mult:

* VIDEO UPDATE Prună susține că nu va rămâne într-un guvern după alegerile parlamentare: Cred că politica se face prin partide

* Prună/cărțile scrise în penitenciare: Poziția MJ va fi să se reîntoarcă la beneficiul de 20 de zile primit pentru toate lucrările


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...