VIDEO UPDATE Suma de 150.000 de euro strânsă din vânzările DVD-ului lui Rieu - donată victimelor din Colectiv

VIDEO UPDATE Suma de 150.000 de euro strânsă din vânzările DVD-ului lui Rieu - donată victimelor din Colectiv

Suma de 150.000 de euro strânsă din vânzările DVD-ului lui Andre Rieu - "Live în București" - a fost donată supraviețuitorilor și rudelor victimelor incendiului de la Colectiv, joi, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Capitală și la care a participat și celebrul violonist.

Mai multe fotografii pe fluxul AGERPRES FOTO

Rieu a povestit cum, în momentul în care a dorit să vină, anul trecut, la București, pentru a susține mai multe concerte, a fost numit "nebun" de către apropiați.

"'Andre, ești nebun, nu face asta, nu e sală de spectacole în România, o să pierzi bani', mi s-a spus", a povestit violonistul, la întâlnirea cu o parte din membrii Asociației Colectiv GTG 3010.

"A fost momentul când a început povestea mea de iubire cu această țară. Când ai prieteni vrei să îi ajuți", a adăugat artistul, mărturisind că, atunci când a aflat de incendiu, a zburat la București, pentru a aduce un omagiu victimelor și apoi s-a gândit la moduri în care ar putea să ajute victimele.

"Tot ce am este muzica mea", a spus el. "Nu am vrut doar să dau bani, ci să ajut victimele arsurilor", a adăugat Rieu, care a venit la eveniment alături de medicul român Dan Mircea Enescu — managerul spitalului "Grigore Alexandrescu"—, dar și de chirurgul Peter Oostveen.

Cei doi medici au vorbit despre necesitatea continuării tratamentelor pentru victimele incendiului din Colectiv, dar și despre faptul că nicio țară nu poate face față singură provocării unui număr mare de pacienți arși. În acest sens, au spus specialiștii, se lucrează la un sistem eficient de gestionare a acestor cazuri.

"Sper că (victimele — n.r.) vor avea posibilitatea unei vieți fericite după asta", a declarat Andre Rieu pentru AGERPRES și a apreciat că lucrul de care au nevoie în acest moment cei afectați de tragedie este îngrijirea.

"Nu e vorba doar de îngrijirea medicală în sine, ci și sprijin psihologic, pentru ei și pentru familia lor", a explicat muzicianul.

De asemenea, Rieu și-a exprimat speranța că, prin gestul său, va încuraja și alți oameni să doneze pentru victimele din Colectiv: "Pot doar să spun 'Vă rog, ajutați acești oameni' și atunci va fi creat un sistem care să prevină aceste evenimente neplăcute sau, dacă se vor întâmpla, îngrijirea să fie optimă".

Și victime ale incendiului au vorbit despre lucrurile de care au nevoie, în acest moment, pentru ca viața lor să fie îmbunătățită.

"În comparație cu alții, sunt întreg", a declarat Cristian Răducanu (40 de ani), victimă a incendiului din Colectiv. El a spus că lucrurile care îi sunt necesare sunt cremele pentru arsuri și, eventual, chirurgie de corecție. "Deocamdată sunt la recuperare", a adăugat el. Răducanu a precizat că, după incendiul din Colectiv, a fost internat la Spitalul Militar din Capitală timp de zece zile. Apoi a fost transferat în Anglia, unde a fost internat până pe 1 aprilie.

El a subliniat că victimele incendiului au nevoie "neapărat" de consiliere psihologică. "Eu, așa cum sunt, sunt funcțional. Dar sunt oameni care au degete amputate, tot felul de probleme și lucrurile astea te trag înapoi", a punctat Cristian Răducanu.

"Aceasta este prima donație", a declarat, referitor la gestul lui Rieu, Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTG 3010. "Nevoile sunt foarte mari. O proteză costă 30-40.000 de euro", a adăugat el. În prezent, asociația victimelor și rudelor victimelor din Colectiv are aproximativ 70 de membri. "Oamenii sunt buni, își doresc să ajute. Problema este când o mare parte din acești oameni ajung în funcții în stat și aici se întâmplă ceva", a spus Iancu.

"Aici va fi de lucru mulți ani", a declarat el, referitor la nevoia supraviețuitorilor de terapie, proteze, tratament sau viitoare operații.

DVD-ul "Live în București" cuprinde un montaj de imagini din concertele pe care Andre Rieu le-a susținut anul trecut în Piața Constituției. Acest DVD este în continuare disponibil în lanțul de magazine Carrefour și banii strânși din vânzarea materialului sunt destinați în exclusivitate victimelor incendiului din Colectiv.

AGERPRES/(A, AS — autor: Oana Ghiță, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...