Viitorul directorului de la Generali este sub semnul întrebării din cauza neînţelegerilor între acţionari

Viitorul directorului de la Generali este sub semnul întrebării din cauza neînţelegerilor între acţionari

Postul de CEO ocupat de Philippe Donnet la grupul italian de asigurări Generali va fi supus luni unui test crucial cu ocazia unei reuniuni a boardului la care va fi discutată şi reconfirmarea lui Philippe Donnet în funcţie, pe fondul opoziţiei exprimate de doi importanţi acţionari, transmite Reuters.

Chiar dacă Philippe Donnet urmează să prezinte un nou plan de afaceri în luna decembrie, incertitudinea cu privire la viitorul său ar putea avea consecinţe negative asupra Generali, avertizează analiştii.

Influenţii oameni de afaceri Francesco Gaetano Caltagirone şi Leonardo Del Vecchio, al doilea respectiv al treilea mare acţionar de la Generali, se opun reconfirmării lui Philippe Donnet în funcţia de CEO, apreciind că planurile acestuia cu privire la fuziuni şi achiziţii sunt prea timide.

În schimb, principalul acţionar de la Generali, banca de investiţii Mediobanca, este în favoarea acordării celui de-al treilea mandat pentru Philippe Donnet, cel care a condus cel mai mare grup italian de asigurări prin criza COVID-19 şi pe un parcurs care îi permite să îşi atingă ţintele propuse pentru finele lui 2021.

Atât Leonardo Del Vecchio, fondatorul grupului Luxottica, care deţine marca Ray-Ban, cât şi Francesco Gaetano Caltagirone, un magnat al construcţiilor din Italia, şi-au majorat participaţiile pe care le deţin la Generali şi în paralel au acumulat şi acţiuni la Mediobanca, crescând presiunile la adresa directorului băncii Alberto Nagel. Recent, Del Vecchio şi Caltagirone au dezvăluit că au încheiat un acord pentru a se consulta reciproc când vine vorba de deciziile cu privire la Generali, unde deţin în total o participaţie de 12,5% după ce un al treilea acţionar minoritar s-a alăturat pactului celor doi investitori.

O participaţie de 12,5% este apropiată de pachetul de 13% deţinut de Mediobanca la Generali, însă săptămâna trecută banca de investiţii a împrumutat mai multe acţiuni la Generali pentru a ajunge la 17% din drepturile de vot la compania de asigurări.

Un comitet de numiri de la Generali a recomandat vineri ca boardul să vină cu mai multe nominalizări pentru postul de CEO, printre care şi Donnet, asupra căruia acţionarii să se pronunţe prin vot în anul 2022. Investitorii instituţionali reprezintă aproximativ 40% din baza acţionarilor Generali. Potrivit unei surse interne consultată de Reuters, această rezoluţie a fost adoptată cu patru voturi pentru şi trei împotrivă.

În paralel, Leonardo Del Vecchio, care în urmă cu doi ani a provocat o surpriză în sectorul financiar din Italia după ce a devenit cel mai mare acţionar la Mediobanca, a criticat dependenţa băncii de investiţii de participaţia deţinută la Generali. Cu toate acestea, Mediobanca a anunţat că va continua să îşi majoreze drepturile de vot la Generali până la adunarea generală anuală din primăvara lui 2022, când acţionarii grupului de asigurări vor avea ultimul cuvânt cu privire la directorul general.

Generali are 78.000 de angajaţi care deservesc 72 de milioane de clienţi în peste 60 de ţări. Generali PPF Holding, un joint-venture între Assicurazioni Generali (51%) şi PPF Group (49%), este prezent şi pe piaţa din România. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

3 De citit!

4 Blinken a dat Moscovei un document scris care l-a înfuriat pe Lavrov

5 Studiu israelian / Mărimea contează mai mult decât am crede