VIDEO „Vrem o țară curată, dar mizeria se strânge sub ochii noștri”/Petiție pentru respectarea dreptului la un mediu sănătos

VIDEO „Vrem o țară curată, dar mizeria se strânge sub ochii noștri”/Petiție pentru respectarea dreptului la un mediu sănătos

O asociație din România a lansat o petiție prin care solicită Guvernului să garanteze respectarea dreptului la un mediu sănătos prevăzut de Constituție.

„Karma nu poate să lucreze singură atunci când îi ia în vizor pe oamenii care aruncă gunoaie la întâmplare. Nu, are nevoie de noi. Și musai de mai multă implicare din partea autorităților”, este mesajul inițiatorilor petiției.

Mai exact, aceștia solicită Guvernului măsuri concrete prin care să rezolve urgent următoarele cinci necesități fundamentale:

  1. Fără gunoaie în natură, pe șosea, lângă drumuri, la marginea satelor!
  2. Sortare și colectare selectivă a deșeurilor oriunde în România!
  3. Sisteme de management integrat al deșeurilor accesibil pentru toate comunitățile din România!
  4. Stop arderilor ilegale a gunoaielor!
  5. Stop poluării aerului și apei!

„Cerem Guvernului României să garanteze respectarea articolului 35 din Constituția României:

Art. 35 – Dreptul la mediu sănătos

(1) Statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos si echilibrat ecologic.

(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

(3) Persoanele fizice și juridice au îndatorirea de a proteja și a ameliora mediu înconjurător”, se precizează în textul petiției.

„România are dificultăți serioase în ceea ce privește gestionarea problemelor de mediu. Vrem o țară curată, dar mizeria se strânge sub ochii noștri, aerul și apa devin din ce în ce mai poluate, iar măsurile întârzie să apară. Odată cu sfârșitul iernii, ies la iveală mormane întregi de gunoaie la marginea orașelor și satelor, de-a lungul drumurilor și al căilor ferate , în păduri și pe malurile apelor.

România își pierde din frumusețe, fiind îngropată în pet-uri, doze și mucuri de țigară. Aerul din orașe devine greu de respirat, iar apa fântânilor adeseori nu mai este potabilă. Imaginea noastră de țară are cumplit de suferit, iar brand-ul turistic Grădina Carpaților se transformă într-o glumă proastă.

Adeseori, ne petrecem timpul într-un mediu poluat și murdar, deși Constituția României, prin articolul 35, ne spune că avem dreptul la un mediu sănătos”, au mai explicat reprezentanții Asociației de Ecoturism din România.

Petiția poate fi semnată AICI .


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...