Vietnam: Tran Dai Quang, ministrul securității, ales președintele țării

Adunarea Națională vietnameză (parlamentul țării) l-a ales sâmbătă, conform așteptărilor, în funcția de președinte al statului pe Tran Dai Quang, care a deținut postul de ministru al securității, transmit AFP și EFE.

Quang, în vârstă de 59 de ani, fusese desemnat pentru această funcție în luna ianuarie de Partidul Comunist, adevăratul centru de putere în Vietnam.

Aceasta este prima dată când un general de poliție devine președinte al Vietnamului. Alegerea sa confirmă dominația politică exercitată de conservatori, după congresul din ianuarie al Partidului Comunist, marcat de lupta aprinse între aceștia și reformatori.

Vietnamul se află în plină tranziție după realegerea în ianuarie a secretarului general al partidului, Nguyen Phu Trong, adevăratul număr unu al statului.

Premierul reformator Nguyen Tan Dung și-a pierdut postul, succesorul său urmând să devină actual vicepremier, Nguyen Xuan Phuc.

Aceste schimbări în fruntea țării au fost realizate în ritm rapid, înaintea vizitei pe care o va întreprinde președintele american Barack Obama în luna mai, subliniază analiștii.

Cu o populație de peste 90 milioane de locuitori și un PIB de 186.200 milioane de dolari în 2014, Vietnam este una dintre economiile cele mai dinamice din Asia de Sud-Est și una dintre țările-cheie ale acordului de liber schimb transpacific (TPP), semnat de către Statele Unite și alte 11 țări, prin care Washingtonul vizează contracararea influenței Chinei.

În paralel cu dezvoltarea economică, în Vietnam continuă însă represiunea, zeci de prizonieri politici, bloggeri sau jurnaliști, fiind încarcerați.

AGERPRES/(AS — editor: Irina Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Incredibil, în spitalul unde-a fost directoare șpăgăreasa PSD medicii trag la sorți cine să trateze pacienți c…

2 VIDEO Priviți cum este onorat şeful diviziei antiterorism din Garda Civilă din Spania, mort la 48 de ani de co…

3 Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele do…

4 Medic român din Elveția: Este greu să te protejezi, indiferent de țara în care ești. În Geneva nu se mai găseș…

5 Fiică de medici români infectați cu COVID-19: „Şi-au făcut rost de medicamente, din mână în mână, şi le admini…

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză