Vietnam: Tran Dai Quang, ministrul securității, ales președintele țării

Vietnam: Tran Dai Quang, ministrul securității, ales președintele țării

Adunarea Națională vietnameză (parlamentul țării) l-a ales sâmbătă, conform așteptărilor, în funcția de președinte al statului pe Tran Dai Quang, care a deținut postul de ministru al securității, transmit AFP și EFE.

Quang, în vârstă de 59 de ani, fusese desemnat pentru această funcție în luna ianuarie de Partidul Comunist, adevăratul centru de putere în Vietnam.

Aceasta este prima dată când un general de poliție devine președinte al Vietnamului. Alegerea sa confirmă dominația politică exercitată de conservatori, după congresul din ianuarie al Partidului Comunist, marcat de lupta aprinse între aceștia și reformatori.

Vietnamul se află în plină tranziție după realegerea în ianuarie a secretarului general al partidului, Nguyen Phu Trong, adevăratul număr unu al statului.

Premierul reformator Nguyen Tan Dung și-a pierdut postul, succesorul său urmând să devină actual vicepremier, Nguyen Xuan Phuc.

Aceste schimbări în fruntea țării au fost realizate în ritm rapid, înaintea vizitei pe care o va întreprinde președintele american Barack Obama în luna mai, subliniază analiștii.

Cu o populație de peste 90 milioane de locuitori și un PIB de 186.200 milioane de dolari în 2014, Vietnam este una dintre economiile cele mai dinamice din Asia de Sud-Est și una dintre țările-cheie ale acordului de liber schimb transpacific (TPP), semnat de către Statele Unite și alte 11 țări, prin care Washingtonul vizează contracararea influenței Chinei.

În paralel cu dezvoltarea economică, în Vietnam continuă însă represiunea, zeci de prizonieri politici, bloggeri sau jurnaliști, fiind încarcerați.

AGERPRES/(AS — editor: Irina Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski