Viitorul avion al Apocalipsei se naște fără Boeing

Viitorul avion al Apocalipsei se naște fără Boeing

US Air Force au eliminat Boeing din competiţia pentru a dezvolta un succesor al E-4B Nightwatch zguduind lupta pentru construirea următoarei versiuni a modelului de aeronavă cunoscută sub numele de „Avionul Apocalipsei” datorită capacităţii sale de a supravieţui unui război nuclear, transmite Reuters .

FOTO U.S. Air Force

Decizia îl lasă, deocamdată, pe contractorul privat de apărare Sierra Nevada Corp drept singura companie care luptă public pentru contractul Survivable Airborne Operations Center (SAOC) pentru a înlocui o flotă care a fost folosită din anii 1970.

US Air Force a refuzat să comenteze dacă alte firme au depus oferte. „Nu putem discuta despre o selecţie, iar informaţiile detaliate despre program sunt clasificate”, a precizat un oficial US Air Force, dar se pare că Boeing - producătorul actualului E-4B – şi Forţele Aeriene nu au putut ajunge la un acord în legătură cu un preţ fix care blochează în plata costurilor peste o limită convenită.

E-4B Nightwatch sau „Avionul Apocalipsei” este un Boeing 747 modificat, conceput pentru a transporta liderii SUA în cazul unui război nuclear. Aparatul rezistă impulsurilor generate de bombele electromagnetice capabile să dezactiveze echipamente de la bord și practic este un punct de comandă zburător. Avioanele au fost, de fapt, special echipate doar cu tehnologie analogică, pentru a permite funcţionarea lor în aceste cazuri extreme. Cu realimentare în zbor, E4-B este capabil să stea în aer și o săptămână, fără întrerupere. Aeronava este echipată cu peste 65 de antene, pentru a permite comunicaţiile cu submarine, alte avioane sau linii fixe din întreaga lume, în orice circumstanţe. Potrivit unor surse, unitatea dotată cu E-4B Nightwatch este în stare de alertă tot timpul pentru că în orice moment trebuie să existe cel puţin un „Avion al Apocalipsei” gata să se ridice de la sol, pentru orice eventualitate. O oră de zbor cu E4-B, care are un echipaj de 112 persoane, costă 195.097 de dolari.

image

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?