VIDEO Valeriu Gheorghiţă: Rapelul cu vaccin AstraZeneca a început de luni; peste 95% dintre programaţi s-au prezentat

VIDEO Valeriu Gheorghiţă: Rapelul cu vaccin AstraZeneca a început de luni; peste 95% dintre programaţi s-au prezentat

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că administrarea rapelului persoanelor imunizate cu AstraZeneca a început din 12 aprilie, iar peste 95% dintre cei programaţi s-au prezentat.

"A început de ieri rapelul persoanelor cu vaccin de la AstraZeneca. Pot să vă dau exemplul zilei de ieri, peste 95% din cei programaţi la rapel s-au prezentat. Reamintesc faptul că o bună parte dintre persoane au avut posibilitatea să facă rapelul chiar înainte de săptămâna a opta din diverse motive. (...) Poate sunt persoane care au dezvoltat infecţia cu SARS-CoV-2 şi nu reiese din statistica pe care am regăsit-o la celelalte tipuri de vaccinuri. Noi apreciem, cel puţin în baza datelor înregistrate în ziua precedentă, un număr corect, un număr optim de persoane care s-au programat pentru cea de-a doua doză şi cred că a fost decizia înţeleaptă pe care persoanele respective au luat-o", a afirmat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

 Şeful CNCAV a precizat că, în momentul de faţă, pentru doza de rapel cu Astra Zenca, experţii români au stabilit un interval de opt săptămâni, însă acesta este "mai larg", între patru şi 12 săptămâni.

"Ceea ce s-a observat din datele existente, cu cât perioada la care facem cea de-a doua doză de AstraZeneca este mai mare, la interval de opt săptămâni, chiar mai mult, până la 12 săptămâni, cu atât răspunsul imun este mai bun. Tocmai de aceea noi am stabilit în cadrul grupului de experţi acest interval de circa opt săptămâni. În ceea ce priveşte conduita anumitor persoane care se prezintă la vaccinarea cu acest tip de vaccin, în momentul de faţă nu este stabilit un profil de risc care să ţină de vârstă, de prezenţa unor boli cronice asociate sau de sexul persoanei. Tocmai de aceea, rămâne, până la urmă, aceeaşi recomandare de a fi sănătoşi din punct de vedere clinic, de a nu avea febră, de a nu avea o boală acută în evoluţie şi, evident, nu ne prezentăm dacă una dintre bolile cronice este decompensată. (...) Este important triajul medical care se face la momentul prezentării persoanelor în centrele de vaccinare", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, în cazul celor care au primit o doză de AstraZeneca şi care nu mai doresc rapelul cu acelaşi vaccin, în baza datelor existente până la acest moment, nu este recomandat ca a doua doză să fie de alt tip de ser anti-COVID.

"Rapelul cu alt vaccin nu este în momentul de faţă susţinut de dovezi ştiinţifice, mai mult decât atât, OMS a precizat cât se poate de clar că nu avem o bază ştiinţifică pentru a recomanda asocierea de vaccinuri care folosesc tehnologii diferite. Cu siguranţă că în perioada lunilor următoare vom avea acces la acele date, însă, astăzi, nu avem, repet, un fundament ştiinţific pe baza căruia să luăm aceste decizii, care pot să impacteze un număr mare de persoane şi, tocmai de aceea, e bine să evităm astfel de decizii şi, suplimentar de acest lucru, legat de momentul în care ar putea să se revaccineze, iarăşi nu există un moment care să fie stabilit în prezent, dar, probabil, undeva la un interval de 3 - 6 luni este rezonabil", a indicat preşedintele CNCAV. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „M-au sunat de la bancă să spun de unde provin banii” / Câți bani încasează lunar Bianca Drăgușanu

3 ULTIMA ORĂ Răzbunare în stil mafiot! Atacul s-a produs pe șoseaua București-Ploiești

4 Închisoare pe viață pentru o crimă oribilă / Filmul jafului ratat soldat cu moartea unui om de afaceri extrem de…

5 VIDEO Geoană, filmat după ce s-ar fi urcat băut la volan. Poliția Rutieră a deschis o anchetă